Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Шеф на фирма от "Мултигруп" с над 1 млрд. лв. дълг излезе агент в "Токуда Банк"

alt
Румен Сербезов (най-вляво) заедно с Тодор Живков в Япония на световното изложение ЕКСПО през 1970 г. Генералният секретар на БКП е в компанията на две традиционни професионални японски артистки-танцьорки (гейши), а най-вдясно е дъщеря му Людмила Живкова. Малко по-късно Румен Сербезов е назначен за посланик на НРБ в Токио | Снимка: SUDigital.

Написано от Христо Христов

Румен Сербезов, бивш функционер от БКП, дипломат и шеф на „Индустриал М”, фирмата с второто по големина кредитно задължение от империята „Мултигруп” на убития Илия Павлов, излезе агент на Държавна сигурност.

Сербезов е най-известната фигура сред агентите на ДС, чиито имена присъстват в списъка със сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби в ръководството на „Токуда Банк” АД, огласени от комисията по досиетата (решение №2-245 от 15 октомври 2013 г.).

Той е проверен в качеството му на член на Надзорния съвет на „Токуда Банк” от ноември 1998 г. Освен него са обявени още 9 лица, заемали ръководни постове в кредитната институция, като проверката е засегнала общо 62 души.


Секретен сътрудник на Първо управление на ДС

Сербезов е разкрит като секретен сътрудник на Първо управление на ДС от 1966 г. под псевдонима „ХРИСТО”. Тогава е бил 27-годишен. Сред оперативните работници, които са му били водещи офицери в разузнаването е и Любен Гоцев, който впоследствие се издига до зам.-началник на Първо главно управление (ПГУ), а след промените зам.-министър на вътрешните работи и министър на външните работи във втория кабинет на Луканов (1990).

През 1979 г. Сербезов е провлечен като нещатен оперативен работник в ПГУ.  Личното и работното му досие са запазени.

Агентурното му минало беше разкрито за първи път през 2007 г. при проверката на народните представители. В тогавашното решение на комисията по досиетата фигурира информацията, че през 1974 г. делото му е закрито (в периода 1974-1979 г. Сербезов е посланик на НРБ в Япония). Също така според изнесените тогава данни от комисията по досиета Сербезов е привлечен като нещатен оперативен работник през 1970 г., а през 1971 г. е снет от оперативния отчет.


Издигане в партията и държавното управление

Румен Сербезов е роден през 1939 г. в Хасково. Според публикации в пресата по майчина линия той произхожда от пловдивския род на Йорданка Николова-Чанкова – партизанка, член на Политбюро на ЦК на БРП (к), известна като една от петимата от РМС, убита през май 1944 г. Тя е съпруга на Георги Чанков, член на Политбюро на ЦК на БКП и зам.-председател на Министерския съвет след 9 септември 1944 г.

Сербезов завършва „Международни отношения” в МГИМО, Москва през 1963 г. В партията се издига като първи секретар на БКП в Хасково. Назначен е за посланик в Япония от 1974 г. до 1979 г. От тогава датират и добрите му връзки с представители на японския бизнес.
През 80-те години на ХХ век кариерата му в изпълнителната власт се развива възходящо: министър на суровинните ресурси; министър на леката промишленост (1980-1985); министър на производството и търговията с потребителски стоки; секретар на Стопанския съвет на Министерския съвет; съветник в Министерския съвет.

В средата на 80-те години е председател на Централния кооперативен съюз. Учредител и първи председател на Българо-японския икономически съвет при Българската търговско промишлена палата (1987-1992).

Секретар е на ЦК на БКП. През 1989-1990 г. Сербезов е председател на стопанския отдел на ЦК на БКП.

Избран е за депутат в 7-то, 8-то и 9-то Народно събрание преди промените (1976-1990) и е депутат от БСП в 7-то Велико Народно събрание (1990-1991).


