Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Дуою Джинг, Epoch Times

Коне, свързвани с китайски герои

Хиляда коне галопират
Хиляда коне галопират (Ани Джин, Epoch Times)

Конете предизвикват чувство на гордост и достойнство, и са признати за един от най-добрите приятели на човека от животинското царство. Примери за героизма, силата и лоялността на коня могат да се намерят в много класически литературни и исторически книги в Китай. Те прославят конете наред с известни китайски исторически личности.

Черният кон Джуи

Шянг Ю (Xiang Yu, 232-202 г. пр. Хр.) е бил виден военачалник на областта Чу и е бил известен като владетеля Шянг. Той е бил един от най-важните фигури, спомогнали за свалянето на династията Чин (259-210 г. пр. Хр.) Със своята смелост и благородство той управлява огромна територия след падането на династия Чин.

Шянг Ю имал черен боен кон на име Джуи, който му помогнал да спечели всичките си победи. Шянг се отнасял с Джуи като с голям приятел. Преди Шянг да влезе в последната си битка той наредил на своите войни да слязат от конете си, а на един от войниците казал да върне обратно в къщи неговия боен кон Джуи. Но Джуи изцвилил тъжно и отказал да напусне.

Натъжен и развълнуван от поведението на Джуи, Шянг изрекъл няколко стиха, които след това стават известната "Песен на Гайшя" (垓下歌, композирана в Гайшя).

„Мощта ми може да премести хълмове и засенчи света;
Но времето сега е срещу мен и моят кон Джуи отказва да се върне;
Когато Джуи отказва да се върне, аз съм безсилен!

О, Ю Джи, скъпа съпруго, нищо не мога да сторя, за да променя съдбата ти!“

Белият кон Дилю

Лиу Бей (Liu Bei, 161-223 г. сл. Хр. ) е основател и пръв владетел на областта Шу от периода на Трите царства. Лиу преодолял много поражения,  за да създаде своето царство.

Освен многото предани близки и приятели,  посветили живота си на Лиу и областта Шу, Лиу имал бял кон на име Дилю. Според преданията Дилю е имал уникален бял цвят и можел да препуска много бързо, като на няколко пъти е спасявал живота на Лиу.

Веднъж, когато Лиу успява да избяга от опит за убийство, той достига бушуваща река и призовава коня си да я пресече, тъй като преследвачите му се приближавали бързо. Когато усетил предните крайници на Дилю да се забавят Лиу извикал на коня си да не го изоставя. В същия момент Дилю направил  огромен отскок срещу течението и достигнал отсрещния бряг. Този случай е описан в „Романтика на Трите царства“, където пише, че в този решаващ момент Лиу е имал чувството, че Дилю е полетял.

Червеният кон Читу

Гуан Ю (Guan Yu, починал през 219 г. сл. Хр.) е генерал, служил под военачалника Лиу Бей (Liu Bei) и изиграл важна роля в създаването на областта Шу. Целият му живот става подвластен на клетвата, дадена пред неговите братя. Той е запомнен от по-късните поколения като свещен воин на лоялността и правдата.

Гуан имал много уникален червен кон на име Читу, който бил много лоялен към него.

След като Гуан се разделил с Лиу, той служил временно на владетеля Цао Цао (Cao Cao) и когато печели битката при Байма, Цао му дава Читу като награда.

По-късно Гуан се връща отново при Лиу и воюва две десетилетия за него. През 219 г. сл. Хр. той е заловен от противника и екзекутиран. След смъртта му, неговият кон Читу отказва да яде, да пие вода и да се движи, и умира наскоро след господаря си.

Жълтият коня Хуангбяо

Чин Чионг (Qin Qiong) е  бил генерал  от  династията Танг. Той служи на император Тайзонг (Taizong) и спечелва 200 битки. Императорът възнаграждава Чин с големи почести. Той е погребан близо до гробницата на император Тайзонг.

В историята е известно преданието за Чин и неговия жълт боен кон Хуангбяо. Когато Чин бива изпратен в изгнание по време на династията Суи, той е много беден и няма пари за храна и подслон. Накрая няма друг избор, но да продаде коня си. Осъзнавайки, че ще трябва да се разделят, Чин и конят му много се натъжават.

Минаващ оттам старец разбрал за това и предложил на Чин да продаде коня си на човек на име Шан. Чин така и направил. Но приятел на Шан разкрил кой е бившия собственик на коня. Чувайки, че това е героят Чин, Шан не само му връща коня, но и му помага в трудния момент.

В историята на Китай много герои са запомнени с техните бойни коне, заради тяхната лоялност, смелост и трудолюбие. Техните истории са записани в древни китайски исторически книги и пресъздадени в литературни произведения, опери и филми.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!