Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Тученицата – подцененият фармацевт в градината

Тученица
en.wikipedia.org

Преминавайки все по-осезателно към здравословния начин на живот и най-вече консумирането на здравословна и питателна храна, всеки един от нас все по-често започва да обръща внимание на даровете на природата. А те определено никак не са малко. Продукти, богати на витамини, минерали и редица други полезни вещества, в абсолютно натурален вид, питателни храни, голяма част от които и добри лекове. Е, подобен е случаят и с така наречената тученица.

Тученица
Тученица (в бинарната номенклатура е известна с името Portulaca oleracea) е едногодишно растение с месести листа, което понякога се смята за плевел, но се включва като продукт предимно за салати в кухнята на много държави. В Северна България и на други места растението е известно като тлъстига - наименование може би свързано с формата и дебелината на неговите месести листа. Във видинското Ново село растението се нарича грашица./bg.wikipedia.org

Тученицата (Portulaca oleracea) представлява растение от семейство Portulacaceae, много често приемано за плевел в границите на нашата страна и ценен зеленчук с висока материална стойност извън България.

Широко разпространен и малко позабравен зеленчук, култивиран в миналото, днес все по-често започва да присъства в менюто на всички последователи на здравословното хранене.

Растението достига дължина до 15 см, листата му са с форма на розетка, като предпочита по-мек климат.

При високи температури проявава склонност към образуване на семена. Среща се в Европа, Северна Африка и Западна Азия.

Първоначално тученицата е присъствала в менюто на бедното население в Европа, като по времето на крал Луи XIV е пренесена и в кралския двор на Великобритания.

Здравословни ползи от консумацията на тученица

Подобно на голяма част от зелените храни, тученицата е богата на витамини А, В6, В9 и С, минерали (калий, натрий, калций, магнезий и фосфор) и омега-3-мастни киселини.

Смята се, че съдържа приблизително седем пъти повече витамин С от цитрусовите плодове.

Тя е отлично помощно средство при профилактика и лечение на болести на зрителната система, регулира нивото на кръвната захар, предпазва сърдечно-съдовата и хормоналната система и е добра алтернатива за менюто на хора, страдащи от диабет.

Хранителен състав

Съдържание на вещетство в 100 г продукт:

Хранителен състав на тученица (сурова) (100 гр)
Калории 16
Калории от мазнини 1
Общо мазнини 0.1 г
Холестерол 0 мг
Общо въглехидрати 3.43 г
Фибри 0 г
Захари 0 г
Белтъчини 1.3 г
Вода 94 мл
ГЛ = 2  
ГИ = 58.30
/bb-team.org/

Тученицата, която съвременните хора най-често не разпознават като ценно растение, не е плевел, а фармацевтът в градината. Тези, които отглеждат домашни животни, сигурно са забелязали как се нахвърлят с радост, когато я срещнат. Старите българи са имали знания за достойнствата на тази билка, която е позната и под името тлъстига заради сочното си стебло и листа. Наскоро и учени от Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив доказаха изключително ценните качества.

Екип от експерти и студенти, ръководени от декана на Стопанския факултет  проф. Йорданка Алексиева, са установили с лабораторни проучвания, че тученицата може да се ползва като

профилактично средство срещу диабет от втори тип, сърдечни заболявания, главоболие,

кашлица и помага дори при изгаряния.

Растението съдържа омега-3 мастни киселини, които се доближават до тези в рибното масло. В него има α-линоленова киселина, витамините  В, С, А, Е, високо каротеноидно съдържание, включитнелно бета каротен. Освен това тученицата е богата на калций, калий, фолати, литий, мелатонин. А заради високото съдържание на магнезий, повече от всяко друго листно растение, е полезна за укрепване на сърцето, за превенция на аритмия и засилване на  имунната система. Установено е, че влияе благоприятно на пациенти с онкологични заболявания. Тя може да бъде и средство за успокояване на мигрената и мускулното напрежение.

В УХТ установили още, че екстракт от тученица

влияе благотворно и върху дейността на белите дробове.

Лимитирани клинични изпитвания доказали, че 5% воден екстракт на тученица в количество 0.25 mL/kg живо тегло действа  бронхоразширяващо, а 5 g смлени семена 2 пъти на ден за 8 седмици подобрявават състоянието при диабет тип 2. 235 mg етанолов екстракт на тученица на ден се използва при кожни лишеи.

Тученицата избуява напролет, когато листните зеленчуци на полето вече са вретенили и са неподходящи за консумация. Тя расте свежа и зелена до първите слани.

Малцината, която познават безценните ѝ качества, обясняват, че е на-добре растението да се консумира

в прясно състояние като салата.

Тя е приятна, тъй като целулозата в нея е нежна и не дразни. За салата се нарязват листата и стъблата на тученицата, овкусяват се с оцет, зехтин и сол. А ако се добави магданоз, тялото ви ще е много благодарно.

