Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Хонконгски форум срещу отнемането на органи

"Ако това не се случва във военните болници, други организации просто не биха се осмелили да го направят"

Лекари, адвокати и политици се събраха в Хонконг, за да обсъдят ефективни мерки срещу практиката за принудително и приживе отнемане на органи в Китай, по време на форум в Законодателния съвет на Хонконг (LegCo).

Форумът "Медицинска безопасност и тенденция в международното законодателство в туризма за органи" се проведе под домакинството на Лекари Срещу Насилствено Събиране на Органи (Doctors Against Forced Organ Harvesting / DAFOH), международна група за правата на човека със седалище във Вашингтон. Канадският адвокат по човешки права и кандидат за Нобелова награда за мир Дейвид Матас пристигна в Хонконг, за да говори на форума. Членове на LegCo и пан-демократи предложиха мерки срещу събирането на органи от живи практикуващи Фалун Гонг.

Матас предложи на Хонконг и Тайван да обединят усилия, за да спрат престъплението на отнемане на органи от живи практикуващи Фалун Гонг и други затворници на съвестта. Матас е номиниран за Нобелова награда за мир през 2010 г. за неумолимите си съвместни усилия с бившия държавен секретар на Канада (за Азиатско -тихоокеанския регион) Дейвид Килгор в разследването, излагането и опита да се спре практиката на Китайската комунистическа партия (ККП) за събиране на органи. По време на форума той сподели за своите години на разследване и анализ в тази насока, предоставяйки твърди доказателства за престъпленията на ККП.

Той посочи, че през юли 2005 г., тогавашният заместник-министър на здравеопазването Хуанг Джиефу е признал за първи път, че 95 процента от трансплантациите на органи в Китай идват от екзекутирани затворници. Но макар броят на екзекутираните затворници да е намалял през последните години, броят на трансплантациите на органи не се е променил. Според Матас това означава, че са били взети повече органи от  практикуващи Фалун Гонг и други затворници на съвестта. Той добави, че отнемането на органи от страна на ККП е глобален проблем . "Трансплантационният персонал на Китай пътува по цял свят и пациенти за трансплантации също идват от всички краища на света. Потенциалните проблеми на туризма за трансплантации на органи са навсякъде", каза адвокатът по време на форума.

Матас добави също така, че Хонконг се намира в уникална позиция – както поради своята законодателна власт, така и заради факта, че държи ключа за прекъсване на престъпната дейност на ККП по отнемането на органи – тъй като държи списъка за регистрация на чернодробни трансплантации. Всяка болница в Китай трябва да рапортува за случаи на чернодробни трансплантации в хонконгската болница Queen Mary, обясни той. Тези данни са били отворени за обществено ползване в миналото, но когато Матас и други изследователи започват да ги използват като препратки , базата данни се затваря. Поради което сега Матас се обърна към представителя на LegCo с призива LegСo и нейните членове да направят разследване по въпроса.  

Правният консултант на DAFOH за Азия Тереза Джу заяви, че тези, които искат да прикрият истината са всъщност убийците и съучастниците. Тя апелира към всички да разпространяват истината и да излагат виновните. Джу спомена, че 17 окръга в Тайван са минали междинни предложения за осъждане на отнемането на органи от практикуващи Фалун Гонг от страна на ККП. Тя призова LegCo също да предприеме такива движения, което беше одобрено от присъстващия представител.

Друг пан-демократ и член на Legco, Син Чунг-кай изрази, че е шокиран да чуе за въвличането на китайската армия, намираща се под управлението на ККП, в отнемането на органи . "Ако това не се случва във военните болници, други организации просто не биха се осмелили да го направят", каза Син.

Като обобщение, модераторът и член на LegCo Алберт Хо каза, че 90 процента от незаконното събиране на органи става в континентален Китай, и че то е организирано и манипулирано от длъжностни лица. Той осъди това престъпление като изключително жестоко и нечовешко, и призовава световната общественост да окаже повече натиск върху ККП, и да настоява ККП да каже истината.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!