pik.bg

Диетолог №1 проф. Донка Байкова: Кренвирши и салам разболяват от рак!

Маргаринът причинява атеросклероза, шунката – с продукти от трупове на животни

Мира Радева, "Ретро"

Проф. Донка Байкова е сред водещите наши специалисти по хранене и диететика. Завежда катедра „Превантивна медицина” в Медицинския университет в София. Автор е на над 300 научни труда, предимно в областта на затлъстяването.

Диетолог №1 даде специално интервю за "Ретро"

- Не е ли престъпление, проф. Байкова, в магазините ни да се продават толкова много опасни за здравето храни?

- Разбира се, че е престъпление! Рафтовете им бъкат от продукти, които разболяват. Истината е, че консумираме все повече технологично обработени храни, които съдържат хиляди от т.нар. „агитиви” – овкусители, оцветители, ароматизатори, стабилизатори... Те дори са класирани в групи по 100.

- Имате пред вид зловещите Е-та, с които се обозначават добавките?

- Знам, че на хората им омръзна да се говори за тях. Но всеки от нас дневно приема поне по 10 от тези технологични добавки, които са синтетични химически субстанции. Организмът ни няма ензимна система, която да ги преработи и те ни разболяват.

- По рафтовете на магазините е пълно с канцерогенни продукти. От кои храни да бягаме, за да не се разболеем от рак?

- На първо място от евтините нискокачествени меки салами. Бягайте от кремвиршите, съставът им никога не е напълно ясен. Те са сбирток от остатъци и дали има 1% месо в тях, не е сигурно. Но пък е сигурно, че съдържат сланина, пълнители – млечен и пшеничен белтък, глутен. И разбира се ... бои и овкусители, заради които не може да се направи разлика между свински, телешки и пилешки кренвирши. Същите са и евтините шунки...

- Поне е сигурно, че шунката е от месо.

- Пълна заблуда! Правят ги с пресовани субпродукти от труповете на животни - кожички, сухожилия, ципи, смлени кости. И за да се ядат, обработват ги с куп химикали.

- Каймата обаче не може да не е истинска.

- Не вярвайте на готовата кайма. Особено ако има апетитен розов цвят – това е чиста боя. Моя пациентка си направила супа от топчета с такава кайма и тя се оцветила в ярко розово. Към опасните храни ще причисля и съдържащите хидрогенирани растителни масла. Най-вече маргарините. Защото те са богати източници на опасните за организма трансмастни киселини - чужди вещества, които той не усвоява. Те задръстват съдовете му и водят до атеросклероза...

- Добре че не са канцерогенни?

- Не бързайте. Да вземем китайската подправка мононатриев глутамат - тя участва във всички обработени месни продукти на нашия пазар. Представлява комбинация от много Е-та, а никой досега не е проучил до какви поразии на организма може да доведе една такава комбинация. Само е доказано, че се получават възпаления на стомашно-чревния тракт, алергични обриви и силна агресия при малките деца. И не на последно място - ракови заболявания.

- Някои много обичат пастетите – какво е тяхното съдържание?

- И те са смлени мазни отпадъци от кланиците с щедра добавка на оцветители и овкусители.

- Когато вие влезете в магазин, проф. Байкова, към коя храна не посягате?

- Към меките колбаси и млечните продукти с растителни мазнини.

- Как да спасим сърцето и кръвоноснатаси система от тези отрови?

- Задължително трябва ядем риба, но не речна! И морски деликатеси. Поне два пъти седмично да похапваме боб, леща, грах, нахут. Забравете белия хляб, купувайте за вкъщи само качествени пълнозърнести черни хлебчета, овесени ядки, ленено и сусамово семе. Задължително яжте по едно кисело мляко дневно /произведено по БДС с 2% масленост/. Защото пробиотиците в него изработват в червата мастни киселини, които стигайки до черния дроб, потискат производството на лошия холестерол. Разбира се, трябва да се ядят поне по 200 г плодове и зеленчуци дневно.

- Като специалист по диететика, вероятно сте голям фен на диетите?

- Никой съвременен човек не бива цял живот да живее на ограничителен хранителен режим. Но е длъжен да контролира телесното си тегло и да спазва разумен здравословен режим на хранене – не хаотичен, а строго постоянен. Ако човек прескочи едно хранене през деня, хитрият му организъм моментално насочва следващата порция храна към резервните си депа /мазнините/. Най-голямата грешка е пропускането на закуската и преяждането вечер.

- Да си хапвме ли месо на воля, но нито грам въглехидрати?

- Всеки диетичен режим може да бъде резултатен. Но за да не е рискован, не бива да продължава повече от 3 седмици.

- Само че Коледните пости са 40 дни?

- Един здрав човек в зряла трудоспособна възраст може да ги издържи без животински белтък. Но задължително на Никулден да консумира риба. Защото на 3-ата седмица от диетата той вече е изчерпал депата си от биоусвояемо желязо, Витамин В12 и калций, и някои жизненоважни аминокиселини. А рибата веднага ще попълни тези изпразнени депа.

- Прави впечатление, че много български деца вече са с наднормено тегло?

- Това се дължи на боклукчивата храна в лъскави опаковки. Колкото е вкусна и евтина, толкова е вредна. Така че причина за наднорменото тегло при децата ни е безразборното хранене и липсата на физическа активност. По цял ден са пред компютрите или играят с таблетите...

- Като оставим клишетата, че ще спасим децата от зътлъстяване с физкултура и без банички, има ли друга рецепта за това?

- Да, тя е проста. Родителите никога да не ги пускат на училище без да са закусили вкъщи. Вечер да ги посрещат с въпроса какво са яли. Много е важно в началото на седмицата да се запознаят със седмичното им меню, ако са го платили предварително в училището или детската градина. И да подготвят домашната трапеза, съобразявайки се с него. При най-малкия признак за затлъстяване на детето – незабавно да се потърси консултация със специалист.

- Задължително ли е, когато пораснат, закръглените малчугани да останат пълни?

- Зависи от родителите им. Ще припомня: До 16-годишна възраст приключва растежът на девойките. Т.е. броят на мастните клетки в организма им на тази възраст се запазва за цял живот. При момчетата споменатата възраст е 20 години. Нека не забравяме, че природата не търпи празни пространства, независимо от спазваните жестоки диети и истинските мъки покрай системното недояждане. Тя винаги ще иска да запълни резерва си до споменатия брой мастни клетки. Апелирам за контрол, защото хранителното поведение остава за цял живот.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!