Билката не понася добре замразяването, защото се развлачва. При достатъчно подправки, може да се консумира и като супа. Тя може да се използва и при правенето на баница. /agroplovdiv.bg/

 

София Данина Супер полезен бурен, в Смолянския край го няма….но в Костенец например няма отърване от него….в Гърция го правят на салата…на петров ден си направихме таратор, овкусяваш и сърбаш, хем полезно, хем вкусно….човек се учи докато е жив!

Mayia Petkova да напълно вярно – домати , краставици , купчета сирене , листа на тученица, сол, зехтин , лимонов сок или оцет , поръсена с изсушен джоджен идеалната салата за панирани , печени или пържени ястия

Румяна Манолова в арабския свят се продава и се яде както ядем магданоза

Albena Boiadgieva Благодаря за информацията. В Истанбул се предлага на салата обилно полята с мляко. Аз сечудих какъв е този бурен и сега ми просветна.

Diana Velikova Като бях малка и баба го попарваше и после с чесън оцет и олио си правеха салатата,обаче смърди ужасно докато се вари…

Sevda Sen Az jiveq v Turkey,pocti prez den si pravq salata,za edna vrazka plastam okolo 2lv no e mnogo vkusnp i mnogo polezno.Ot tucenica se pravqt salati,supi.qdene.no az licno si pravq samo salata.eto i edna recepta.edna vrazka tucenica vzemame samo listata moje i stabloto no bez korenite de narazvam go na parcenca sled tova kiselo mlqko zadaljitelno cesyn malko zehtin i sol.probvaite no e mnogo mnogo polezno

Daniela Popova-Iordanova Да тук в Гърция се използва в салати, сурово, сварено или след като престои в солена вода

Hristina Petrova Моята баба ми е разказвала,че те също са използвали тученица и лобода,и киселец ,и много други диворастящи.През детството ми ги беряхме за храна на дом.животни.Сега отново откриваме техните ценни качества,но ще си ги купуваме на връзки,ако има кой да ги набере и навърже,а и да ги докара на пазара

Seher Mehmedemin прави се с кисело мляко и чесън. /gotvarstvo.bg/

Рецепти с тученица

Първият вариант, който несъмнено би ви хрумнал, е салата от тученица, овкусена със зехтин и оцет. Също така лесно бихте могли да заместите краставиците в таратора с тученица, като добавите допълнително и орехи.

Салата от тученица

Необходими продукти: 300 г тученица, 2-3 стръка зелен чесън, 200 г краставици, 50 г кълнове, 2 яйца, 4 с. л. цедено кисело мляко, копър, сол на вкус

Приготовление: Тученицата се почиства добре, накисва се в подсолена вода и се нарязва на едро заедно с останалите зеленчуци. Добавят се останалите подправки и се разбърква добре. Готовата салата се поръсва се пшеничените кълнове и се гарнира с твърдо сварените яйца.

Тученица с картофи и овче сирене

Необходими продукти: 8 картофа, 1 с. л. заквасена сметана, 2 жълтъка, 2 с. л. зехтин, 200 г тученица, 100 г овче сирене, 250 мл майонеза, 150 г кисело мляко, 2 скилидки чесън, магданоз, копър, босилек, сол, пипер

Приготовление: В тава за печене се разстила сол с дебелина 1 см, а отгоре се подреждат измитите картофи. Запичат се за около 40 минути на 180°С.

Добре измитата и отцедена тученица се запържва в горещия зехтин и се подправя. Отрязва се капаче на изпечените картофи, като се издълбава тяхната вътрешност.

Получената картофена маса се смесва със сметаната, тученицата, жълтъците и натрошеното сирене. Напълват се издълбаните картофи и отново се запичат за 10 минути в умерена фурна. Приготвя се сос от майонезата, киселото мляко, чесъна и билките, подправя се със сол и черен пипер и се поднася в отделна сосиера. /bb-team.org/

Ето и рецепта, предложена от в. “Монитор”.

500 г (1 пакет) кори за баница, 1 килограм тученица, 2 връзки зелен лук или 3 глави стар лук, 2 яйца, 200 г сирене, 4 супени лъжици олио, 20 г масло, джоджен, сол, 1 чаша газирана вода или обикновена вода с щипка лимонтозу и сода бикарбонат. 

Тученицата се почиства от дебелите стебла и се накисва в подсолена вода. Нарязва се, смесва се с нарязания лук и се размачква с малко сол и джоджена. Сиренето се разтрошава, смесва се с едно от яйцата и се добавя към тученицата. В намазана с олио тава се реди баницата като между пластовете плънка се слагат по два реда кори с олио между тях. Реже се но осем парчета. Разбива се второто яйце, смесва се с газираната вода и се залива баницата. Нарежда се маслото на парченца. Пече се в умерена фурна. /agroplovdiv.bg/

Съхранение на зеленчука

Тученицата обикновено се появява късно през пролетта, когато по-голяма част от зелените салати са вече негодни за консумация. И както по-голяма част от тях, тя не може да се замразява или да се съхранява за дълъг период от време. Препоръчително е да се консумира веднага след като е отбрана или да се държи в хладилника в отделението за зеленчуци. /bb-team.org/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!