Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Номенклатура на БКП оглавява евролистите на БСП

Георги Пирински е най-вероятният водач на листата на БСП в изборите за Европейски парламент догодина, съобщиха от централата на бившите комунисти.

Георги Пирински е един от най-номенклатурните кадри на бившата БКП. Той е бил зам.-министър по времето на Тодор Живков.

Бившият парламентарен шеф сега изработва основните документи на БСП за изборите за ЕП догодина - манифест.

От понеделник започват номинациите, които ще продължат до 20 декември, а през януари общинските конференции ще излъчат кандидатите.

В БСП се обсъжда вариант листата да се поведе лично от Сергей Станишев, но някои се опасяват, че това може да бъде изтълкувано като опит за бягство на лидера им.

Със сигурни места в евролистата на БСП са настоящата евродепутатка Илияна Йотова, както и Деница Караджова, която е секретар по международната дейност към Изпълнителното бюро на БСП и вицепрезидент на женския социнтерн.

Пирински е роден в Ню Йорк в семейството на българския комунистически функционер и виден македонист Георги Пирински. Семейството му е изгонено от Съединените щати през 1953 г.

От 1974 г. е служител Министерството на външната търговия, като постепенно се издига в йерархията и през 1989 е първи заместник-министър. Участва и в дейността на БКП и от 1986 г. е кандидат-член на нейния Централен комитет.

Смятан за близък до Андрей Луканов, Георги Пирински заема важни постове в БСП и нейните правителства след 10 ноември 1989 г.

Той е заместник-председател на БСП (1990-1996), вицепремиер в правителството на Георги Атанасов и във второто правителство на Андрей Луканов, външен министър в правителството на Жан Виденов, довело страната до тежка икономическа катастрофа.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!