Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Д-р Борислав Петров: Забранете метанола в течността за чистачки - трови шофьорите

Симптомите са главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, лошо зрение

Лечението надхвърля 100 000 лв

Дъравата да забрани продажбата му в стоки на дребно

Наливайте течност за чистачки с безвреден етилов алкохол

- Д-р Петров, баща и син наскоро се задушиха в кола от течност за чистачки с метанол. През март пък 6 деца в Благоевградско се отровиха от такава течност и две от тях умряха в “Пирогов”. Толкова ли е опасен метанолът?
- Метиловият алкохол за разлика от етиловия е много токсичен и нанесените от него поражения на организма при остри интоксикации са големи и никак не са редки случаите с летален изход. Хроничните интоксикации с метилов алкохол също увреждат необратимо различни органи във времето. Тоест натравянето с метилов алкохол е изключително опасно за живота.
- Във вашата практика имате ли случаи на пострадали от метанолова смес?
- Като токсиколог в “Пирогов” и във Военна болница нееднократно съм се сблъсквал с остри интоксикации с метанол. Двама жп работници, след нощно дежурство
източили спирт от
влакова цистерна,
за да се почерпят
Той обаче не е бил етилов, а технически дървесен спирт, т.е. метанол. Лошото е, че видима разлика между двата на пръв поглед няма - нито по мирис, нито по цвят, нито по вкус. Но разликата като въздействие върху човешкия организъм е огромна. Жп стрелочниците се почерпили в къщата на единия. Жената на домакина ги намира в безсъзнание, когато се връща от работа вечерта. “Бърза помощ” ги докара на мое дежурство 12 часа след инцидента с изключително тежка интоксикация. Починаха въпреки активното реанимационно лечение.
Имал съм много други случаи, повечето с фатален летален край. Някои бяха прибягнали умишлено до самоубийство с метанол, но повечето инциденти са от незнание. Мъж бе отпил вместо вода глътки метилов алкохол у тях от необозначена бутилка. Спасихме го, но се получиха остатъчни необратими явления в организма му и той ослепя. Мнозина сме връщали към живот с прилагане на цялата гама от медицински мероприятия и техники, които токсикологичната наука предлага. Но лечението е много продължително, изключително трудоемко и скъпо, тъй като се включват в лечебната верига не само токсиколози, но и лекари от хемодиализа, от нефрология, неврология и т.н. Но, за съжаление, дори пациентът да оживее, от пораженията ослепява или заболява от цироза.
Това показва, че метиловият алкохол е изключително агресивна субстанция и с нея трябва да се внимава при работа. Още повече че действието на метиловия алкохол не се проявяват само когато се приема през устата, но и в допир с кожата или при вдишване на изпарения.
- Не трябва ли да има по-строги ограничения, когато на пазара се предлагат продукти за масово потребление с опасно съдържание на метанол от 3%? Течността за чистачки се вдишва от всички в купето.
- Съгласен съм с вас.
Трябва
изключителен
контрол върху
продажбата и
разпространението
 на продукти с метилов алкохол, а хората да са информирани за съдържанието на течността и за опасностите от контакт. В течността за чистачки в нашата търговска мрежа се съдържат най-малко 3% метилов алкохол, ако не и повече. Нейните при влизат в купето през вентилационната система на колата. И колкото по-продължително ги дишаме, а през зимата използваме чистачките повече, толкова по-голям е рискът за хората в колата. Най-честите симптоми са
главоболие,
световъртеж,
гадене, повръщане,
нарушено зрение
и лоша
концентрация
на шофьора,
 което пък е вторичен риск за пътнотранспортно произшествие. Опасността от всичко изброено се увеличава при по-дълго пътуване. Затова в резервоарчето
да се налива безопасната течност с етанол.
- От евтини стоки с метанол печелят само производители и търговци, но не и държавата, която плаща лечението на пострадали. А от друга страна, и здравето на потребителя е подложено на риск. Колко струва лечението на пострадал от метанолова смес?
- Без значение дали метиловият алкохол е попаднал в организма при допир с кожата, чрез дихателната система, или през храносмилателния тракт, при положение че все пак пациентът оживее след медицинските мероприятия, лечението изисква период от 10-15 дни. Мога да заключа, че лечението в специализирано болнично заведение, при което се използват задължително хемодиализа, барокамера и други скъпи медицински процедури и лекарства, струва не по-малко от 100 хил. лв. на един пациент. И това е минимум.
- Нормално ли е такива отровни продукти да се облагат с данъци наравно с другите стоки?
- Знам, че за производството и употребата на етилов алкохол има акциз. Не съм сигурен обаче
дали се облага с
данък метиловият
алкохол,
