Следвайте "Буднаера" в Телеграм

rasper-bg.com

Облепихата – златният плод на здравето

http://rasper-bg.com/wp-content/uploads/2013/10/k54X01.jpg
rasper-bg.com

Облепихата е необикновен плод със странно име, особен вкус и отлични лечебни свойства. Тя може безкрайно дълго да се възхвалява. Тази година реколтата от облепиха е богата, затова народните лечители препоръчват да се съберат плодовете й в името на здравето на цялото семейство.

Гроздът от плодовете на облепихата изглежда много красиво.

Те съдържат огромно количество витамини – А, В1, В3, С, и биологично активни вещества. Затова са много ценни в есенно-зимния период, когато организмът ни страда от авитаминози.

От плодовете на облепихата се приготвят компоти и сладка. Кашица от плодовете се налага върху изгаряния, рани, прорези, екземи, участъци от главата с оплешивяване. Всички продукти от облепиха, приети вътрешно, бързо и ефективно нормализират работата на стомашно-чревния тракт.

Най-много полезни вещества съдържа облепиховото масло. При простуда и ангина с него се намазва болното гърло. При продължителна хрема маслени капки се капват в носа. 2-3 чаени лъжички облепихово масло с мед в пропорция 1:1, три пъти на ден, се справя за три дни с кашлицата. Маслото, нанесено на лицето за 15-20 минути, подмладява кожата и изглажда бръчките.

Как да приготвим маслото

Вземете пресни плодове облепиха, измийте ги и ги подсушете с хартиена салфетка. След това ги смелете и изстискайте сока (може да използвате и сокоизстисквачка). Прелейте сока с съд с широко гърло. Оставете го да престои на тъмно 1-2 дни. През това време маслото ще се отдели от сока и меката част и ще остане на повърхността. Внимателно сложете съда на масата и с лъжичка оберете горния маслен слой и го прелейте в стъклено бурканче. Съхранявайте маслото в хладилник. Останалия сок можете да подсладите и да го пиете за здраве.

Приготвяне на сладко от плодовете

Плодовете облепиха се смилат и се прекарват през сито; семената се отделят. Добавя се захар – на 1 кг от суровината се добавя една чаша и половина захар; бърка се до пълното разтваряне на захарта. След това сместа се разпределя в бурканчета, които се съхраняват в хладилник. Ако се добавят две чаши захар, сладкото може да се съхранява на стайна температура.

Кои болести лекува облепихата

Сърдечно-съдови заболявания – редовната употреба на сок от облепиха снижава риска от инфаркт и инсулт.

Стомашно-чревни болести – облепиховото масло помага в лечението на болести на устната кухина, стомаха, червата, помага при хемороиди.

Репродуктивни проблеми при мъжете и жените – помага облепиховото масло.

Болести на кожата на главата и при оплешивяване – лечение с облепихово масло.

Болести на централната нервна система – употребяват се сокът, маслото, листата и кората. Кората съдържа серотонин, който регулира нервната система.

Болести на очите – кокоша слепота, конюнктивит, възпаление на очите, клепачите.

Болести на ушите – облепиховото масло помага при отит.

Болести на белия дроб – облепиховият сок и чаят от листата помагат при пневмония, кашлица, туберкулоза, грип.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!