Следвайте "Буднаера" в Телеграм

dnesplus.bg

Топлината спира рака

Раковият тумор расте по-бързо и среща по-малко съпротивления от страна на имунитета, ако организмът се намира при понижена, некомфортна за него температура.

Няма нужда да казваме колко научни усилия се хвърлят, за да се намери лекарство срещу рак. И в повечето случаи става дума дори не за това да се обърне болестта назад – достатъчно е просто да се спре растежът на тумора. Заради това се изобретяват най-различни и активни молекулярно-генетични инструменти. Но е възможно решението да се намира едва ли не под носа ни. Изследователи от Онкологичния институт "Розуел парк" в Бъфало (САЩ) са открили, че растежът на тумора може да се забави с най-обикновено повишение на околната температура, пише "МегаВселена", позовавайки се на "Nature News". Елизабет Репаски и колегите й сравнили "самочувствието" на тумори на мишки, които се намирали при различна температура – при така наречената стайна, която е равна на 20–26˚C, и при 30˚C. Оказало се, както пише в сп. PNAS, че при по-ниска температура туморът растял по-бързо и имунният отговор на рака бил потиснат.

При животните, живеещи при 30˚C, се наблюдавала обратната картина – ракът се развивал по-бавно и имунният отговор срещу него бил по-интензивен (антираковата агресивност на имунитета била оценявана по броя на левкоцитите и Т-клетките с белтъка CD8 на мембраната). Това може да се обясни така: за мишките комфортни се смятат 30˚C и ако им се предостави избор, те ще се преместят там, където е по-топло, а не в помещение за обичайна за нас температура. Ако животните са принудени да търпят 20–26˚C, то им се налага да попълват загубата на топлина, сърцата им работят по-бързо, а нивото на метаболизъм се повишава. Всичко това може да играе в подкрепа на рака и срещу имунитета, за който вероятно просто не остават ресурси. Би било странно да се смята, че такъв базов параметър като температурата на околната среда не влияе на биохимията и физиологията. Това въздействие неведнъж е наблюдавано в експерименти – известно е например, че при 22˚C и под тях при мишките се променя функционирането на имунните клетки макрофаги. Но засега стандартното условие на почти всички научни методики, където фигурират животни, е прословутата стайна температура. И в този смисъл новите резултати може да дадат далечни последици. Разбира се, едва ли си струва да чакаме незабавни клинични изводи – ракът е прекалено сложно заболяване, за да може да се победи така да се каже със загряване. Освен това в дадения случай става дума не просто за повишена температура, а за това тя да бъде комфортна. Да не забравяме, че всички противоракови средства, създавани в лабораториите, така или иначе се тестват върху животни, които се държат при стайна температура.

Която, както се убеждаваме, може да влияе на развитието на тумора. Така че е възможно резултатите от изпитанията на противоракови средства да е необходимо да се коригират по съответния начин – или да се погрижим за "стайна температура", приемлива за мишките. /novini.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!