Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Мероприятие №9: Как ДС тайно е прихващала писмата и колетите

Още от 50-те години на ХХ век комунистическият режим в България е упражнявала чрез Държавна сигурност таен контрол на кореспонденцията, колетните и бандеролни пратки на българските граждани и чужденци, включително и на западните посолства

Написано от Христо Христов

Държавна сигурност не е изостанала от практиката на източногерманската ЩАЗИ (виж методите й - тук) и другите тоталитарни служби в страните от Източния блок за тотален контрол над кореспонденцията и също е следяла тайно писмата и колетните пратки в България по времето на комунистическия режим.

Сайтът desebg.com публикува строго поверителна заповед на министъра на вътрешните работи за утвърждаване на Инструкция относно организацията и реда за прилагане на Мероприятие №9, както и самата инструкция. Под въпросното техническо „мероприятие” е прикрито тайното следене и проверки на частната кореспонденция, както и други пощенски пратки.

Документът е от 1957 г. и е утвърден от тогавашния министър на вътрешните работи ген. Георги Цанков. В него са набелязани редица указания, които да не позволят лесно разшифриране на техническата операция, която се е извършвала от предварително проучени служители на самите пощи.

В документа тези пощенски служители са определи с термина „негласен работник” към тогавашния V-ти отдел на ДС (по-късно част от Оперативно-техническото управление на ДС) и са водени като щатни служители на МВР.

Негласните работници са задължени да пазят в пълна тайна, дори и от своите семейства, дейността, която извършват. Държавна сигурност е подбирала такива работници от средите на членовете на БКП и комсомола, тъй като в документа се посочва, че на тях им е разрешено да членуват в партийни и младежки организации.

В същото време обаче, отново с цел да не бъдат разконспирирани, на негласните работници в пощите, ангажирани с Мероприятие №9, им е забранено да посещават МВР и негови поделения, включително и болницата на министерството и ведомствения Дом на културата.

Съгласно заповедта на министъра Мероприятие №9 се използва и прилага и от Дирекцията на Народната милиция. „Всички документи, представляващи оперативен интерес в процеса на четенето на международната и вътрешната кореспонденция, се предават на съответните оперативни поделения за мнение”, гласи едно от указанията на министъра. Изброени са спазването на редица изисквания при проверките на писмата, колетите и бандеролните пратки.

Преснимането на важни документи се извършва от оперативни работници – фотографи в помещенията на V-ти отдел на ДС.

Периодично тайният контрол на кореспонденцията на отделни населени места и райони при провеждане на правителствени и военни мероприятия се извършва единствено по указания на ръководството на МВР.

В документа е засегната и кореспонденцията на българската емиграция, която режимът определя като вражеска. Дадено е правомощие на Второ управление на ДС (контраразузнаването) да преценява как да се постъпва при задържане на писма, колетни и бандеролни пратки, изпращани в България от политически емигранти, смятани от властта като „невъзвращенци” и „изменници на Родината”.

Забранено е да се провежда Мероприятие №9 на ръководни лица в партийния, държавния и обществен апарат в страната. Затова пък кореспонденцията на посолствата на западните държавни представлява повишен интерес. За нейната проверка са ангажирани специални обучени оперативни работници.


Документите са включени в разширеното електронно издание на сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – структура и основни документи”, 2010 г. 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!