Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китайското икономическо чудо приключи

 Ши Джинпинг (Xi Jinping)
Ши Джинпинг (Xi Jinping) (Lintao Zhang / Getty Images)

Без радикални промени в Китай през следващите 10 години

Това стана ясно след важен пленум на Политбюро на Китайската компартия.

Точно преди година в страната имаше смяна на поколенията. Начело на държавата застанаха нови лидери.

След като се ориентираха в обстановката, те свикаха пленум, на който заложиха пътя на страната за следващите две петилетки.

Форумът продължи 4 дни, но очакванията за дръзки промени не се сбъднаха.

Големите надежди бяха, че властите ще отменят поне отчасти противоречивата политика за едно дете на семейство, но това не се случи.

Не са предвидени и промени в законите за жителството, които ограничават достъпа до социални услуги на хора, решили да се преместят от селските райони в градовете, без да получат специално разрешение. /btvnews.bg/

Китайското икономическо чудо приключи

Китайската икономика в момента е в трудна ситуация, поради наличието на голям и неефективен публичен сектор и увеличаващ се държавен дълг. Държавата достигна максимално възможното ниво на износа, а сега екологичната катастрофа и безумното социално неравенство, заплашват да унищожат историята на икономическия успех.

В продължение на три десетилетия икономическият растеж на Китай е повече от 10% годишно. В същото време делът на китайската икономика в световната се увеличи от 2% през 1980 г. до 15% през 2013 година.

Днес, обаче, растежът се забави, и експерти казват, че е необходима реформа, която може да продължи 10 години.

Китайският президент Си Цзинпин миналата седмица проведе среща с върхушката на икономическото управление на страната. Целта на конференцията бе да "се променят основните принципи на китайската икономика".

Днес, китайската икономика се държи със заеми от спестовни фондове, работещи при много ниска лихва под строгия контрол на правителството, както и чрез разпределение на тези заеми за големите държавни компании – практически без никакъв контрол от страна на държавата. В допълнение към това, изкуствено се поддържа нисък курс на държавната валута и се субсидира енергията. Правителството също така инвестира мащабно в инфраструктура, пренебрегвайки екологичната цена за такива програми.

Основният проблем в Китай, според западни експерти, е нарастващата зависимост на икономическия растеж от кредити. Така Китай може да се окаже в ситуация, в която в продължение на повече от десетилетие бе Япония, която изплащаше кредити с кредити, и затъна в образувалото се инвестиционно блатото.

През април Fitch понижи рейтинга на китайската валута. Миналия месец агенцията също така предупреди , че икономическият модел, базиран на масивни инвестиции, няма да продължи дълго.

Китайското ръководство признава, че настоящият икономически модел е изчерпан и е необходимо да се търсят други пътища за развитие – и те, вероятно, ще навредят на рентабилността на държавните предприятия. Партийните чиновници са осъзнали този проблем преди много време, но статуквото е от полза за партийния елит , който контролира държавните предприятия, и ще се реши ли сегашното правителство да накърни техните привилегии, остава открит въпрос. /30dumi.eu/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!