Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Зимата излиза най-тънко на климатик

Зимата излиза най-тънко на климатик. Това показват изчисленията на експертите от Българския енергиен форум. Те са сметнали, че за апартамент с площ 50 квадрата с южно изложение климатикът ще глътне 234 лв. за отопление през цялата зима. От сравнени 19 начина за осигуряване на топло през студените месеци на годината парното се нарежда на 13-о място, а природният газ на 14-о. По-напред в класацията по евтино отопление излизат дървата, въглищните котли и комбинацията между климатик и електрическа печка.

От Българския енергиен форум предупредиха, че сравнението е направено без в сметката да се включва инвестицията която трябва да се направи за закупуването на климатик, котел или пък за вързването към топлофикацията.

Стандартът за качествено отопление и постигането на комфорт във всички помещения в едно жилище е температура да е от порядъка на 21-22 градуса, обясниха енергийните експерти. Стандартният разход на енергия е 0,03 киловата на кубичен метър, а продължителността на отоплителния сезон, за която са направени изчисленията е 2000 часа, което е типично за София, допълниха от БЕФ. Освен това експертите са правили сметките, при положение че жилището се отоплява, без уредите да се изключват на 100% в нито един момент. При това положение необходимата топлоенергия за въпросния южен апартамент с площ 50 квадрата е 5200 киловатчаса за целия сезон.

Така греенето само с електрическа печка при осреднени цени за тока в България от 16,2 стотинки за киловатчас излиза 842 лв.
По-скъпо от това излизат само отоплението на дървени въглища
– 987 лв. и с нафтови печки – 1325 лв.

За сравнение, ако топлото за същото жилище се осигурява с климатик, харчът ще е едва 28% от този с електрическа печка. По-евтино е само с термопомпа – 26% от разхода на елпечка, но експерти обясниха, че там инвестицията е много голяма. И допълниха, че на практика и климатикът е термопомпа, само че при падане на температурите под 0 градуса, ефективността му пада рязко.

Ако нямате възможност да си купите 2 климатика, за да отоплявате тези 50 квадрата (в общия случай – две стаи), а комбинирате един климатик и една електрическа печка, това ще ви излезе двойно по-скъпо, отколкото само с климатик. Разходът за целия сезон при това положение излиза 417 лв. От друга страна, сравнено само с печката, тази комбинация идва с 50% по-евтина. Горе-долу същата е икономията, която се получава и с котел на въглища. Парното бърка в джоба с 32% по-малко от печката. За въпросния апартамент от 50 квадрата в София сезонът по сметките на експертите излиза 576 лв. (без топлата вода). В сравнение с климатика обаче парното излиза с два пъти и половина по-солено. Малко по-скъпо ще дойде, ако имате газово котле – 660 лв.

Ако ползвате по-модерни системи за отопление, като например такива на брикети или пелети ще спестите малко под 40% от парите които иначе бихте платили за топло от електрическа печка. В сравнение с климатика обаче ще дадете с 300 лв. отгоре.

За намаляване на разходите на енергийните експерти съветват какъвто и начин на отопление да сте избрали, да поддържате стационарен режим на отопление без пълното му изключване, а само с частично намаляване на температурата. Това осигурява икономия на гориво минимум 10-15% поради това, че се избягва изстиването и повторното "прогряване" на вътрешните и външните стени на помещенията, които са най-големите акумулатори на топлинна енергия. /monitor.bg/dnesplus.bg/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!