 който е предназначен за промишлени нужди. Ако не е така, използването на метилов алкохол в подобни смеси като при течност за чистачките е в пъти по-евтино за производителя, отколкото безвредният етилов алкохол. И може би това е една от причините масово да се продават продукти с метилов вместо с далеч по-безопасния етилов алкохол. Би могло и в тази насока законодателят да помисли, защото така ще заяви загриженост за здравето на хората.
А метанолът е един вид отрова, която масово се разпространява. Но в търговската мрежа се продават какви ли не продукти, включително и хранителни, които съдържат, макар и минимално, количество, но все пак изключително агресивни отровни вещества, които с времето могат да увредят човешкия живот. Генералното решение е употребата на високотоксични вещества да се регулира със закон.
- Много страни в ЕС забраняват употребата на метанол в течност за чистачки. А Дания дава милиони евро за изследвания и статии за вредата от метанола и други токсични отрови. Производството и продажбата на метанол пък са контролирани от над 30 законодателни акта.
- Това е пътят - много институции да бъдат ангажирани за превенцията на риска от подобни интоксикации, тъй като гражданите няма как сами да знаят всички отрови и да се пазят от тях. Затова те трябва да бъдат информирани, но не кампанийно от ден до пладне, а превантивно още от училищата. Имаме добри специалисти, които да изработят действащ
закон със списък
на отровните
химикали
 и вещества, влагани масово в какви ли не продукти.
- Недостатъчна ли е този вид култура на българина?
- Бедата е, че хората не са достатъчно информирани и дори не четат етикетите какво съдържа купеният от тях продукт. Избират по-евтиното с риск да спечелят стотинки, но да загубят здравето си, а понякога и живота. Така е и с евтината течност за чистачките - вероятно метанолът не е облаган с акциз, това го прави изключително евтин за производителите, достъпен е, защото се произвежда в промишлени количества, т.е. е по-конкурентен от течността с етанол. Но такава конкуренция е опасна, защото засяга здравето на хората.
- Законът е безкомпромисен, че подобни опаковки със съдържание на отровни смеси като метанола трябва задължително да бъдат с т.нар. умни капачки, които да не могат да се отварят от деца. Това обаче масово не се спазва. Няма и релефни надписи, които да информират незрящи, че течността застрашава здравето и живота.
- Такива капачки трябва да имат всички продукти с метанол. А на етикета не трябва просто да пише “спирт”, защото това е общо понятие. Трябва да се изписва с едър шриф, че съдържа метилов спирт. А защо да не се изписва “отровно”, каквато практика има при продажбата на селскостопански препарати. Това е елементарно практическо изпълнение.
 - Какви са добрите европейски практики? Много страни забраняват продукти с метанол да се продават на дребно по магазините, а се използват само в индустрията.
- Макар технологичното производство на метилов алкохол да е много по-елементарно и евтино от етиловия алкохол, нека
опасният метанол
да се използва
само в
промишлеността,
а за всички останали фармацевтични и други цели, които са в непосредствен контакт с потребителите, да се използва само етанол. Европа си е направила сметката, че защитата на здравето и живота на населението е без алтернатива и няма цена.
- В четвъртък “Митническо разузнаване и разследване” във Варна откри 3 нелегални казана с 1,2 тона незаконно изварена ракия със завишено съдържание на метанол. Последният смъртен случай на отровен от метанолова ракия пак бе във Варна. Това е другата голяма тема.
- В други страни в т.нар. селски казани са подложени на строг контрол, те са оборудвани с измервателни уреди и с прибори за пречистване на опасния метилов алкохол. И това не допуска в крайния продукт да има каквото и да е съдържание на метилов алкохол. В България в домашната ракия известен процент от спирта е метилов. Но решението на проблема с метиловия алкохол е комплексно - като се започне от законодателната власт, премине се през възпитанието на българина, през морала на производители и търговци, през държавна намеса на превенция и здравен контрол. Токсиколозите няма да се уморим да обясняваме, че метиловият алкохол е изключителна отрова, от нея се умира и продукти с метанол не трябва да се допускат изобщо в търговската мрежа, а да се използват само в промишлената индустрия.

ВИЗИТКА: Д-р Борислав Петров е специалист по острите интоксикации във Военномедицинска академия с 24-годишен стаж. Започва работа през 1989 г. в токсикологичната клиника на медицинския институт “Пирогов” под ръководството на основоположника на българската клинична токсикология проф. д-р Александър Монов. След 6-месеца в чужбина през 1999 г. постъпва в токсикологията на ВМА.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!