Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Строго секретно: Смачкването на политическата опозиция в затворите

alt
Затворът в Пазарджик е едно от местата, където по време на комунистическия режим да държани политически затворници | Фотограф: Георги Георгиев – Джони.

Написано от Христо Христов

Сайтът desebg.com публикува строго секретна докладна записка относно: Състоянието на работата сред затворниците – контрареволюционери. Документът е от 1961 г. и е подписан от началника на Трето секретно политическо управление на ДС ген. Георги Кръстев. Трето управление съществува в периода 1952-1961 г. и е предшественик на създаденото след това през 1967 г. Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

От документа става ясно, че между 1953 г. и 1961 г. са помилвани над 3400 души, от които 1800 опозиционери. В същия период от всички затворници Държавна сигурност е вербувала 410 агенти за наблюдение на „вражеските елементи в цялата страна”.

Към май 1961 г. осъдените за политически прояви са 1277 души, от които 250 са представители на политическата опозиция, ликвидирана през  1947 г. от комунистическия режим. Сред затворниците са и 400 младежи, осъдени за опит за бягство зад граница.

В докладната ДС посочва, че повечето от оцелелите опозиционни лидери са били „приобщени” към „народната власт”, в резултат на което са освободени от затворите. През май 1961 г. са помилвани 130 политически затворници. От тях са вербувани 11 души, а към други 15 е подходено за сътрудничество.

Дадени са указания за следенето на освободените затворници от окръжните управления на ДС. Предложено е да бъдат освободени две групи политически затворници, едната от 70 души, които са стоели на ОФ позиции и друга група от 60 души, предимно по-възрастни опозиционери между 50-70 години, които са изтъпели половината от присъдите си.

Към строго секретната записка е приложена бележка на зам.-министъра на вътрешните работи ген. Мирчо Спасов, отговарящ по това време за лагерите и затворите в НРБ. С нея той предлага да се изготви резюме за министъра на вътрешните работи и с негово одобрение информация за ЦК на БКП.

Приложено в табличен вид числено сведение за осъдените затворници за „контрареволюционна дейност” към май 1961 г., от която става ясно по какви обвинения те са получили присъди.


Документите са включени в разширеното издание на документалния сборник на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2012 г.


alt

alt

alt

alt

alt

alt

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!