Следвайте "Буднаера" в Телеграм

zdravivsekiden.com

10 причини да използваме Епсом соли

Епсом солите са минерално съединение, състоящо се от магнезий и сулфат и името им идва от извор на солена вода в Епсом, Съри, Англия. Епсом солите се използват от векове като естествен лек за редица болести и имат много употреби за красотата, градинарството и домакинството.

Както магнезият така и сулфатът лесно се абсорбират от кожата, което улеснява непосредственото им полезно действие за здравето. Магнезият регулира повече от 325 ензима в тялото и това спомага също за снижаване на възпалението, намалява втвъртяването на артериите и подобрява функцията на мускулите и нервите чрез регулиране на електролитите. Сулфатите подобряват темпа на абсорбиране на хранителните вещества и спомагат за изхвърлянето на токсините от тялото.

Ето само няколко от многото чудесни ползи от използването на Епсом солите:

Епсом солите облекчават стреса

Ако сте стресирани, това може да се дължи на недостиг на магнезий, а може и  адреналинът ви да е повишен. Когато Епсом солите се разтворят в топла вода, те се абсорбират през кожата и естествено възстановяват нивата на магнезий в тялото. Този магнезий помага на тялото да произвежда серотонин, химикал в мозъка, повдигащ настроението.

Магнезият също така повишава енергията и издържливостта като стимулира производството на ензима аденозин трифосфат  (ATP) – енергийното динамо на клетката. Къпането във вана с Епсом соли по три пъти на седмица спомага за повишаване на енергията, подобряване на настроението и снижаване на негативното въздействие от повишения адреналин. Използвайте по 2 чаени чаши Епсом соли за всяка пълна до горе вана с вода.

Епсом солите елиминират токсините

Сулфатите в Епсом солите извличат тежките метали и другите токсини от клетките, което облекчава мускулните болки и подобрява клетъчната функция. Добавянето на Епсом соли във ваната изтегля солта от тялото наред с вредните токсини. Добавете 2 чаени чаши Епсом соли въс вана с топла вода и се накиснете за поне 10 минути за детоксикация.

Епсом солите облекчават болките и спазмите в мускулите

Ако имате мускулна треска, мигренозни главоболия или бронхиална астма, може да решите да опитате вана с разтворени във водата Епсом соли. Те могат да облекчат, както болката, така и възпалението. Ако цял ден сте на крак, може да ви се хареса да натопите краката си в топла вода с Епсом соли. Това може също така да помогне за неутрализирането на миризмата на краката.

Мийте зъбите си с Епсом соли за изключително блестяща усмивка

Епсом солите не само избелват зъбите, но и се борят с пародонтозата. Смесете равни части Епсом соли и вода. Разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес, топете четката за зъби и добре изтърквайте зъбите си. Нажабурете се с солена вода и изплюйте. Изплакнете устата с чиста хладка вода.

Епсом соли за красота

Опитайте следните процедури за красота с употребата на Епсом соли:

Средство за ексфолиране на лицето – Смесете непълна шепа Епсом соли с една супена лъжица кокосово масло и втрийте получената смес в лицето си. Изплакнете и подсушете.

Премахване на черни точки – Смесете чаена лъжичка от солите с 3 капки йод в половин чаена чаша вряща вода. Оставете да изстине и когато сместта е поносимо топла с помощта на напоен памучен тампон нанесете върху черните точки с потупване. Оставете върху кожата една нощ, на сутринта изплакнете обилно с вода.

Маска за кожата – За нормална до мазна кожа, смесете 1 супена лъжица коняк, 1 органично яйце, 1/4 чаена чаша обезмаслено мляко на прах, сока от един лимон и една чаена лъжица Епсом соли. Навлажнете лицето си и нанесете сместта като избягвате областта около очите. Оставете маската да действа около десет минути докато се втвърди – изплакнете и подсушете.

Епсом соли в дома и градината

Използвайте Епсом солите в дома и гадината:

Почиствайте плочките в банята – Изчистете зацапаните и потъмнели плочки в банята като смесите равни части Епсом соли с течен препарат за миене на чинии. Изтъркайте плочките със сместа и изплакнете добре.

Торене на растения – Растенията се нуждаят от хранителни вещества, включително от магнезий и сяра, за да се развиват най-добре. Поръсването с Епсом соли веднъж на седмица на растенията, цветята и зеленчуците у дома ще им предостави хранителните вещества, от които те се нуждаят, за да процъфтяват.

По-зелена трева – Магнезият е нужен за поникването на семената и е жизненоважен за производството на хлорофил, който растенията използват, за да превръщат слънчевата светлина в храна и помага на почвата да абсорбира фосфор и азот.

Сярата също допринася за производството на хлорофил и както споменахме по-горе прави съдържащите се в торовете азот, фосфор и калий по-ефективни. За да направите тревата си колкото се може по хубава, разхвърляйте по 1.360 кг Епсом соли на всеки 380 кв.м. трева. Можете също да разтворите количеството във вода и да пръскате тревата с пръскачка.

Наслаждавайте се на всички тези ползи, предоставяни от нескъпите старовремски Епсом соли!

-The Alternative Daily

Източник: The Alternative Daily, 9 Reasons to Use Epsom Salt, 19 November 2013 

http://www.thealternativedaily.com/9-reasons-use-epsom-salt/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!