Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Съвпадения няма

Росен Янков

Някои мистични съвпадения ни карат да потръпнем и да осъзнаем, че нищо не е случайно и събитията се планират от Висши сили. Вглеждаме се в датите, които по тайнствен начин са съдбовни в живота ни, и съдбата ни се оказва лабиринт. Той е извит в спирала и всеки път ни поднася нови странни съвпадения.

Съвпаденията са просто случайности, но кой знае. А ако са още незабелязани закономерности? Доста учени са се опитвали да обяснят тяхната природа. Най-много усилия за това са положили Юнг и Шопенхауер. Според тях най-важната особеност на съвпадението е, че то изглежда като чудо и поради това много лесно смайва. Една прогноза, изградена върху съвпадения на дати, твърди, че през 2018 г. ще се роди нов Хитлер. Това е стряскащо и, значи, ще е добре всички родени през 2018 г. младенци да бъдат... хм!, държани под око от ООН. Просто като легитимна защитна мярка.

Но има и съвпадения от друг тип:

Едгар По и канибалите

През 1838 г. Едгар По написва "Повест за приключенията на Артър Гордън Пим". Тя разказва за 4-ма корабокрушенци в лодка. Полудели от глад, трима от тях убиват и изяждат четвъртия. Той се казва Ричард Паркър.

През 1884 г. корабът "Магнонет" претърпява корабокрушение. Четирима от спасилите се, също като в повестта на По, се оказват в една лодка. След дълги скитания из морските простори, обезумели от глад, трима от тях убиват и изяждат четвъртия. Той се казва Ричард Паркър.

"Титан", "Титаник" и "Титаниан"

Трагедията с "Титаник" през 1912 г. е всеизвестна. Но малцина знаят, че през 1898 г. излиза романът "Крушението на "Титан" от някой си Морган Робъртсън. В него действието се развива на кораба "Титан", описан така: дължина 243 м; водоизместимост 70 000 тона; мощност на двигателите 50 000 конски сили; скорост 25 възела в час; 4 комина, 3 витла.

В студена априлска вечер "Титан" се сблъсква с айсберг и потъва.

След 14 г. "Титаник" отплава на своя първи и последен рейс. Той е 269-метров, водоизместимостта му е 66 000 т, мощността на двигателите е 55 000 конски сили, развива 25 възела в час, има 4 комина и 3 витла.

В студена априлска вечер "Титаник" се сблъсква с айсберг и потъва.

Съвпаденията са поразително много. Писателят е предугадил всичко в морската катастрофа: и в книгата, и в реалността корабите са обявени за непотопяеми. И в двата случая спасителните лодки не достигат. Пътниците и в реалния, и в измисления сюжет са 3000.

Трагедията за малко да се повтори през 1939 г. с минаващ през същото място кораб на име "Титаниан". От сигурна гибел го спасява шестото чувство на рулевия. Незнайно защо той започва да крeщи: "Стоп машина!" Когато след малко корабът спира, от мъглата изплува огромен айсберг.

Досега Жул Верн позна 98 от общо 108 пъти

В романа си "От Земята до Луната" Жул Верн е точен дори в детайлите на своето предсказание. Според сюжета през декември 1868 г. трима смелчаци излитат в капсула от Флорида към земния спътник, достигат го и после се приводняват в Тихия океан.

Точно след 100 г. през декември сюжетът става реалност. Към Луната се отправят трима американски астронавти. Корабът им "Аполо 8" е изстрелян от полигона във Флорида. Капсулата им се приводнява в Тихия океан на 4 мили от посоченото в романа място. Тя тежи 5547 кг, почти колкото дава писателят - 5621.

Жул Верн е автор на 65 романа. В тях има 108 прогнози. Досега са се сбъднали 98. За останалите 10 май има да почакаме още малко.

Примери и от живота:

Кралят и гостилничарят

В Италия още се говори за двойника на крал Умберто Първи.
При една своя обиколка монархът спира в Монца. Той отклонява многото покани за обяд и влиза в малък ресторант. Щом узнал кой е гостът, съдържателят отива да вземе поръчката лично. При появата му свитата на краля се втрещява - крал Умберто и съдържателят си приличат като близнаци.

Кралят кани двойника си на масата и в разговора им изплуват още сходства. Те са и адаши, родени на една дата - 14 март 1844 г. Сключили са брак в един ден, жените им носят името Маргарита. Заведението в Монца отворило врати в деня на коронацията на краля.

