Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Защо не трябва да допускаме българска земя да се продава на чужденци?

Българска земя, Добруджа
nreporter.info

1. ЗАЩОТО ИНТЕРЕСЪТ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ Е ОГРОМЕН. Въпреки говоренето по медиите колко непривлекателна стока е българската земя (защото е раздробена, защото е пустеща, защото…), до момента 10 000 000 дка от обработваемата земя е изкупена от чужденци – близо 1/3 от цялата плодородна земя на България (37 000 000 дка). Чужденецът прави фирма в България и купува каквото и колкото иска. И това се случва от 7 години с пълна сила.

2. ЗАЩОТО ЧУЖДЕНЕЦЪТ ИДВА, ЗА ДА РЕАЛИЗИРА БЪРЗА ПЕЧАЛБА. Земята се изкупува, по 2 причини: за да се препродаде или отдаде под наем, или за да се засеят монокултури – зърнени и рапица основно, от които се реализират светкавични печалби без вложен значим труд. Защо това е зле за България: – създава се изкуствен пазар на земята, в който цените се диктуват от спекулантите, собствениците биват стимулирани да продават и земята се концентрира в ръцете на няколко индивида; – 100 000 дка зърно се обработват само с 20-40 работници и много машини. Общината и нейните жители не са облагодетелствани. Печалбата се концентрира в собственика на земята. Съвсем друг е случаят с другите насаждения (череши, ябълки, домати, краставици, зеле и т.н.: необходима е солидна допълнителна обработка, в която са ангажирани много хора от местното население. Ефектът е силно положителен за целия район. В добавка: един чужденец би дошъл в България заради евтината работна ръка. Не идва, за да плаща по-големи заплати от местния чорбаджия.

3. ЗАЩОТО ЗЕМЯТА Е ТЕРИТОРИЯ. „Нали не мислите, че чужденецът ще я метне на гръб и ще я изнесе?“ Не мислим. Не е необходимо да я изнася. Турци, китайци, израелци, араби, руснаци – най-големите групи с интерес към българската земя. Китай: 166 000 000 000 долара резерви (свободни пари) само за юли месец. Без да Ви затормозяваме със сметки – цялата обработваема земя на България струва 17 000 000 000 евро – по 1000 лв. на декар в най-оптимистичната прогноза. Китайците в движение я купуват, без да я усетят, дори. Същото важи за всички останали. Имаш ли такава територия в България, ТИ ДИКТУВАШ УСЛОВИЯТА. СУВЕРЕНИТЕТЪТ НА ДЪРЖАВАТА ИЗЧЕЗВА. Тя става твоя.

4. ЗАЩОТО ЗЕМЯТА НЕ Е ПРОСТО ШЕПА ПРЪСТ ИЛИ ТОРБА С ПАРИ. ТЯ Е РОДИНА. РОДИНАТА НЕ СЕ ПРОДАВА. Питайте българи в чужбина къде е родината им. Питайте Вашето дете коя е родината му. Разпродадена, тя вече не е РОДИНА.

Мариана Христова, nreporter.info

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!