Следвайте "Буднаера" в Телеграм

otizvora.com

Закон иска лекарите да си мълчат за вредите от фракинга

Закон в Пенсилвания, САЩ, застрашава здравето на хората, тъй като забранява на здравните работници да разпространяват информация относно химикалите, използвани при хоризонталното хидравлично разбиване. Технологията е известна с популярното име фракинг. Този метод за добив на природен газ и фосилни горива стана скандален, тъй като вкарва под огромно налягане смес от вода, газове, (отровни и канцерогенни) химикали, които разбиват скалите и освобождават залежите.

Въпросният закон, поправка на вече съществуващ закон (Title 52;Oil and Gas) в Пенсилвания, изисква от компаниите да осигуряват на държавните служби списък с химикалите и газовете, използвани при фракинга. Лекарите и други специалисти, които проучват вредите от технологията за човешкото здраве, ще имат право да изискват специфичната информация, но компаниите няма да са длъжни да я предоставят, ако преценят, че това нарушава интересите им, свързани с търговската тайна и патентите. Компаниите, занимаващи се с фракинг, няма да са задължени да осигуряват и данни по какъв начин химикалите и газовете, вкарвани под налягане, влизат във взаимодействие с природните елементи.

Нещо повече — дори някоя компания да се съгласи да осигури чувствителната информация на здравните работници и специалистите, проучващи темата, последните ще са задължени да подпишат споразумение за конфиденциалност, което ще им забрани да предупреждават обществото за евентуално замърсяване на водите и въздуха. Ще им бъде забранено да казват дори на собствените си пациенти, че вероятната причина за някое тяхно заболяване може да се дължи на фракинга и съответното замърсяване.

* * *

Автор: Уолтър Браш

Източник с продължение: Dissident Voice

Научен доклад: Химикалите от фракинга водят до рак и стерилитет

Ново изследване, публикувано в сп. Endocrinology – издание на The Endocrine Society – показва, че скандалната технология фракинг, използвана за добив на петрол и природен газ...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!