Двамата стават приятели и през следващите години се срещат в ресторанта и разговарят. На 29 юли 1900 г. съдържателят Умберто е убит от заблуден куршум на улицата. Тъжната вест е съобщена на крал Умберто и той праща съболезнования. Часове по-късно същия ден монархът е застрелян от анархист. Разликата е само, че това става в друг град.

Будилник приспива папа

На 6 август 1978 г. в 21.40 часа внезапно звънва будилникът на папа Павел VI. Служил му е безпогрешно цели 55 години и бил курдисан да звъни сутрин в 6 часа. В мига на вечерното звънване Павел VI издъхва.

Давят се всички, не и Хю Уилямс

На 5 декември 1664 г. в Ламанша потъва корабът "Меней". Давят се всички на борда освен един. Щастливецът се казвал Хю Уилямс. Повече от век по-късно, през 1785 г., но пак на 5 декември край брега на Уелс претърпява крушение друг кораб. И пак се спасява един-единствен човек на име Хю Уилямс. И пак на 5 декември, но през 1860 г. към дъното се отправя рибарска шхуна. Жив остава само един рибар. И той се е казвал Хю Уилямс.

Астролог предсказва кралска кончина

Астрологът на крал Луи XVI му предсказва, че ще умре на 21-о число. Изплашеният монарх всеки месец на 21-о число се заключва в покоите си, не прави нищо и не приема никого. Но предпазните мерки се оказват недостатъчни. На 21 юни 1791 г. Луи е арестуван във Верен заедно с Мария Антоанета. На 21 септември 1792 г. Франция е обявена за република и той губи короната. А на 21 януари 1793 г. пада и главата под нея - Луи XVI и кралицата са гилотинирани.

Балон като на кино

През 1965 г. в шотландско село показват филма "Около света за 80 дни". В момента, в който героите сядат в коша на балона и отвързват въжетата, се чува трясък. На покрива на киносалона е паднал кош на балон, същият като във филма.

Марк Твен и Халеевата комета

Марк Твен е роден през 1835 г., когато Халеевата комета се вижда от Земята. Умира през 1910 г., когато тя минава отново. Писателят предсказва това. "Дойдох с комета и ще си тръгна с нея", пише той през 1909 г.

Поршето на Джеймс Дийн

"Порше 550 Спайдър" на Джеймс Дийн е достойно за Стивън Кинг.

Девизът на кинозвездата е "Живей бързо, умри млад". Дийн катастрофира с порше през септември 1955 г. И след смъртта на 24-годишния актьор автомобилът носи лош късмет. При изтеглянето му след катастрофата моторът пада и премазва краката на работник. После двигателят и скоростната кутия са купени от двама пилоти. Те участват в рали, на което катастрофират и умират на място.

Фаталната кола е възстановена част по част за музея на Джеймс Дийн. Гаражът, в който е ремонтирана, изгаря след няколко месеца. Година след смъртта на актьора поршето е изложено в Сакраменто. То пада от пиедестала и чупи таза на младеж. След инцидента организаторите на изложението връщат експоната в Лос Анджелис. По пътя автомобилът пада от автовоза и се забива във витрина на магазин. След този инцидент зловещата кола е заключена в склад в Холивуд. Там през 1959 г. тя мистериозно се разпада на 11 части.

Отмъщение за развален годеж

Според една поговорка отмъщението е ястие, което трябва да се консумира студено.

Късна разплата достига тексасеца Хенри Зиглънд. През 1883 г. той разваля без обяснение годежа с приятелката си Мери. Момичето се самоубива от мъка. Покрусеният й брат Джон нахълтва в къщата на Хенри. Намира го в градината и стреля. Куршумът пробива бузата на Зиглънд и се забива в дърво. Убеден, че го е убил, Джон слага край на живота си. Години по-късно Хенри решава да махне дървото, което му напомня за случката. Но вместо да сече, той слага няколко пръчки динамит и ги взривява. Куршумът, останал в кората, излита при взрива и пробива черепа на бившия годеник.

Каламбур на Грийнбери Хил

Трима мъже са обесени в Лондон на 26 ноември 1911 г. за убийството на сър Едмънд Годфри. Бесилките са издигнати на хълма Грийнбери Хил. А убийците се казват Робърт Грийн, Хенри Бери и Лорънс Хил (Грийн-Бери-Хил).

