Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dnesplus.bg

Кукли на Снежанка и джуджетата тровят децата

Внимавайте какво купувате на децата си за Коледа - вносители атакуват пазара с играчки, които съдържат бавна, но сигурна отрова, алармират от Европейската система за бърз обмен на информация за опасни стоки RAPEX. Само за последния месец тя ни е предупредила за двайсетина вида китайски кукли и още толкова бебешки дрънкалки.
В тях са засечени забранените в ЕС фталати токсични химикали, които се използват за производство на пластмаса с цел да я направят по-мека и пластична, съобщава "Телеграф". Забранените токсини водят до стерилитет и затлъстяване. Инспектори издирват отровните играчки по складове и магазини.

Родителите също трябва да си отварят очите и преди да купят някоя красива кукла за детето си, добре е да проверят обявена за опасна в системата на RAPEX или на сайта на Комисията за защита на потребителите – kzp.bg.

Установено е, че фталатите могат да имат фатално поражение върху човешкия организъм. Те блокират процесите, които регулират мъжките полови хормони – андрогените. Това може да доведе до импотентност и стерилитет при момчетата. Фталатите могат да бъдат причина за затлъстяване при децата. Тези химикали много лесно провокират в тялото, особено ако детето лапа играчките, обясняват лекарите.

Опасна кукла Снежанка се продава във Велико Търново. Тя е пластмасова и облечена в традиционната за помощничката на Дядо Коледа бяла рокля. Родители алармират обаче, че изкуствената руса коса на Снежанка е залепена лошо и дори при леко подръпване се разпада. По този начин тя може да бъде погълната от детето. По магазините се продават и джуджета, чиито бради при по-силно опъване също поддавали и оставали в ръцете на децата. /БЛИЦ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!