Следвайте "Буднаера" в Телеграм

rasper-bg.com

Джинджифилът: подправката на младостта и дълголетието

Снимка: julieray.com.au

Колкото и да е странно, една от най-полезните подправки – джинджифилът, у нас не е много популярен. Вероятно малко българи познават полезните качества на джинджифила. Нашите баби и майки го използваха за лечение на кашлица и простудни заболявания.

Повече от 200 години джинджифилът е известен като подправка, лекарство и лечебно средство. За пръв път за него се споменава в древнокитайските трактати, в трудовете на Конфуций. Преведено от санскрит, името означава "универсално лекарство". В Древна Гърция с него се борели с последиците от пиршествата, с излишните килограми и го смятали за противоотрова. Китайски моряци дъвчели корен от джинджифил срещу морска болест.

Джинждифилът е многогодишно растение от семейство джинджифилови. Някои учени превеждат латинското му име «Zingiber» от санскритски като "рогат корен".

За родина на джинджифила се смятат Югоизточна Азия и Западна Индия; той се среща в тропичните и субтропичните райони на Китай, Япония, Аржентина, Виетнам, Западна Африка, Индия, Бразилия и Ямайка.

Най-привлекателно от чудните свойства на джинджифила е връщането на младостта. Някога хората смятали, че той не само забавя стареенето, но има и положително влияние върху половото влечение.

Португалците не жалели джинджифила за своите роби, за да увеличат плодовитостта им. През 19 век медиците разработили т.нар. харемни бонбони. И досега японците сервират на определени празници традиционно ястие с джинждифил, а китайците лекуват жени от безплодие и фригидност със скариди, мариновани в жълто вино, оцет, джинджифил и други съставки.

Джинджифилът подобрява храносмилането, стимулира отделянето на стомашен сок, облекчава болките в коленните стави при остеоартроза, защитава от грипните вируси, бързо възстановява силите след болести и тежки натоварвания.

Джинджифилът е богат на следните полезни вещества: аспарагин, калций, алуминий, холин, хром, германий, желязо, линолиева киселина, магнезий, манган, никотинова киселина, калий, олеинова киселина, силиций, витамините, А, В и С, фосфор, натрий, незаменимите аминокиселини треонин, лизин, триптофан, метионин, фенилаланин, валин и др.

Джинждифилът има обезболяващо, противовъзпалително, зарастващо рани, спазмолитично, възбуждащо, потогонно, бактерицидно, жлъчегонно, тонизиращо, антибактериално действие. Освен това той има силни антиоксидантни и успокоителни свойства, отлично укрепва имунитета, има антипаразитарни свойства и задържа растежа на бактериите.

Джинджифилът храни всички тъкани. Най-нови изследвания доказват изключително благоприятното му влияние върху стомаха, храносмилателната и дихателната система; джинджифилът позволява храната да се усвои лесно, намалява нивото на холестерина; помага при паралич, подобрява мозъчното кръвообращение, укрепва кръвоносните съдове и подобрява паметта, стимулира дейността на щитовидната жлеза.

Джинджифилът срещу рак

Учени открили, че джинджифилът е ефективен за профилактика на рака, тъй като има противотуморни и противовъзпалителни свойства.

При остри дихателни инфекции

Пресният джинджифил може да предпази от всички болести. Парче корен защитава устата и гърлото от болестотворни микроорганизми. За целта кората се отстранява, отрязва се малко парче от корена и се смуче.

Ползата на джинджифила за сърцето

Магнезият и калият се смятат за най-важните минерални вещества в работата на сърцето. Ако се съдържат в нужната доза в организма, се подобрява кръвотокът, нормализира се сърдечният ритъм, намалява рискът от тромби, повишава се издръжливостта на сърдечния мускул, намалява лесната уморяемост. Затова ако добавите джинджифила в храненето си всеки ден, ще получавате тези жизнено важни елементи. Освен това джинджифилът укрепва съдовете и подобрява проходимостта им.

Джинджифилът и мъжката сила

Коренът джинждифил повишава сексуалния тонус на мъжете. Ефирните масла, витамините от групите В, С, А, солите на фосфора, калия, магнезия, желязото и целият спектър незаменими аминокиселини помагат на мъжете да поддържат добра физическа форма и умствена работоспособност. Затова джинджифилът на Изток се смята за мъжка подправка, която активизира горещата енергия ян. Той е прочут афродизиак.

Няколко парченца джинджифил на трапезата всеки ден, малко физически упражнения и контрастен душ, и простатитът ще изчезне завинаги. Мъжкото здраве зависи много от профилактиката на застойните явления в органите в малкия таз. Джинджифилът помага кръвта да се движи по-бързо по съдовете, полезните вещества в него подхранват организма с мощна жизнена сила.

Джинджифил срещу диабетна нефропатия

Изследвания, проведени при болни от диабет гризачи, показват, че джинджифилът намалява риска от диабетна нефропатия (поразяване на бъбреците).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!