Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Най-младият агент на ДС в парламента препоръча на студентите да не се занимават с политика

alt
Ахмед Башев – агент "МАНОЛ" даде съвет на студентите да насочат усилията си в по-полезни неща, отколкото протестите срещу властта в България. Като млад мъж самият Башев е трупал опит като сътрудник на комунистическия репресивен апарат | Снимка: bgnes.com.

Написано от Христо Христов  

След като през седмицата редица агенти на бившата Държавна сигурност, които днес са висши университетски ръководители и преподаватели, се активираха с изявления против окупацията и протестите на студентите, към списъка се присъедини и най-младият агент на ДС в 42-то Народно събрание. Депутатът от ДПС Ахмед Башев препоръча на младите хора да използват силите си в други направления, вместо да протестират и да бъдат ангажирани с политически проблеми.

„Младите хора с тяхната буйна кръв, буен нрав, трябва да използват силите си в други направления, а не още на 18-19 години да бъдат ангажирани с политически проблеми”, коментира той пред радио „Фокус” – Пирин (информацията е цитирана по-късно от агенция „Фокус”).  

„Това, което те поставят като проблем в момента, няма нищо общо с техните преки задължения и интереси. Това е политически проблем и не съм сигурен, че точно младежите трябва да решават проблемите на страната”, смята Башев.

„Страната е в тежко положение – финансово, икономическо, социално. Младежите не са тези, които в момента могат да решат тези глобални проблеми на държавата”, категоричен е депутатът от ДПС.

Според него младежите могат да бъдат „катализатори”, а по-възрастните им близки, приятели, роднини „трябва да си вземат сериозни поуки за това как трябва да се работи с държавата”.

„Уважавам протестите на всички български граждани, независимо дали са настоящи или бивши студенти. Всички сме минали през студентската скамейка с много добри спомени”, казва Башев, според когото „самата дума „окупация”, означава пречене на други хора, нарушаване правата на други граждани”.

По думите му, всеки български гражданин има право да протестира, когато е недоволен от ситуацията в страната – икономическа или политическа. „Не трябва да броим кои са повече или кои са по-малко”, посочи депутатът, според когото дори да е нарушено правото само на един гражданин, той има основание да протестира.

В разпространената информация не се съобщава, че той е сътрудник на бившата Държавна сигурност.

Сайтът desebg.com припомня, че Ахмед Башев (1964) беше разкрит от комисията по досиетата като агент на ДС. Той е вербуван от Областно управление на МВР-ДС в Благоевград през май 1988 г. под псевдонима „МАНОЛ”. Тогава е 24-годишен и очевидно едно от първите неща, които прави като млад човек е да трупа опит като сътрудник на репресивния апарат на БКП и то в период, в който в НРБ протича насилственото преименуване на българските турци,включително и в родния му край (с. Рибново). Досието му е запазено и в него съществуват собственоръчно подписани донесения за турското население в с. Рибново, в периода 1987-1989 г. той е учител в местната гимназия. По ирония Башев е роден през 1964 г. в с. Рибново, където същата година е проведен "възродителен процес", срещу който населението се вдига и съпротивата е потушена със сила от комунистическия режим.

В момента 49-годишният Башев е най-младият агент на Държавна сигурност в 42-то Народно събрание сред всичките 13-те народни представители, свързани с комунистическите тоталитарни служби.

До май 2013 г. той беше известен като дългогодишен кмет на община Гърмен (1999-2011). През 2009 г. ДАНС го арестува за кратко и го разпита по обвинения в провеждането на радикален ислям, които впоследствие не се доказаха.

На парламентарните избори през 2009 г. той беше кандидат за депутат от листата на ДПС, но не успя да влезе в парламента. Това направи на тазгодишните парламентарни избори, тъй като водеше листата на ДПС в 1-и МИР-Благоевград.

В 42-то Народно събрание той  е избран за  зам.-председател на Комисията по и инвестиционно проектиране. Той е и член на Комисията по регионална политика и местно самоуправление.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!