Паралелен живот на двама близнаци

Най-невероятната история за еднояйчни близнаци е от щата Охайо. През 1972 г. две бебета са изоставени до черква. Вземат ги хора от различни градове. Без да се познават, двете семейства кръщават децата Джеймс. Двамата братя стават полицаи и в свободното си време се занимават с дърводелство. Сключват брак с жени на име Линда. Раждат им се синове, кръстени Джеймс Алан. Близнаците се развеждат в една и съща година и отново се женят. Вторите им съпруги са с еднакво име - Бети. И кучетата им са с еднакво име - Той. Тези съвпадения в живота на двамата братя се разбират след 40 години. Близнаците се откриват един друг в сайт за осиновени, които издирват биологичните си родители.

Среща на адашите

През 2011 г. Милко Стоянов тараши апартамент в София, пълни цяла раница с плячка и се измъква по водосточната тръба. Стреснат от полицейска сирена, той се изпуска от улука и пада от втория етаж върху някакъв минувач. Полицията слага белезници и на двамата. В участъка става ясно, че събореният младеж е издирван отдавна за кражби от домове. Той също се казва Милко Стоянов.

Логиката е безсилна да обясни тези фрапиращи случаи на съвпадения. И все пак нека опитаме с най-драстичния от тях - с двама убити президенти.

Огромни разлики между еднаквите президенти

Линкълн и Кенеди

Линкълн е избран за конгресмен през 1846 г.

Кенеди е избран за конгресмен през 1946 г.

(Разлика 100 години.)

Линкълн е избран за президент през 1860 г.

Кенеди е избран за президент през 1960 г.

(Разлика 100 години.)

И двамата се занимават с гражданските права. И двамата губят дете, докато са в Белия дом. И двамата са убити в петък. И двамата - с изстрел в главата. И двамата - пред очите на съпругите си.

Линкълн е убит в театър "Форд".

Кенеди е убит в автомобил "Линкълн", произведен от "Форд".

Секретар на Линкълн на име Кенеди го моли да не ходи в театъра.

Секретарка на Кенеди на име Линкълн го съветва да не ходи в Далас.

Месец преди смъртта си Линкълн отива в градчето Монро, щата Мериленд.

Месец преди смъртта си Кенеди има любовна среща с Мерилин Монро.

Убиецът на Линкълн Джон Уилкис Бут е роден през 1839 г.

Убиецът на Кенеди Лий Харви Осуалд е роден през 1939 г.

(Разлика 100 години.)

Имената на двамата президенти (на английски) - Lincoln и Kennedy, са от по 7 букви.

Имената на двамата убийци (на английски) - John Wilkis Booth и Lee Harvey Oswald, са от по 15 букви.

Бут стреля в театър, бяга и е заловен в склад.

Осуалд стреля в склад, бяга и е заловен в театър.

И двамата убийци са гръмнати без съд.

И двамата убийци са южняци.

И двамата президенти са наследени от южняци.

Вицепрезидентът, приемник на Линкълн, се казва Джонсън.

Вицепрезидентът, приемник на Кенеди, се казва Джонсън.

Първият, Ендрю Джонсън, е роден през 1808 г.

Вторият, Линдън Джонсън, е роден през 1908 г.

(Разлика 100 години.)

Този списък със съвпадения се появява скоро след убийството на Джон Кенеди през 1963 г. и оттогава циркулира из целия свят и често се препечатва. Той е смайващ, защото съдържа някои заблуждаващи и неверни неща. Другите съвпадения в него са изсмукани от пръстите, за да попречат да се откроят разликите между двамата президенти.

1. Да, вярно е, че Линкълн и Кенеди влизат в Конгреса през 100 години. Но това е дребно съвпадение на фона на гигантските разлики в кариерите им. Освен този едничък мандат в Камарата на представителите Линкълн губи всички избори чак до спечелването на президентските. Пробва се за Сената през 1854 г., за вицепрезидент през 1856 г. и пак за Сената през 1858 г. - все безуспешно.

А Кенеди е в постоянен възход. Преизбран е два пъти в Камарата през 1948 и 1950 г., печели място в Сената през 1952 г. и е преизбран през 1958 г., а след 2 години го избират за президент.

2. Двамата стават президенти през 100 г., но в това няма изненада. Изборите за президент са през 4 г. Така в средата на XIX и на ХХ в. има 2 цикъла от по 8 години, в които двамата са в политиката и може да станат президенти. Разликата между изборите им пак е щяла да бъде 100 г.

Да се вторачиш в тази дреболия, означава да затвориш очи за безброй несъвпадения: Линкълн е роден през 1809 г., Кенеди - през 1918 г.; Линкълн умира през 1865 г. на 56-годишна възраст, Кенеди е 46-годишен през 1963 г. Между убийствата им няма 100-годишен такт. Двамата са имали и 1:12 шанс да умрат в един месец, но го изпускат. Линкълн умира през април, Кенеди - през ноември. Важна разлика е и че Линкълн кара втори мандат като президент, а Кенеди е убит през първия.

