e-zdravey.com

Яжте сурови ядки за здраво сърце и срещу развиване на диабет

Ако търсите засищаща, бърза и здравословна закуска, ядките са близки до перфектния избор.

Със съдържанието си на здравословни мазнини, фибри, растителни стероли и много витамини и минерали, ядките са подходящи за ежедневна храна.

Последните епидемиологични изследвания сочат, че ядките могат да предложат много ползи за нашето здраве, дори да намалят риска от сериозни, хронични заболявания.

Ядките подорбряват здравето на сърцето, понижават риска от диабет и метаболитни проблеми

 
Според проучване, публикувано в Journal of the American College of Nutrition, проследило хранителните навици на 13 000 души: 

Ядките намаляват Индексът на телесната маса и напълняването в областта на талията
Ядките намаляват систоличното кръвно налягане
Ядките понижават теглото

По-рядко е възможно развиване на метаболитни синдроми, които най-често се дължат на нисък добър холестерол или високо кръвно налягане.
По-рядко се наблюдава сред ядящите сурови ядки да имат свръх наднормено тегло 

Друго изследване показва, че ядките, особено бадемите, подобряват дейността на сърцето. По време на проучването специалистите са попаднали на хора с много високо кръвно налягане, върху тях е приложен експеримент. Част от тях са яли за закуска както обикновено пълнозърнести мъфини, а другите сурови бадеми. При хранилите се със сурови бадеми са намаляли значително факторите за развиване на коронарна болест на сърцето. 

Ще ви направи ли яденето на ядки дебели?

Това е един от митовете, свързан с ядките, заради количеството мазнини, които съдържат. Разбира се, поради тяхната висока хранителна стойност, трябва да се внимава с количествата, които се консумират. Човешкият организъм има нужда от мазнини, за да функционира, но е важно да се спираме на здравословни мазнини като тези в ядките.

В проучване, сравняващо група на ниско калорийна диета и такава, в чиято хранителна диета влизат и бадеми, се наблюдава, че при втората група има:
62 процента повече намаляване на BMI
50 процента намаляване на затлъстяването в областта на талията
56 процента намаляване на мазнините

Кои ядки са здравословни?

 
Не можеш да сбъркаш, ако избереш да ядеш сурови ядки. Важно е да се следи за качеството. Трябва да се избират ядки, които не са пастьоризирани и не са от замърсени с пестициди или с радиация райони.

• Бадеми: Изборът на бадеми е един от най-добрите. Едни от най-здравословните части на бадемите е тяхната обвивка, която съдържа антиоксиданти като феноли, флавоноиди и фенолова киселина, които обикновено се свързват с плодовете и зеленчуците.
• Орехи: Орехите са едни от най-разпространените за отглеждане ядки в България. Орехите са добър източник на омега-3 мазнини, натурални фитостероли и антиоксиданти, които са изключително силни срещу свободните радикали. Орехите намаляват риска от развиване на рак на простатата и на гърдата.
• Бразилските ядки: Бразилските орехи са чудесен източник на органичен селен, силен антиоксидант, който може да помогне за превенция на рака.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!