darikfinance.bg

Какво става в Китай?

Китай упражнява ходене по въже без предпазна мрежа. Страната е разтърсена от остра парична криза. Цената на заемите стремглаво расте. А чуждестранните купувачи с пари в брой могат и купуват всичко от почти завършени сгради до парцели от предприемачите в затруднено положение.

Делът на сенчестата банкова система е достигнал 30% от цялото кредитиране, нараствайки с 20% само за година. А ефектът от новите кредити за икономиката на страната е намалял, като всеки новоотпуснат юан генерира растеж еквивалентен на едва 0.25 юана, или с 0.75 юана по-малко, отколкото преди 5 години, пише The Telegraph.

На този фон правителството в Пекин се опитва да спре нарастването на задлъжнялостта без да срине цялата финансова система на страната.

Паричното предлагане M2 възлиза на впечатляващите 120 трилиона юана, но всъщност е крайно недостатъчно, защото скоростта на парите е много ниска, а лихвите се покачват.

Въпросът е дали Китай ще успее да избегне криза, като тази в САЩ през 2008 г.? Централизираното и планово банкиране дава инструменти за целта, но балонът трябва да бъде изпуснат постепенно и всяка грешка ще бъде наказана от пазарите.

И това въпреки огромния контрол, който упражнява държавата. Тя определя обема на заемите и лихвите и точно за това сенчестото банкиране е толкова опасно за система. Фондовият пазар не е истински пазар. Той се контролира изцяло от правителството. Регулациите включват дори такива неща като цените на първичните публични предлагания на компаниите. А властта отсече, че ще спре стимулите за икономиката, като ограничи кредитирането.

Проблемът обаче на практика не може да бъде преодолян изцяло, а само отложен. В момента, в който юанът стане конвертируема валута, това ще доведе до прилив на пари от чужбина, скок на цените на имотите и нов балон, който този път държавата няма да може да изпусне контролирано.

Дори и в момента делът на сенчеството банкиране в китайската банкова система изглежда спорен и може да е много по-висок.

Китай няма как да се справи и с последствията от растежа на кредит. Икономиката на страната беше залята от ликвидност в последните години, като обемът на кредитирането скочи до 24 трлн. долара или над 220% от БВП. Проблемът е, че пазарът не може да поеме повече средства, а банките са в ликвидна криза. Единственият изход е изпускане на парата, което ще значи значително забавяне на темпа на икономически растеж.

Ето защо Китайската народна банка забрани преводите на пари в наличност в страната до 2 февруари за юани и до 7 февруари за чуждестранните валути, оправдавайки мярката с профилактика на финансовата система. Това става точно в навечерието на китайската Нова година, която се пада на 31 януари, когато традиционно има скок на търсенето на кредити.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!