Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Пътят на синия Сив кардинал до Швейцария

10 мръсни тайни за 10 ноември

10. Опозицията - отгледана от Луканов?

9. Червените куфарчета - има ли ги, няма ли ги...

През пролетта на 1990 г. групичка от 15-ина души дефилира в пърформанс в каменното корито на хасковската река. Един е завързал със сиджимка надуваемо гумено пате, което се носи по течението на канала. Така протича първият демократичен протест в Хасково след 10 ноември 1989 г. Едва ли някой тогава е предполагал, че държащият въженцето Христо Бисеров ще преживее възхода до най-високите нива в държавата и падението на разследван за пране на пари.

Бисеров е един от основателите на СДС - Хасково, като член на Клубовете за гласност и преустройство, но не е сред първите инициатори, които се събират на свещи в стая над дискотека до градския басейн "Лебеда". Преди него там е по-малкият му брат Марио, който е в КТ "Подкрепа".

Бисеров е роден на 21 ноември 1955 г. в Хасково. Завършва елитната Руска гимназия в града и е съученик с Люба Кулезич. Още оттогава е ясно, че ще става юрист като баща си Дамян. Родителят му е родом от харманлийското с. Бисер. Фамилията му е Дамянов, но я сменя, за да не го бъркат със съфамилник адвокат.

Страстта на тийнейджъра Бисеров е футболът и след края на следването си изкарва по някой лев като съдия на селски мачове. "Тогава плащаха по 3-4 лв. на мач. Веднъж заради спорно отсъждане озверелите футболисти го набиха и му скъсаха черния екип, спомня си лидерът на "Екогласност" инж. Емил Георгиев.

Други пък разказват как на първите избори през 1990 г., вече като кандидат-депутат, Бисеров обикалял сам и си лепял предизборните плакати. На въпрос "Абе, защо не хванеш някой циганин", той отговарял: "Аз да не съм по-малък циганин". Тогава Бисеров не влиза във ВНС, но започва политическа кариера.

От 1990 до 1991 г. юристът е член на Националния съвет на Зелената партия на Александър Каракачанов. През 1991 г. партията му напуска, а останалите в Синята коалиция зелени създават Консервативната екологична партия, на която Бисеров става лидер 2 г. по-късно.

Филип Димитров е първата ракета носител на хасковския адвокат. Двамата са състуденти от Юридическия факултет в СУ. След като става лидер на СДС, а по-късно и премиер, Димитров изтегля приятеля си в София, и през 1991 г. го прави депутат в 36-ото НС и член на парламентарната комисия по национална сигурност.

"Бисеров беше ясен от самото начало. Филип Димитров го лансираше навсякъде и много разчиташе на него. Но още като стана депутат, имаше сигнали срещу него от СДС-Хасково, как кадрува в района. Той печелеше подкрепата на лидера, от една страна, с послушание, от друга, с първичен революционен плам. Така израсна и до главен секретар на СДС, а през 1994 г. вече редеше и разместваше листите. Бисеров пак влезе в парламента, но СДС загуби жестоко изборите през декември същата година и Филип подаде оставка. Когато през 1995 г. Иван Костов стана председател на Синята коалиция, запази поста му и това беше огромната му грешка", разказва един от създателите на СДС Михаил Неделчев.

Силата на Бисеров шеметно расте при Костов. 1994-2000 г. е избиран четири пъти за главен секретар на СДС.

"Спечели доверието му, защото подкрепи идеята СДС от коалиция да стане партия. Бисеров започна да гради новите партийни структури и да върши мръсната работа по изгонването на неудобните от "Раковски" 134 - тези, които пратиха като посланици, за да не им пречат, вкючително и бившия му благодетел Филип Димитров. През 1997 г. депутатските места се раздаваха от него. Лично той ме измести на едно от последните места в моята листа. Харесваше много странни хора -  той намести Добрин Митев във Варна, Захари Желязков, който продаде БГА "Балкан", чрез плевенските гаулайтери лансира и правосъдния министър Теодоси Симеонов. През 1996 г. на предварителните избори за президент, когато битката беше между Александър Йорданов, Асен Агов и Петър Стоянов, се говореше, че е плащал на активисти, за да подкрепят Стоянов", разказва бивш син лидер.

През 1997 г. Бисеров отново е депутат и шеф на комисията по национална сигурност. След като СДС взе властта, спечелилият прозвището Сивия кардинал не пожелава постове в изпълнителната власт.

"Искаше да остане "вътрешен човек", но направи грешка - вдигна голяма къща до Военна академия и си купи масленозелен джип. И всички питаха откъде са парите. Заваляха сигнали как кадрува в Хасково и Свиленград. Митницата падна в ръцете му напълно, когато по негова препоръка бе назначен за шеф "колоездачът" Георги Шишков, разказва бивш син активист.

