Следвайте "Буднаера" в Телеграм

trud.bg

10 неща, които автомонтьорите не искат да знаете

1. Въртенето на гуми

Автомонтьорите са хора като всички нас. Намират се съвестни и честни работници, но има и тарикати. Втората група явно превъзхожда първата, защото много шофьори са проплакали от тях. Един от навиците на недобросъвестните механици е да изпробват колите, които поправят. Дори когато ги местят на няколко метра, те често го правят с пълна газ и “въртят гуми”. Освен че се изживяват като големи специалисти и познавачи на автомобилите, монтьорите се имат и за майстори на шофирането. И понякога се упражняват върху вашата кола. Особено ако е бърза и мощна.

2.Подмяната на части

Далаверата е в кръвта на много монтьори и от това си патят клиентите. Когато им оставите автомобил за ремонт, те може да подменят някой здрав детайл с употребяван и предразположен към повреда, без да разберете. Най-лесно се подменят скритите от погледа части. Клиентът разбира това чак когато въпросният детайл се счупи. Но може само да подозира кой, кога и как му го е подменил.

3. Грешните препоръки

Монтьорите често казват на клиентите, че се налага да направят даден ремонт, без той всъщност да е необходим. В повечето случаи това са лесни дейности, които се извършват бързо. По този начин техниците си осигуряват заплащане срещу лесен труд. Затова е добре невежите в техническо отношение шофьори да търсят и второ мнение по въпроса дали наистина се налага препоръчаният ремонт.

4. Кражбите

Някои автомонтьори припечелват допълнително с дребни и не чак толкова дребни кражби. Клиентът не забелязва, че са му източили няколко литра гориво. При смяна на маслото може да източат само половината от старото и да долеят ново. Тежко и горко на двигателя, който ще пострада най-много и вероятно ще се повреди сериозно. В крайпътни сервизи без редовни клиенти се случва монтьорът да претършува автомобила и да задигне това-онова - слънчеви очила, зарядно устройство, GPS. Затова ценни предмети не се оставят в автомобила по време на ремонт.

5. Фалшиви детайли

Монтьорите, които искат да извлекат по-голяма печалба, лъжат клиентите си, че извършват ремонтите с оригинални части, а всъщност вграждат по-евтини аналози. Собственикът на автомобила няма как да разбере, че са му отремонтирали съединителя например с неоригинални дискове. Истината лъсва, когато повредата се повтори по-скоро от очакваното. Този трик е възможен, защото обикновено клиентите не присъстват на ремонтите и не разглобяват поправените части, за да се убедят, че са използвани оригинални.

6. Истинската повреда се заобикаля

По различни причини автомонтьорите избягват да отстранят истинската причина за повредата. Така си гарантират по-чести срещи с клиента, повече работа и пари. Първоначално отстраняват дребни повреди, които не са толкова наложителни за ремонт.

7. Липсата на подходящи инструменти и компетентност

Автомонтьорите не са универсални специалисти по абсолютно всички ремонти. Някои разбират от двигателите, други - от електрониката, трети - от ходовата част и т.н. За да не губят клиенти, те казват, че могат да извършат всякакви ремонти. Приемат колата, след което я закарват при колега или приятел да извърши тази дейност, с която не могат да се справят. Често по-малките гаражни сервизи не разполагат и с нужната техника за поправяне на различни повреди. Затова прибягват до услугите на други сервизи с нужното оборудване.

8. Небрежността

След мен и потоп - колко автомонтьори работят на този принцип само за да вземат парите на клиента! Закърпват положението временно, след което клетият шофьор трябва отново да търси кой да му оправи колата. Случва се например механици да връзват маншони със “свински опашки”, тъй като не разполагат с необходимите метални скоби.

9. Поправят едно, развалят друго

Случвало ли ви се е да закарате колата на ремонт за една повреда, а монтьорът да ви каже, че се налага да поправи още няколко заедно с нея? Повреден ти е стартерът, значи трябва да се сменят кабели, уплътнения, релета и т.н. При монтажа и демонтажа ще вземе да се счупи нещо, да изникне друг проблем и т.н. Всичко това се отразява на сметката на клиента.

10. Сивият сектор

Повечето квартални сервизи работят, без да са регистрирани като такива. Те не издават касови бележки и не дават гаранция за извършената услуга. Не плащат данъци върху спечелените пари за разлика от клиента. Де факто работят като сива икономика. От което страда националният бюджет. Предполага се, че само в София нелегалните работилници за поправяне на автомобили са над 5000.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!