Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

Симптоми, че ви липсват витамини

zdrave-bogatstvo.com

„Яденето на полуфабрикати,  често причинява липса на витамини. Вина за това  може да има недостатъчното количество на полезни продукти, а  тяхната слаба усвояемост може да се дължи на проблеми с храносмилането„- казва д-р S. Blum, основател на Здравен център Blum и  автор на книгата „Планът за възстановяване на имунната система“.

Понякога признаците са забележими. Ето пет симптоми, които могат да бъдат причинени от липсата на витамини. Повечето от тях могат да бъдат елиминирани чрез промени в храната. Но ако това не помогне – ви трябва лекар.

1. Пукнатини в ъгълчетата на устата

Това, което липсва: желязо цинк и витамини като ниацин (B3), рибофлавин (В2), и B12 . „Липсата на желязо цинк и витамин В12  често се среща  при вегетарианци “ – казва Blum. Диетата може да доведе до понижен имунитет поради липса на протеин.

Как да се поправи: с консумация на повече пилешко месо, сьомга риба тон яйца, стриди миди сушени на слънце домати цвекло тахан фъстъци и бобови растения като леща. Усвояването на желязо се повишава от витамин C който в допълнение помага в борбата с инфекциите така че тези продукти трябва да бъдат допълнени със зеленчуци като зеле броколи, червени чушки карфиол.

2. Червен люспест обрив по лицето (а понякога и на други места) и загуба на коса

Това, което липсва: биотин (B7) известен като витамина на растежа на косата. Докато мастноразтворимите витамини (A D Е, К) може да се задържат за дълго време в човешкото тяло, повечето от водноразтворимите витамини бързо се разлагат. Яденето на сурови яйца ви прави уязвими, защото авидина, съдържащ се в сурови яйца протеин предотвратява абсорбцията на биотин.

Как да се  поправи: да се ядат варени яйца, както и сьомга авокадо гъби, карфиол соя ядки, малини и банани.

3. Червен или бял обрив, обикновено по бузите ръцете бедрата и гърба

Това, което липсва: есенциални мастни киселини витамини А и D.

Как да се поправи: Избягвайте полиненаситени животински мазнини (които трябва да бъдат ограничени във всеки случай), и да се ядат здравословни мазнини. Включете в диетата си изобилие от сьомга и сардини ядки, като орехи и бадеми, ленено семе и чиа. За да се компенсира недостига на витамин А, консумирайте зелените и цветни зеленчуци (моркови, сладки картофи, червени чушки). „Това ще ви осигури с бета – каротин, от който след това се формира витамин A“ – казва Blum. „За да се компенсираа недостиг на витамин D аз препоръчвам витаминни добавки до 2000 международни единици на ден също съдържащи витамини A и K, които спомагат за усвояването на витамин D .

4. Мравучкане и изтръпване на ръцете, краката или други части на тялото

Това, което липсва: такива витамини от група  B като фолиева киселина (В9) B6 и B12. „Този проблем е пряко свързан със състоянието на периферната нервна система и нервните окончания“ – казва Blum отбелязвайки, че тези симптоми могат да бъдат придружени от тревожност депресия анемия, умора и хормонален дисбаланс .

Как да се отстрани: със спанак, аспержи, цвекло, фасул (особено боб – черен, шарен, лима), яйца, миди, миди, стриди, октоподи.

5. Болезнени спазми и пронизващи болки в пръстите на краката, краката, прасците.

Какво липсва : магнезий, калций, калий.

“Ако това се случва често  е възможно че  липсват тези елементи “ – казва Blum. Също така, ако тренирате много и затова се потите силно вие губите повече минерали (и водноразтворими витамини).

Как да се отстрани: Яжте повече банани бадеми лешници тиквички череши ябълки, грейпфрут броколи, китайско зеле и тъмно листни зеленчуци като къдраво зеле спанак и глухарче.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!