Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Аргановото масло оказва чудодейно влияние върху кожата и укрeпването на организма

Аргановото масло се добива от дървото "Арган", известно и като "Дървото на живота" сред берберските племена и е едно от най-скъпите етерични масла, редом с розовото масло.

Tова бодливо дърво (Аrgania spinoza), което е допринесло с доста лечебни ползи, расте само в югозападната част на Мароко в Souss Plain. Там има 21 милиона дървета, които са разположени на терен от 800 000 хектара. Като рядък и застрашен от изчезване вид, гората от Арган е записана в International Biosphere Reserve на ЮНЕСКО през 1999 г.

Дървото "Арган" може да достигне височина от 8 до 10 метра, като някои екземпляри живеят повече от 200 години. То цъфти през май или юни с цветове, които са зеленикаво - жълти, а рядко и бели на цвят. Те са последвани от плод, който е овален и малък, размерът и формата му са колкото голяма маслина, която съдържа ядка с едно или две семена.

Дървото "Арган"
en.wikipedia.org

От векове аргановото масло се използва от берберите като скъп хранителен продукт и като съставна част в твърде много традиционни лекарства. И подобно на доста други ценни подправки дошли през Мароко и стъпили в Европа през Испания, то започва да се използва най-напред в гурме кухнята и по-късно в сферата на козметиката.

Аргановото маслото е богато на важни мастни киселини , предимно линоленова киселина , предшественик на витамин Е – овлажнява кожата, мощен антиоксидант е и се бори против стареенето на кожата. Дългите емпирични наблюдения, ползотворните ефекти и реструктуиращите способности на маслото са потвърдени и научно доказани.

80% от самото масло са ненаситени мастни киселини и омега-6 мастни киселини , полезни за сърцето и съдовете. Съдържа антиоксиданти и витамини А и Е, а също тъй и вещества от типа на антибиотиците и фунгицидите. Съдържа сапонини, които поддържат кожата гладка и мека, а също и стеролини (растителни стероли), които елиминират възпаления и екземи, подобряват възстановяването на кожата и запазват влагата в нея.

По съдържимост на токофероли, маслото от арган превъзхожда зехтина 3 пъти. То съдържа вещества, способстващи за подобрение циркулацията на кръвта и укрепването на защитните сили на организма.

Маслото от арган свързва свободните радикали и по този начин забавя стареенето на кожата. Използва се активно при производството на козметични кремове, тъй като възстановява хидролипидния слой на кожата и подобрява състоянието на клетките на дермата, укрепва корените на косата, заздравява раничките, препоръчва се за всекидневно ползване на плажа. Маслото способства и за подмладяване на кожата, хидратация и изглаждане на бръчките.

Аргановото масло намалява ефекта от раздразнената кожа, успокоява акне и чувствителна кожа и способства за липсата на белези, редуцира прекомерната сухота на косата и подобрява гъвкавостта на косъма и кожата на скалпа, като поддържа косата жива и дълга без накъсване и цъфтене и помага за заздравяване на ноктите като ги предпазва от нацепване. /zdravno.bg/dnesplus.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!