3. Наистина имената и на двамата са по 7 букви. Но това е тривиално: имената на президентите на САЩ са средно с 6,64 букви. Освен това Кенеди има второ име Фицджералд, докато Линкълн няма второ име.

4. Да кажеш, че Линкълн и Кенеди се занимават с граждански права, е все едно да кажеш, че Удроу Уилсън и Франклин Рузвелт се занимават със световни войни. Не им е било хоби, нито прищявка. Принуждавал ги е политическият дневен ред в САЩ по тяхно време.

5. Да, докато са в Белия дом, и двете семейства губят дете, но при различни обстоятелства. Децата на Линкълн се раждат още преди да е станал президент и дори не едно, а две от тях умират. 4-годишният Едуард - от туберкулоза през 1850 г., а 11-годишният Уили - от тиф през първата година в Белия дом. Кенеди пък са почти единствената президентска двойка в детеродна възраст. Джаки ражда недоносено бебе през 1963 г. и то умира след 2 дни. Но те имат 2 деца, които стигат зряла възраст, докато от 4-мата сина на Линкълнови само един прескача юношеството.

6. Няма изненада, че и двамата са убити в петък. Шансът да умрат в един и същ ден от седмицата е 1:7 (близото до ума 1:49 е грешна сметка). Но ако някой реши да трепе президент на САЩ, очевидно ще го дебне на публична проява, а те са предимно през уикендите - петък вечер, събота, неделя. Тъкмо затова в предишния кроеж на Бут да отвлече Линкълн е бил избран 17 март, пак петък, когато президентът посещава болница.

7. Двамата са улучени в главата, но що за съвпадение е това. Само два вида изстрели гарантират, че жертвата ще умре - в гърдите и в главата. Така че прицелът на атентаторите не е случаен, за да бъде съвпадение. И по двамата президенти е стреляно отзад, докато седят - на стол в театъра и на задната седалка в лимузина. Така стрелците не са имали избор какво да целят. "Съвпадението" избледнява още повече от някои важни разлики: Линкълн е убит на закрито от упор с малък пистолет, бил е неподвижен. По Кенеди се стреля навън, с пушка от 200-300 метра и по движеща се кола.

8. Секретар на Линкълн на име Кенеди, който да го моли да не ходи в театъра, просто няма. Двамата му секретари в Белия дом са били Джон Николай и Джон Хей. А Кенеди наистина има секретарка на име Евелин Линкълн, но...

Президентите често получават сигнали за атентати, но много рядко ги оповестяват. В крайно редките случаи, когато стане и сакатлък, тези сигнали се запомнят и документират. Няма данни обаче Евелин Линкълн да е навивала Кенеди да ходи или да не ходи в Далас. Линкълн е получил 80 писма за готвени заговори срещу него, но никой от тях не е осъществен.

Обратно, много атентати се извършват, без някой да ги предчувства. Самият Линкълн се отървава при един от тях. Да, той е бил помолен от охраната да не ходи в театъра. Но тя е настоявала да не ходи и в Ричмънд седмица по-рано, а там не става нищо. Да не говорим, че Линкълн е съветван да не се яви и за полагането на клетвата си като президент през 1861 г.

И Кенеди е съветван многократно за същите неща, като последния път е бил да пропусне Сан Антонио ден преди Далас. Но явно, за да се натамани съвпадение, се взема предвид само сбъднало се предупреждение. Отдавна е доказано, че ако правиш множество прогнози, все някоя от тях ще е обречена да се сбъдне.

9. Убийците не са южняци, а "южняци". Бут само симпатизира на Юга, но е родом от Мериленд, който заедно с Делауер е най-северният щат с неотменено робство. Той остава в Съюза по време на Гражданската война. Осуалд е роден в Ню Орлийнс, но за разлика от Бут действията му не са мотивирани от нищо южняшко. Пък и през 1963 г. на произхода от Юга вече се гледа другояче.

10. И двамата убити са наследени от южняци само защото такива са вицепрезидентите им. Всяка двойка кандидати за Белия дом се балансира по начин, който да отговаря на политическите реалии. В разгара на Гражданската война севернякът Линкълн е взел южняк от Тенеси за партньор, и то от другата партия, за да има повече подкрепа. Но Андрю Джонсън е единственият сенатор от Юга, който се опълчва на отделянето на своя щат в Конфедерацията и остава лоялен към Съюза. Така че какъв южняк е той? Кенеди пък произхожда от Нова Англия и е взел тексасеца Линдън Джонсън, но във време, когато двете части на Америка не са във война.

