Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Мистика и транс? Обяснението: Подземни звуци

Звуковите оръжия се използват при военни конфликти за дезориентация на противника.

Виолина Христова, Рим

Защо на някои места в света имаме чувството, че ставаме по-спокойни и релаксирани, а други ни карат да се чувстваме напрегнати и неспокойни?
Как така определени археологически обекти изглеждат мистични и загадъчни и могат да доведат мнозина дори до изпадане в транс или екстаз?

Как е възможно някои хора да получават странни видения, молейки се в този или онзи храм?
Въпреки че на пръв поглед изглежда, че зад всичко това се крият чудновати сили, обяснението за тези феномени няма нищо общо с мистерията.

Или така поне смята италианският професор по медицина Паоло Дебертолис от университета на град Триест. Заедно с международен екип от експерти той “слуша” с апаратурата си земята и шума на подземните води под най-различни археологически места по света и обяснява всички феномени с методите на археоакустиката.
Това съвсем не е нова наука, а нов ракурс в анализирането на археологическите обекти.

Изучавайки звуковите им характеристики, медикът Дебертолис обяснява как влияят на човешкия мозък и до какви реакции водят в различните му центрове. Именно звуците, идващи изпод земята на многобройни места, са били използвани още от древността за постигането на мистичен ефект.

Нерядко звуците, които не се долавят с просто ухо, засягат онези мозъчни центрове у човека, водещи до психическо състояние на транс или пък до формирането на образи и видения. При наличието на точно определен вид звуци е много по-лесно и да изпаднеш в екстаз, когато се молиш в дадено място, смятано за мистично.
Разбира се, много храмове са били изградени неслучайно на точно такива места – строителите им са били наясно със звуковите характеристики на терена, където са реализирани.

Използвайки супермодерни техники за дигитално записване на звука, екипът на италианския професор е в състояние да регистрира ясно и онези звукови честоти, които не се долавят с просто ухо – инфра- и ултразвуците.
Те имат директно влияние върху организма, без дори човек да си дава сметка, че е подложен на звукови вибрации.

Хипотезата на изследователския екип на проф. Дебертолис е, че на някои места по света, смятани за свещени от хилядолетия, съществуват феномени, които може да се обяснят със звуковите вибрации, които не се долавят с просто ухо. Именно тези звуци превръщат местата в мистични.

За да докаже хипотезата си, екипът анализира с акустичната си апаратура многобройни археологически обекти в Европа. Сред тях са монашеското абатство “Сан Салваторе” до Сиена, руините на средновековната крепост и манастирът на хълма Височица във Високо (Босна и Херцеговина) и др.

Че механичните звукови вибрации влияят позитивно или негативно върху човека и здравословното му състояние, е факт, доказан в многобройни научни изследвания. Не е новост и това, че в природата съществуват много естествени източници на ултра- и инфразвуци. Те влияят на човека, въпреки че той не е в състояние да ги чуе.
В зависимост от възрастта си човек е способен да чува звуците в гамата честоти между 20 херца и 20 килохерца.

При определено състояние обаче човешкото ухо може и да не е в състояние да чува звуците с честота 14-18 килохерца.
От друга страна, чрез внимателни измервания е доказано, че при определено звуково напрежение някои уши имат способност да чуват и звуци под 20 херца. Те се смятат за инфразвуци, а тези с честота над 20 килохерца – ултразвуци.

Много животни - като слоновете и жирафите например - са способни да издават звуци на тези честоти и да комуникират на разстояние.
Някои животни пък могат да долавят инфразвуците изпод земята преди настъпването на природни бедствия, така че тази им способност действа по подобие на алармена система.
Увеличаването на силата на звука оказва почти винаги дестабилизиращ ефект върху човека.

Неслучайно според проф. Дебертолис инфразвуците се използват като акустично оръжие и при някои от съвременните военни кофликти. Насочено срещу врага, без дори той да си дава сметка, подобно оръжие води до нервност, непрекъснато напрежение и деконцентрация. Нерядко подобно акустично оръжие е в състояние и да подлуди обекта, срещу когото е насочено.
В природата обаче нещата стоят по-различно.

Смята се, че когато са с естествен характер и когато липсва силно акустично напрежение, ниските звукови вибрации влияят положително върху човешкото здраве. Много хора възприемат или долавят звуците с ниски честоти като някакво приятно усещане, а не като звук.

Инфразвуците обаче могат до доведат и до усещане за страх и напрежение. Тъй като понякога човек не е в състояние да определи какво точно усеща, нерядко наличието на инфразвуци го кара да си мисли, че има нещо мистично и свръхестествено в атмосферата.

Хипотезата на проф. Дебертолис е, че местата с твърде много природни вибрации с ниски честоти са били смятани от древните жители за свещени именно заради чудноватите усещания, до които са водели у тях.
По подобен начин могат да се анализират и ултразвуците в природата. Човешкото ухо е в състояние да долавя звуци до 20 килохерца заради ограниченията на т.нар. средно ухо, което действа като филтър.

Ако обаче ултразвуците се насочат директно към черепната кутия, те могат да достигнат до слуховия орган, без да минават през средното ухо. Така може да бъдат чути от човек и когато надвишават 20 килохерца. Децата например понякога са способни да чуят подобни звуци.

Ултразвуците се използват и в медицината - например в ехографията, за лекуване на възпалени тъкани, в стоматологията. Смята се, че положителните ефекти на ултразвуците са повече от негативните. Ултразвуците седят в основата и на т.нар. звукови оръжия, които атакуват пряко нервната система на човека.

Много често се прилагат тогава, когато се цели дезориентиране на противника. Генераторът на ултразвука може да се монтира и върху пистолет. Имайки предвид, че високата звукова честота се поглъща много лесно от материалите, когато е прецизно насочена към тях, акустичните оръжия могат да се превърнат в смъртоносни.
Много често в природата ултразвуците се възприемат от хората като усещане за нещо свръхестествено. Когато присъстват на определени археологически обекти, могат да доведат до чувство за нещо хубаво или за нещо лошо, витаещо наоколо. В повечето случаи то се възприема като нещо мистично.

Освен всичко друго инфра- и ултразвуците са и новата дрога в света. Ефектът на транс и екстаз, до който могат да доведат звуковите вибрации, е подобен на този, причиняван от наркотиците.

На много американски сайтове е възможно да се чуят с помощта на качествени слушалки записани подобни звуци. Слушащите ги изпадат в екстаз така сякаш са опиянени от въздействието на “нормални” наркотични вещества.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!