Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

"Затворниците в Китай се екзекутират по поръчка"

Затворници в китайски трудов лагер.
Затворници в китайски трудов лагер. В тези лагери без съдебен процес са задържат огромно количество хора. (Снимка: АФП)

Много заможни хора, които се нуждаят от трансплантация на орган, често заминават за целта в Китай, се казва в материала на Маркус Грил и Мартина Келер, публикуван в германското списание Der Spiegel.

В интернет има много сайтове, в които се предлагат услугите на китайски трансплантолози, готови "да осигурят" на желаещите готови готови органи. Така например, операция за бъбречна трансплантация, включително с цената на престоя в болница и други разходи, струва около 350 хиляди долара , а в случай, че пациентът дойде заедно с донор, цената пада до 55 000.

Чуждестранните клиенти, пишат журналистите, казват, че в Китай "те гарантирано ще получат нов здрав бъбрек". Докато самите китайци постоянно са изправени пред дефицит: само по официални статистически данни, за трансплантация чакат около половин милион китайски граждани.

Начинът, по който китайците получават тези органи често предизвиква неодобрението на международната общност. Дори и днес, подчертават журналистите, повече от половината от всички трансплантирани органи в Китай, включително бъбреци, черен дроб и бели дробове, се взимат от телата на екзекутирани затворници. Според консервативни оценки, от 1969 г. по този начин са взети повече от сто хиляди органа.

Доста вероятно е, обобщава Der Spiegel, че " затворниците в Китай се екзекутират в Китай като по поръчка, защото как иначе да си обясним факта, че чуждестранните пациенти, които се нуждаят от операция за присаждане на сърце, в други страни трябва да чакат в продължение на няколко месеца, а в Китай всичко се случва в рамките на няколко седмици."

Източник : Der Spiegel

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!