Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нелегалните до един били платени... от...

"Колко пари са изчезнали благодарение на Цола Драгойчева и Трайчо Костов, може да стане ясно само когато се отворят архивите на Великобритания...

"168 часа": Цола Драгойчева и Трайчо Костов - тайните агенти на Гешев

24chasa.bg

Цола Драгойчева и заместникът й Трайчо Костов вероятно са били високопоставени агенти на шефа в царската полиция Никола Гешев.

Двойката е отклонявала огромни средства, пращани от Великобритания и Коминтерна. Това подозрение изрази пред "168 часа" племенникът на поета Никола Вапцаров, който е негов съименник.

"Англичаните са хвърляли по 30 до 50 пратки на месец, всяка с около 2,2 млн. лв., оръжие, радиостанции - разказва Вапцаров. - Получените средства са контролирани от Цола Драгойчева, която е на върха на организацията и е отговаряла за разпределението им, Трайчо Костов й е бил заместник."

"Изчезвали са огромни средства - казва племенникът на поета. - Сигурното е, че тя е била на върха на организацията и е разпределяла средствата, но изобщо не е било ясно какво влиза в касата."

Замитането на следите ставало, защото всеки отряд имал своя отчетност.
"Като получат дадена пратка, те съобщават на Трайчо и Цола колко са им изпратили, но какво е ставало след това с изразходването на парите, е мистерия и до днес", казва Вапцаров.

Според него част от парите са били за нелегалните. До един те били платени. Нещо като хора на заплата, които се борят за определени идеи.

"Колко пари са изчезнали благодарение на Цола Драгойчева и Трайчо Костов, може да стане ясно само когато се отворят архивите на Великобритания. Едва тогава ще стане ясно колко пратки са хвърлили у нас", казва Вапцаров.

Според него всеки всеки месец са доставяни между 30 до 50 пратки в периода от май до ноември 1941 г.

Или само от Великобритания може да са дошли около 700 млн. долара.
"Понеже доста пари са се хвърляли, а резултат не е имало, напротив, имало е съмнения за големи злоупотреби, изпращат майор Томпсън - казва Вапцаров. - Той е счетоводител и е трябвало да провери на място какво става с парите и къде изчезват. Както и защо се дават толкова много средства, а ефектът е повече от скромен."

Какви са аргументите, че Цола Драгойчева е била агент на Гешев, както и интервю с племенника на Никола Вапцаров - четете в новия брой на в. "168 часа"

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!