Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dnesplus.bg

Откриха злато за 50 млрд. лева в Странджа

Откриха злато за 50 млрд. лева в Странджа, а Река Велека криела много богата златоносна жила, пише "168 часа".

Странджа крие залежи от злато за над 50 милиарда лева, разкри експерт. Те се намират по поречията на реките Велека, Резовска, Мечи дол, Катун и Караагач.

В последните месеци се наблюдава много сериозен любителски интерес за добив на самородно злато. Паралелно с търсенето на съкровища от времената на Римската империя и Древна Тракия, вече има и професионални златотърсачи, които пресяват речния пясък, пише още "168 часа", цитирани вчера и от hristiqni.com.

Има и хора със специална екипировка и техника за откриване на подобна руда, както и на диамантени залежи. Пикът през годината беше през септември, когато десетки професионални търсачи на ценния метал се събраха на събор в Странджа. Създадена е и специална Асоциация на златотърсачите. Според нейните членове Странджа е една от най-богатите на ценни метали планина, а река Велека има много богата златоносна жила.

В недрата на планината се крият огромни количества злато, които били разделени на няколко жили, казват специалистите. Част от тях продължават и на турска територия, други стигат до полите на Сакар планина. Според профисионалните търсачи Странджа остава едно от неразработените места за добив на злато, макар че тук ценният метал се е добивал още от древни времена.

И сега под земята има големи залежи Тези информации са обусловени и от историческа гледна точка. По времето на Древния Рим планината е била разкопана в десетки рудници, в които се е добивало злато. "Тук е била една от големите златни мини на империята - коментира един от краеведите в Странджа Велко Велков, който е и популярен изпълнител на народни песни. "Мога да кажа, че цялата планина е разкопана от дълбоки тунели. В земята под Странджа има много злато. Залежите са в дълбочина и изискват повече подготовка", добавя той.

По течението на реките обаче също има находища. Районът е бил изключително важен за римската аристокрация и върхушка. Със златните отливки от тази планина са се отсичали цели емисии римски монети. Самото качество на метала също е много високо и стига до 22 карата. По турско време тук също се е добивало злато. /burgasnovinite.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!