11. Какво, като и двамата наследници на убитите се казват Джонсън? Това е много често срещано презиме (значи "син на Джон") и по времето на Линкълн, и по времето на Кенеди. Виж, ако и двамата наследници се казваха Росен Плевнелиев, щеше да е наистина смайващо съвпадение.

12. Двамата Джонсъновци са родени пак през 100 години, но в Америка политиците стигат такива високи длъжности все на възраст между 50 и 70 г. Пък и защо нещо изглежда като съвпадение само заради въвличането на числото 100? Ако се претърсят всички данни за Линкълн и Кенеди, ще се открие изобилие от съвпадения с числата 17, 49 и 116, но тях никой не ги брои. И защо? Само защото не са закръглени като 100!

А и между Джонсъновците има бая разлики. Първият подкрепя робството, а вторият - гражданските свободи. Единият губи президентски избори, другият ги печели с най-голямата разлика в историята. Единият е свален с импийчмънт, другият си довършва мандата.

13. Просто не е вярно, че Бут и Осуалд са родени през 100 години. Бут е роден през 1838 г., а Осуалд през 1939 г. Явно изкушението да имаш пак 100 години разлика само с мъничка измама е било непреодолимо.

14. Имената и на двамата убийци са общо от по 15 букви. Защо това съвпадение е важно за имената на убийците, а липсата му при имената на техните жертви не е важна? А и освен 15-те букви двамата нямат нищо общо. Бут е от актьорско семейство, популярен е и фуклив колкото баща си. Осуалд е без баща (умрял е преди раждането му), саможив и смотан, без приятели и често без работа. Но Осуалд е женен, с 2 деца, а Бут е ерген без потомство. Осуалд влиза във ВМС, а Бут удържа обещанието пред майка си да не записва в армията на Юга.

15. Неточно е и "съвпадението" в това кой убиец къде е заловен. Бут застрелва Линкълн в драматичен театър, бяга от града и е обграден и убит в навес за сушене на тютюн чак дни по-късно. Осуалд стреля по Кенеди от склад за учебни пособия и остава в Далас. Заловен е в кинотеатър без сцена само час по-късно.

16. Бут и Осуалд са гръмнати без съд, но това не е съвпадение, а само далечна прилика между две доста различни развръзки, при това с подозрителна употреба на "гръмнат". Бут и съучастникът му Дейвид Херълд минават през Потомак във Вирджиния и се крият 11 дни. Обградени са, докато спят. На вика "Предайте се!" Херълд вдига ръце. Бут не хвърля оръжието и навесът е подпален. Едно войниче го следи през дупка в дъските и стреля по него. Дали го е "гръмнал"? Войничето било силно религиозно и веднъж казва, че провидението го насочило, друг път - че не искал Бут да се опече жив. Но добавя, че го видял да се снишава и се уплашил да не стреля.

А Осуалд е арестуван в киното от полицаи, които си нямат представа кой е. При бягството той убива полицай и го подозират за това убийство, а за Кенеди го уличават по-късно. Той е заловен жив, лежи 2 дни в ареста и е прострелян от цивилен, Джак Руби. Бут е улучен отзад във врата и умира след 3 часа. Осуалд е уцелен в корема и умира след минути пред болницата.

17. Добавката за град Монро в щата Мериленд и за Мерилин Монро е най-късната в списъка. Само при нея има чувство за хумор: единият президент бил в града, другият бил в актрисата. Но то не помага. Мерилин Монро умира повече от година преди Кенеди, така че няма как той да е бил с нея месец преди смъртта си.

Въпреки изсмукването от пръстите за милиони хора този списък на успоредици между Линкълн и Кенеди е безспорен. Всъщност съвпаденията лесно се обясняват с теорията на вероятностите. Няма проблем да се открият еднаквости и подобия между произволни бази данни, без те да са тясно свързани. Съвпадения на ситуации, още повече на числа могат да се открият (и са откривани) между кои да е двама президенти на САЩ.

Човек е така устроен, че винаги търси модели и матрици, за да може светът около него да добие смисъл и да поддържа убеждението му че Вселената е подредена и може да бъде разбрана. Съвпаденията ни изумяват, когато нямат обяснение или когато то ни се вижда идиотско. А като напипваме закономерности в тях, ни идва самозащитната мисъл, че всичко ставащо е заговор на висши сили и нищо не зависи от нас.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!