"Маниерът на действие на Бисеров бе да е в сянка, а на възлови позиции да стоят негови хора, които да му вършат мръсната работа. Той никога не е подписвал документи и договори, а слагаше свои хора и така участва във всички приватизационни сделки. Ако някой от местните лидери трябваше да реши нещо по приватизацията, отиваше директно при Бисеров, който дори беше наел специална кантора и се ходеше там", каза вчера синият Едвин Сугарев.

За да не бъде изгонен от партията след разрива с Костов, Бисеров започва атака срещу лидера си. През октомври 2000 г. се обявява срещу стила на управление на СДС и иска оставката му.

Костов тогава водеше война с Ахмед Доган, а Бисеров беше вече в близки отношения с ДПС, припомниха вчера стари седесари. Те разказват, че Бисеров и тогавашният син депутат Йордан Цонев искали да отстранят Костов и в рамките на същия парламент да съставят ново правителство, били подготвили дори списък с новите министри.

През януари 2001 г. Бисеров, който е свален от поста главен секретар на СДС, създава "Екип за изследване на политиката" (ЕКИП). НИС на СДС не може да се противопостави на новата формация, тъй като тя не противоречи на партийния устав - регистрирана е по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Сините обаче намират начин да се отърват от Бисеров.  "Тогава Христо ни изненада много, обяви, че СДС трябва да застане зад царя и да промени онституцията, за да може той да се кандидатира за президент. Бисеров изложи мотивите си пред групата, но никой не го подкрепи", разказа бивш син депутат.

Нямам намерение да напускам СДС, аз съм участвал в нейното създаване, опорства Бисеров. Дни по-късно партийни юристи се сещат, че е нарушил чл. 5 от синия устав - нарушил е вътрешната дисциплина и е уронил авторитета и престижа на СДС. Така на 27 февруари 2001 г. Бисеров е изключен от СДС с решение на Националния изпълнителен съвет.

Партийната кариера на Сивия кардинал замира за няколко години, след като не е депутат от 2001 до 2005 г. Близки до него казват, че в тези години е станал още по-близък с тогавашния лидер на ДПС.

Доган имаше нужди от хора, които да му въртят далаверите и обръчите от фирми, убеден е Едвин Сугарев. Така през 2005 г.  Бисеров пак е депутат от Хасково, но с листата на ДПС. Става и заместник-председател на Движението за права и свободи. По време на мандата на 40-ото народно събрание е председател на временна анкетна комисия за изясняване на обстоятелствата по престоя в България на Сретен Йосич и връзките му с български държавни органи.

На изборите през 2009 и 2013 г. пак влиза в парламента с листите на ДПС. В 42-ото народно събрание е избран за зам.-председател. В последните 4 години е един от най-силните противници на ГЕРБ. Той успя да изкара от равновесие лидера Бойко Борисов и изтръгна от него обвинението, че Доган е поръчал убийството му.

Изненадващо за възходящата му кариера в ДПС на 3 ноември 2013 г. Бисеров подаде оставка като зам.-шеф на партията и зам.-председател на парламента по "лични причини". Замрази и членството си в движението.

Дни по-късно стана ясно, че е разследван за пране на пари.

Бисеров е имал трима повелители и господари. Без Филип Димитров, Иван Костов и Ахмед Доган щеше да си остане само "добро адвокатче" от Хасково. Първо им слугуваше достойно, после ставаше неудобен. Ще си намери ли нов благодетел, който да го спаси, можем да гадаем, обясни бивш приятел на юриста от сините години.

ДАЧКОВ: ПРИКАЗКИТЕ ЗА ЧУЖДИ СЛУЖБИ, КОИТО ХВАНАЛИ БИСЕРОВ, СА КЬОРФИШЕК. ТОВА Е ВЪТРЕШНА БИЗНЕС-ЧИСТКА!

Явор Дачков

Мисля, че приказките за чужди служби, които хванали Бисеров са кьорфишек за отвличане на вниманието. Първо – няма служби в света, които ще се занимават с морала на бг политици и ще ни посочат някого, за да ни кажат, че е лош. Тази идеализация на запада, идваща от социализма е много наивна. Ако западни служби хванат някого в прегрешение ще го използват, за да им свърши някаква работа, а няма да искат от България да го махне, защото е лош.

"Бъдещето не принадлежи на всички" – интервю с Джордж Сорос

- Соросоид е интересна дума (смее се), трябва да си я запиша. Сега сериозно, не виждам нищо лошо, че хора, членове на различни организации, спонсорирани от мен, играят или се опитват да играят важна, и по възможност решаваща, роля в процесите, които текат не само у вас, но и по света – в крайна сметка, аз точно за това ги спонсорирам...

Техните разбирания за живота, за справедливо и несправедливо, за добро и зло, за правилно и грешно, трябва и ги създаваме ние. Те трябва да виждат света през моя поглед, през призмата на на моите идеи, на моите ценности. И трябва да популяризират този светоглед по всички възможни начини, през всички медии, по всяко време, на всяка цена...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!