Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Български бунт срещу комунизма имаше. Достоен елит нямаше

Прадядо ми и дядо ми са посрещнали с пушките комунягите, дошли да им откраднат кравичките и останалият добитък, както и 200-те декара земя, за да ги влеят в ТКЗС-то. Това се случва някъде през 1952-1953-та. Много бой са отнесли горките. На дядо ми брат му изчезва някъде през 1955 г. и на близките му връщат пакет с дрехите му.

Вероятно във всеки трети български дом има подобни истории на съпротива. Има и едни 6-7 хил. горди български селяни, останали в историята под името “горяните”, които няколко години в най-бесния комунизъм са се съпротивлявали мъжки в неравна битка с червения режим. Искам да кажа, че сериозна част от “низините” в българското общество се е съпротивлявала явно или подмолно на съветския комунизъм.

Голямата българска трагедия беше, че докато в Югославия лидерът на тамошните комуняги Й. Б. Тито влиза в разрив със Сталин и наследниците му, а югославските граждани се радват на немислими за българите икономически и социални свободи, докато в Румъния Чаушеску също води някаква независима политика от Москва, макар и там също да е било бясна диктатура, докато в Унгария бунтовете отдолу са подкрепени и от част от комунистическия елит, докато в Чехословакия лидерът на тамошната комунистическа партия Ал. Дубчек се опитва да гради “социализъм с човешко лице”, т.е. да скъса с примитивния Съветски съюз, в България имаме Георги Димитров, Вълко Червенков и Тодор Живков, които са най-безгръбначните сред комунистическите сатрапи в Източния лагер, най-големите подлоги на Москва, не предприемат никакви самостоятелни политики, нищо, което да е в разрез с насоките на московските господари. “Венецът” на тази политика беше самопредлагането, извършено от комунистическия елит, България да стане 16-та република в рамките на Съветската империя.

Липсата на адекватен и достоен политически (и всякакъв друг) елит е най-голямата българска липса и до ден-днешен. България без достоен елит е като тяло, което е обезглавено. Затова много хора у нас смятат, че в България хората не са се бунтували на комунистическите узурпатори на властта. Нормално, иначе доста масовите бунтове на “низините” през комунистическата епоха не са дали абсолютно никакъв резултат, не просто защото са били “атомизирани” и неорганизирани, а най-вече защото българският комунистически елит е изиграл горепосочената роля. Това е и най-гадното наследство на следдеветосептемврийските времена.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!