Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проверката на агентите – кредитни милионери в Кристалбанк, първата фалирала банка, удари на камък

alt
Късното отваряне на досиетата в България помага на сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред част от кредитните длъжници към различни фалирали през 90-те години банки да останат скрити | Източник: Интернет.

Написано от Христо Христов

Проверката за установяване на сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред кредитните милионери в поредна фалирала банка не може да даде реални резултати, тъй като липсва информация за физическите лица, които своят за фирмите длъжници от 90-те години на миналия век.

Това показва проверката на комисията по досиетата на първата фалирала кредитна институция в България – Кристалбанк – поставила началото на банковите фалити по време на управлението на БСП, довели до краха на банковата система в страната (решение №2-306 от 5 февруари 2014 г.).

От общо 39 дружества от списъка на кредитните милионери с над 1 млн. неденоминирани лева към Кристалбанк комисията е успяла да установи реалните физически лица само в 5 от фирмите. Става въпрос за 34 души в ръководните и контролни органи на въпросните дружества. От тях само едно лице е с досие, но името му не е обявено, тъй като е починало.

За останалите 34 фирми длъжници комисията не е могла да събере данни за реалните физически лица, които са ги управлявали.

Необходимата информация е търсена по банков път, от агенцията по вписванията, а сега и от съда, за да се съберат имената и данни за кредитните милионери преди близо 20 години.

Проблемът с установяване на реалните длъжници към Кристалбанк вече се възпроизведе и при някои от предишните проверки на комисията като тези при Централна кооперативна банка и Банка за земеделски кредит.

Кристалбанк, известна още като Маданската банка, е първата финансова институция в най-новата стопанска история на България, обявена във фалит. Тя е пример за източване чрез кредити за акционерите или техни близки. Към януари 1996 г. тя има задължения за 437 млн. лв., като кредитите, раздадени на нейни акционери, са 93 процента от портфейла.

Трезорът е поставен в невъзможност да обслужва основния си дълг към ДСК. Квестор на банката от април до октомври 1994 г. е Емил Хърсев, но програмата за оздравяване не проработва. Лицензът на Кристалбанк е отнет от БНБ на 8 март 1996 г. Несъстоятелността й е обявена в края на февруари 1997 г.


Глобалната проверка на кредитните милионери

Комисията по досиетата започва проверка на кредитните длъжници през 2013 г. До момента тя е обявила сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби сред кредитните милионери към следните банки:


Информации за всички тях може да намерите в секцията „WHO IS WHO”, рубрика „Кредитни милионери” на сайта.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!