Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Върхът пирамида Ртан излъчва загадъчни вълни и звуци

Връх Ртан / 24chasa.bg

Ваня Ставрева

Само на 40 км от българо-сръбската граница в сръбската планина Ртан се намира загадъчен връх, който в еднаква степен вълнува учени, метафизици, футуролози и обикновени хора.

От пръв поглед връх Ртан привлича с формата си на пирамида, а който веднъж е стъпил на него и е усетил необикновеното му влияние, задължително размишлява какво е това място.

През 2012 г., когато немалка част от човечеството бе обхваната от истерия, че на 21.12.2012 г. ще настъпи предреченият в календара на маите край на света, се смяташе, че връх Ртан ще оцелее след апокалипсиса. За спасителната планина писаха световните медии и хотелите в района бяха препълнени. Тогава бе тиражирано, че Артър Кларк познавал отлично мястото и дори го наричал “пъпа на света”.

Планината Ртан е част от Южните Карпати, не е голяма и най-високият  пирамидален връх е 1560 м. Дали той е дело на природата, е най-често задаваният въпрос, който между реалността и мистерията още чака приемлив отговор.

За мнозина идеалната геометрична форма на пирамида няма как да бъде образувана по естествен път под влиянието на природни сили. При това с озадачаващите пропорции на Ртан - северният ръб е дълъг 3 км, югоизточният е наполовина по-малък - 1,5 км, югозападният на свой ред също е наполовина по-малък от втория - 750 м.

Съотношението между тях е 4 към 2 към 1, а точно такова е съотношението и между надморската височина от основата на всяко рамо до надморската височина на върха - най-дългото рамо тръгва от надморска височина 1000 м, второто - от 500 м, а най-късото - от 250 м.

През годините назад са правени различни изследвания, които категорично доказват, че планината излъчва електромагнитни вълни 28 kHz, нискочестотни звукови вълни и ултразвукови вълни.

През последните 6 г. Ртан е обект на системни проучвания от различни изследователски екипи, които се организират от Центъра за изследване и екология “Духът на Ртан”. Само през 2013 г. са проведени 5 изследователски експедиции и научни конференции, последната от които в края на декември.

Най-интересни са резултатите от т. нар. Ртан експеримент 2013, проведен от 2 до 11 август, в който са участвали 20 учени от Канада, Русия, Англия, Италия, Финландия, Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина.

Главният експеримент е продължил 60 часа под ръководството на проф. д-р Слободан Миздрак от Загреб, а използваната за него апаратура е била с тегло 500 кг. Резултатите още не са публикувани, но предварителното заключение е, че Ртан е феномен, който изисква провеждането на нови експедиции и международният екип ще продължи работата си по разгадаване на тайната му.

Центърът “Духът на Ртан” обаче огласи в съобщение до медиите някои от измерванията по време на експедицията. Проф. Миздрак за пореден път доказва, че от върха се излъчва постоянна електромагнитна вълна с честота 28 kHz. В същото време проф. Паоло Дебертолис от Италия измерва на върха звукови вълни с ниска честота от 22 Hz, като звукът може да се чуе от човешкото ухо и наподобява дишане.

Звуковият инженер и специалист по анализ на инфра- и ултразвук Хейки Саволейнен от Финландия засича в първите записи сигнал с честота 40 kHz в подножието на северния склон.

Електроинженерът Горан Марянович пък установява в подножието на Ртан 2 до 3 пъти по-силно електрическо поле от средната стойност и в същото време на няколко пъти инструментите показали липса на електрическо поле. Какъв е източникът на електромагнитни и звукови вълни и къде се намира той, са въпроси без отговори.

Докато те не бъдат намерени, остават спекулациите, най-популярните от които са, че в недрата на планината има древна пирамида или извънземен кораб. Допълнителна доза мистика внася и фактът, че около върха на Ртан почти винаги има облак, който в слънчеви дни прилича на ореол.

Силата на това място е открита още преди столетия, когато в района са били построени девет манастира, от които до днес са запазени три. Мистерията на върха и сега привлича хиляди планинари и всяка година се правят масови изкачвания - едно през лятото и второ през зимата около Рождество Христово, което сърбите отбелязват на 7 януари.

В последното организирано изкачване на 11 януари т.г. се включиха около 1000 туристи от цяла Сърбия, както и 13 българи от видинското туристическо дружество “Бонония”, които лично усетиха духа на Ртан.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!