Следвайте "Буднаера" в Телеграм

zdravivsekiden.com

Синапените листа – благословия за здравето

en.wikipedia.org

Бог е помислил за всеки сезон. И през зимата ни е дал синапа. Днес говорим за невероятните ползи за здравето предоставяни от синапените листа от ноември до март.

Факти за хранителните вещества в синапените листа

Вкусните, хрупкави листа на синапа също известни като горчичени листа, са наистина едни от най-хранителните зелени листни зеленчуци. Красивите горни зелени листа всъщност съдържат повече витамин А, каротини, витамин К и флаваноидни антиоксиданти от някои често консумирани плодове и зеленчуци.

Този хрупкав листен зеленчук, който се бере от растението синап, принадлежи към семейство Брасика, в което също влизат различните видове зеле, броколи, брюкселско зеле и т.н. Научно име: Brassica juncea.

Родина на растението синап са равнините в подножието на Хималаите в Индийския субконтинент и от древни времена то се отглежда заради листата му през зимния сезон и заради маслодайните му семена. Съществуват няколко сорта. Синапът е зимно растение и листата му са по-вкусни от ноември до март.

По принцип се берат младите, крехки листа когато растението достигне около 60 см височина и се използват като зелен листен зеленчук. Напълно развитото растение достига 1.2 до 1.5 м височина и цъфти в златисто жълти цветове.

Пресните синапени листа са тъмно зелени и широки с гладка повърхност с назъбени, нагънати или дантелени ръбове в зависимост от типа на сорта. Светло зеленият ствол е силно разклонен в множество клонки.

Синапените зърна се използват като подправка най-вече в готварството, както и за производството на масло в много части на Южна Азия.

Редовното ядене на синапени листа предпазва от артрит, остеопороза, желязодефицитна анемия и се счита, че предпазва от сърдечносъдови заболявания, астма и рак на простатата и не само.

Ето по-подробно някои от безбройните ползи за здравето яденето на синапени листа :

1. Синапените листа, също като спанака, са богат източник на много фитонутриенти, които подсилват здравето и предпазват от болести.

2. Синапените листа съдържат много малко калории (26 калории на 100 г сурови листа) и мазнини. Обаче, тези тъмно зелени листа съдържат голямо количество фибри, които контролират нивото на холестерола като спират абсорбирането му в хранопровода. Освен това, достатъчното фибри в храната спомагат редовното изхождане и следователно предлагат защита от хемороиди, запек както и от рак на дебелото черво.

3. Синапените листа се предполага че са сред листните зеленчуци, които осигуряват на организма най-много витамин К. 100 г пресни листа съдържат 497 мкг или около 500% от дневните нужди на организма от витамин К-1 (phylloquinone). Витамин К играе основна роля във функцията на изграждането на костната маса като подсилва остео-трофичната дейност в костите. Той има и доказана роля при пациентите, страдащи от болестта на Алцхаймер като ограничава невралното увреждане в мозъка.

4. Пресните синапени листа са също така много добър източник на фолиева киселина. 100 г предоставят около 187 мкг (около 47% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина. Този водно разтворим витамин играе важна воля в синтеза на ДНК и когато се пие преди, и в началото на бременността може да предпази новородените от дефекти на невралната тръба.

5. Синапените листа са ценна храна за бременните и кърмачките.

6. Синапените листа са богат източник на антиоксидантните флаваноиди, индоли, сулфорафан, каротини, лутеин и зеаксантин. Индолите, основно ди-индолил-метан (DIM) и сулфорафан,  са доказали своите полезни свойства срещу рака на простатата, гърдата, дебелото черво и яйчниците, поради свойството си да спират растежа на раковите клетки и цитотоксичното  си действие върху раковите клетки.

7. Пресните синапени листа са чудесен източник на витамин С – 100 г предоставят 70 мкг или около 117%  от препоръчителната дневна доза. Витамин С (аскорбинова киселина) е мощен естествен антиоксидант, който предоставя защита от увреждането, причинявано ежедневно от свободните радикали и от грипоподобните вирусни инфекции.

8. Синапените листа са също така невероятен източник на витамин А като 100 г от тях осигуряват 350% от препоръчителната дневна доза. Витамин А е основно хранително вещество за поддържане здравето на лигавиците и кожата и е необходим за доброто зрение. Яденето на натурални, богати на флаваноиди плодове предпазва от рак на белите дробове и на устната кухина.

9. Синапените листа спомагат в предотвратяването на рака на органи и жлези, чиято лигавица е изградена от епителна тъкан поради високото съдържание на витамин А в тях.

10. Пресните синапени листа са отличен източник на няколко основни минерала като калций, желязо, магнезий, калий, селен и манган.

11. Синапените листа съдържат никотинова киселина, която предпазва от и лекува пелагра (недостиг на ниацин – витамин В3).

12. Синапените листа са полезни за прочистването на организма от отровни. вещества.

13. Синапените листа се използват за успокояване на раздразнения по кожата или като съставка в горчичени лапи (пластири) и в стимулиращи мехлеми.

14. Синапените листа са полезни при заболявания на бъбреците и пикочния мехур.

15. Синапът е полезен при бронхит (възпаление на бронхиалната тръба).

16. Синапените листа са алкализираща организма храна, което ги превръща в добро средство за пречистване на кръвта.

Синапените листа също така са полезни за хора, страдащи от заболявания като; анемия, астма, артрит, киселинност на тялото, кръвонасядане, перде на очите, запек, множествена склероза, различни видове рак, ревматизъм, удар…

Как да готвим синапените листа

Синапените листа са горчив кръстоцветен зеленчук от семейството на спанака, къдравото зеле и т.н. Вероятно заради много високото си съдържание на витамини А, К и С тези листа имат лютив вкус, като младите могат да се ядат сурови в салати, докато по-старите синапени листа се готвят и добавят в много ястия. Задушени на пара, сварени, печени, пържени синапените листа придават разнообразие към храната ви и освен, че са много полезни, както описваме по-горе, те са и много вкусни.

Съвети за приготвяне на синапени листа

Подправянето с оцет или лимонов сок е чудесен начин за подчертаването на силния вкус на синапените листа.

Синапените листа вървят чудесно с осолено свинско, бекон, шунка и пушено пуешко.

Можете да добавите мед към синапените листа, за да намалите горчивината им. 

Източник: Health Benefits of Mustard Greens

http://forevernaturesremedies.blogspot.com/2012/12/health-benefits-of-mustard-greens.html

http://www.wikihow.com/Cook-Mustard-Greens

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!