Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

И още за вълшебните свойства на содата

Сода бикарбонат има във всеки дом. Евтина и достъпна, содата се ползва не само в кухнята, но е и незаменимо лекарство в домашната аптечка.

Содата за хляб е изобретена от френския химик Льобланк в края на XVIII век.

Първоначално това откритие е било държано в тайна в продължение на много години, и само новият метод за производството му допринася за разпространението на содата, особено в сладкарската бизнес.

- Нищо не облекчава така добре болки в гърлото, както гаргара 5-6 пъти на ден с разтвор на сода бикарбонат (2 чаени лъжички сода бикарбонат в чаша с топла вода) .

- Хремата минава бързо след като се капе в носа разтвор от сода. А при обилен секрет се препоръчва 2-3 пъти на ден да се прави промивка на носа със същия разтвор.

- При конюнктивит също помага многократно промиване на очите с разтвор от сода, като се използва мек памучен тампон. Само не забравяйте, че памучният тампон може да се използва само веднъж.

- Содата отдавна се използва в медицината като средство за лечение на аритмия. Внезапна поява на сърцебиене може да бъде спряна, като се вземе половин чаена лъжичка от това средство.

- Содата помага и при хипертония: благодарение на засиленото извеждане на течности и соли от организма, тя понижава кръвното налягане. Половин чаена лъжичка сода за хляб, приета заедно с лекарства, помага за намаляване на дозата им.

- Содата освен това е ефективно средство и срещу морска болест. Също така, тя може да помогне при голяма загуба на кръв, отравяния, които се проявяват с многократно повръщане и диария, продължителна треска с обилно изпотяване. За да се компенсира загубата на течности, характерна за всички тези случаи, е необходимо да се подготви содено-солев разтвор: половин чаена лъжичка сода за хляб и 1 чаена лъжичка сол, разтворени в 1 литър топла преварена вода и да се дава на пациента по една супена лъжица на всеки 5 минути.

- Без да предотвратява изпотяването, содата неутрализира киселата среда, и, съответно, неприятната миризма. Ето защо, през летните утрини е полезно да избършете подмишниците с малко парче памук, натопено в разтвор на сода.

- Разтвор на сода помага за премахване на ефектите при ухапвания от насекоми, успокоява сърбежа предотвратява навлизането на бактерии в раната.

- При простуда се изсипва в чайника една чаша вода, добавя се една чаена лъжичка сода за хляб. Когато заври водата, на чучура на чайника се поставя тръба от хартия и се вдишва над парата 10-15 минути.

- При възпаление на венците се смесват сода за хляб с малко вода и се прилага с пръстите по линията на венците върху малък участък от устата. След това се почиства с четка – така се неутрализират киселинните бактерии.

- Много често дисфункция на стомаха може да предизвика главоболие и не само. В този случай е достатъчно да се изпие чаша мляко със стайна температура с две щипки сода.

- За прочистване на червата понякога се използва сода за клизми (1 чаена лъжичка сода за хляб на процедура). А в съотношение 1 супена лъжица сода за хляб на 1 литър вода, се използва за промивка на стомаха .

- При набръчкана, груба и напукана кожа на лактите е полезна специална баня. В леген се налива 1 литър гореща, сапунена вода и се добавят 50 грама сода. Лактите се намазват с крем и се потапят в получения разтвор в продължение на 10 минути, от време на време леко се трие кожата на лактите с пемза. След това се намазва с крем и се държи в разтвора в продължение на 10 минути. След процедурата, лактите трябва да бъдат изсушени и да се намажат с крем. Курсът на лечение е 8-10 бани.

- При прекомерно изпотяване краката трябва да се мият сутрин и вечер с воден разтвор на сода ( 1 супена лъжица сода на 1 чаша топла вода).

бел.ред.: 30думи не препоръчва никакво лечение, а само дава различни гледни точки.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!