Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Докладът Луджев. Част 2: Източването на задграничните фирми и делата срещу престъпления на комунизма

alt
Членът на Политбюро на ЦК на БКП и премиер на последното комунистическо правителство, както и министър-председател на първите два кабинета на БСП Андрей Луканов е сочен за основна фигура след 10 ноември 1989 г., чрез която държавата дава възможност за безконтролно източване на задграничните фирми и за образуването на наказателни преследвания от прокуратурата, които предварително са обречени на неуспех | Източник: Интернет.

Написано от Христо Христов

Сайтът desebg.com публикува част 2 от доклада (37-66 страници) на Димитър Луджев до министър-председателя Филип Димитров от есента на 1991 г. за безконтролното източване на държавни средства зад граница от комунистическия режим и „приватизирането” им от номенклатурата на БКП. В тази част подробно са посочени механизмите за различни финансови машинации със валутни средства на българските задгранични фирми и други финансовите злоупотреби, свързани с тях.

Тук за първи път е коментирана дейността на Държавна сигурност по линия на икономиката и натискът на комунистическата върхушка за прикриване на различни финансови престъпления в периода 1980-1989 г.

Изброени са над 20 конкретни следствени и съдебни дела за крупни злоупотреби и тяхната съдба. Сред тях най-подробно коментирана аферата с Фонд „1300 години България”, оглавяван от дъщерята на Людмила Живкова (едва след смъртта й през 1981 г. е образувано дело за злоупотреби само срещу някои от по-дребните участници, бел. ред.)

Димитър Луджев е отбелязал и финансовите измерения на т. нар. скрит транзит или държавната контрабанда, извършваната и контролирана от ДС чрез нейни законспирирани фирми, а също така и от „Кинтекс” с разрешение на ръководството на БКП.

В част 1 на доклада става въпрос за подготовката на БКП още през 1989 г. с приемането на Указ 56 за стопанска дейност за трансформиране на политическата си власт в икономическа. 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!