Следвайте "Буднаера" в Телеграм

darikfinance.bg

Какво става в Китай?

Китай упражнява ходене по въже без предпазна мрежа. Страната е разтърсена от остра парична криза. Цената на заемите стремглаво расте. А чуждестранните купувачи с пари в брой могат и купуват всичко от почти завършени сгради до парцели от предприемачите в затруднено положение.

Делът на сенчестата банкова система е достигнал 30% от цялото кредитиране, нараствайки с 20% само за година. А ефектът от новите кредити за икономиката на страната е намалял, като всеки новоотпуснат юан генерира растеж еквивалентен на едва 0.25 юана, или с 0.75 юана по-малко, отколкото преди 5 години, пише The Telegraph.

На този фон правителството в Пекин се опитва да спре нарастването на задлъжнялостта без да срине цялата финансова система на страната.

Паричното предлагане M2 възлиза на впечатляващите 120 трилиона юана, но всъщност е крайно недостатъчно, защото скоростта на парите е много ниска, а лихвите се покачват.

Въпросът е дали Китай ще успее да избегне криза, като тази в САЩ през 2008 г.? Централизираното и планово банкиране дава инструменти за целта, но балонът трябва да бъде изпуснат постепенно и всяка грешка ще бъде наказана от пазарите.

И това въпреки огромния контрол, който упражнява държавата. Тя определя обема на заемите и лихвите и точно за това сенчестото банкиране е толкова опасно за система. Фондовият пазар не е истински пазар. Той се контролира изцяло от правителството. Регулациите включват дори такива неща като цените на първичните публични предлагания на компаниите. А властта отсече, че ще спре стимулите за икономиката, като ограничи кредитирането.

Проблемът обаче на практика не може да бъде преодолян изцяло, а само отложен. В момента, в който юанът стане конвертируема валута, това ще доведе до прилив на пари от чужбина, скок на цените на имотите и нов балон, който този път държавата няма да може да изпусне контролирано.

Дори и в момента делът на сенчеството банкиране в китайската банкова система изглежда спорен и може да е много по-висок.

Китай няма как да се справи и с последствията от растежа на кредит. Икономиката на страната беше залята от ликвидност в последните години, като обемът на кредитирането скочи до 24 трлн. долара или над 220% от БВП. Проблемът е, че пазарът не може да поеме повече средства, а банките са в ликвидна криза. Единственият изход е изпускане на парата, което ще значи значително забавяне на темпа на икономически растеж.

Ето защо Китайската народна банка забрани преводите на пари в наличност в страната до 2 февруари за юани и до 7 февруари за чуждестранните валути, оправдавайки мярката с профилактика на финансовата система. Това става точно в навечерието на китайската Нова година, която се пада на 31 януари, когато традиционно има скок на търсенето на кредити.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!