Следвайте "Буднаера" в Телеграм

desant.net

Дъщерята на Калоян и идеята за обединена Европа

Автор: Доц. Йордан Василев, д-р по история

Преди 800 години наследникът на Калоян – Борил, няма славата и успехите на своя предшественик.

Не му върви и в битките с латинците, които продължават да са в Константинопол. Той не е воин като Калоян и не предвожда войската.
Тя е поверена на явно некадърни военачалници, защото през 1211 и 1212 г. губи битки в Тракия и Загоре, в резултат на което латинците завземат територията между Тунджа и Родопите. Борил иска да сключи мир с тях.

В Търново пристигат пратеници на император Анри. По време на преговорите в двореца виждат Мария, която е надарена с изключителна красота и обаяние. Говори гръцки и латински. В няколко разговора с пратениците ги впечатлява с познанията си в различни области.

Един от тях, който е и художник, я рисува и отнася портрета й в Константинопол. Показва го на император Анри, който е очарован от хубостта й. Разпитва за подробности и научава, че е дъщеря на царя. Всъщност тя е осиновена от него, защото е дете на Калоян. Анри решава, че тя трябва да стане негова съпруга и провожда специално пратеничество в Търново до Борил, за да иска чрез него ръката на Мария. В замяна на това ще му върне завладените български територии.

Когато съобщават на Мария, тя се съгласява, тъй като не се чувства добре в двореца, където е в обкръжението на пастрока си и болярите, изменили на баща й. Император Анри изпраща кавалкада от конни рицари, която да я съпровожда по пътя й от Търново до Константинопол. Заедно с Мария тръгва и български конен отряд.

Анри я посреща в Одрин и заедно влизат в столицата. Венчават се в катедралата "Св. София", а службата се води лично от патриарха. След това в двореца се провежда церемония по коронясването. На главата на Мария е поставена короната на византийските императрици. За медения си месец младоженците се усамотяват на Принцовите острови в Мраморно море.

През това време граф Де Монгприе организира заговор срещу императора. При Анри идва негов доверен човек и му казва, че войниците на графа са превзели двореца и водят преговори с началника на крепостната стража да премине на негова страна. Анри смята, че това е дребен инцидент, но Мария е на друго мнение. Настоява веднага да тръгнат към столицата. На главната порта ги спират стражите, на които е наредено да не пускат никого. Мария иска да я заведат при техния началник и когато го вижда, без всякакви обяснения взима меча му и го пробожда с него. След това се качва на кон и отива при българския отряд, който я е съпроводил и е определен за нейна лична стража. Води го в двореца, където арестуват заговорниците, а присъдата на Мария е да бъдат хвърлени от крепостните стени в морето.

Анри е смаян и отбелязва, че съпругата му прилича на неговата майка, която винаги е действала с желязна ръка. Казвала се е Мариот, с това име и българката остава в историята – като императрица Мариот.
Тази красива, нежна, очарователна жена се оказва голям държавник. След смъртта на Анри се обявява за регент на малолетния си син и управлява от негово име Латинската империя.

Тя съставя грандиозен план за образуването на голяма федерация, която да обхваща Балканския полуостров и бившите владения на Византия в Мала Азия. Затова предлага династически бракове на българския цар, никейския император, сръбския крал и влашкия войвода. Идеята й е всеки народ да запази своята самостоятелност, но да няма граници помежду им. А при външна заплаха за някоя от държавите в съюза останалите да й се притичат на помощ.

Замисълът й не се осъществява. Но възниква въпросът – не е ли това първата идея за обединена Европа, станала реалност след повече от 8 века?

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!