В „Мултигруп”

След 10 ноември 1989 г. влиза в бизнеса като шеф на една от фирмите на „Мултигруп” – „Индустриал М”. През 1998 г. от списъка на кредитните милионери става ясно, че тя е втората по задължения фирма на групировката с дългове от над 1,1 млрд. лв. към Балканбанк.

 

alt

Илия Павлов (вдясно) привлича в „Мултигруп” няколко влиятелни фигури от времето на Тодор Живков, сред които е и Румен Сербезов, който ръководи дъщерната фирма „Индустриал М” | Източник: Интернет.

 

За този период впоследствие Сербезов е привлечен като обвиняем по две наказателни дела за присвояване, но те завършват без осъдителна присъда.


Създаване на „Токуда Банк”

alt

Румен Сербезов след промените | Снимка: 24chasa.bg.

Румен Сербезов играе ключова роля в структурата на японската икономическа група „Токуда” в България. Той е представител за България на регистрираното през 1998 г. в София дружество „Токушукай” – където е съдружник с равни дялове с д-р Торао Токуда, президент на японската специализирана медицинска корпорация „Токушукай Медикъл Корпорейшън”.

„Токуда Банк” е правоприемник на Търговска банка „Кредит Експрес”, лицензирана през 1994 г., като през 1998 г. променя името си на „Токуда Кредит Експрес Банк" АД, а през 2002 г. – на "Токуда Банк" АД. През 2005 г. „Токуда” придобива и на обявената в несъстоятелност през 2000 г. „Балканска универсална банка” АД.

Сербезов е бил председател на УС на „Токуда Банк”, член на Надзорния съвет, управител на откритата през 2006 г. „Токуда Болница София” АД.

През 2000 г. Румен Сербезов е арестуван и обвинен в престъпление по служба. Прокуратурата го обвинява в превишил служебните си права с цел да набавяне на облага. Тогава той е разследван заедно с шефа на "Токуда Кредит експрес банк" Венцислав Велев и прокуриста Пламен Петров за допуснато нарушение при продажбата на два имота на банката срещу дълг към Агробизнесбанк, от което кредитната институция е ощетена с близо 4 млн. лв. През 2006 г. двамата директори са оправдани,  а обвиненията срещу Румен Сербезов снети.


Зам.-министър на МВР в „Токуда Банк”

Сред другите обявени имена е и това на бившия зам.-министър на вътрешните работи ген. Стоян Стоянов (1987-1990).

Той е проверен в качеството му на член на Надзорния съвет от (1999-2002). Принадлежността му към ДС е удостоверена със служебна карта на ДС.

Освен принадлежността към Държавна сигурност и участието в ръководството на „Токуда Банк” общото между Сербезов и Стоянов е, че и двамата са родени в Хасково.

Стоян Стоянов е роден там през 1945 г. Завършва Политехнически институт в Ленинград, работи за кратко като инженер в родния си град. В периода 1973-1978 г. е номенклатурен кадър на ДКМС, като достига до поста секретар на неговия Централен комитет (ЦК). Секретар (1978-1980)  и първи секретар (1980-1987) е на Окръжния комитет на БКП в Хасково. В този период се провежда „възродителния процес”.

От 1986 г. Стоянов е член на ЦК на БКП, а от 1987 г. първи заместник-министър на вътрешните работи. През август 1990 г. за около месец изпълнява длъжността вътрешен министър в кабинета на Луканов.

Заради това, че издава забрана за използване на оръжие от полицията при палежа на Партийния дом на 26 август 1990 г. той е разследван, но делото срещу него е прекратено през 1995 г. От 1992 г. е в частния бизнес. От 2004 г. до 2006 г. е председател на УС на Токуда Банк”.


Резултати от глобалната проверка на банките

Проверката на „Токуда Банк” е част от глобалната проверка за принадлежност към комунистическите тоталитарни служби на търговските банкови в България, която комисията по досиетата започна през тази година. До момента тя е огласила сътрудниците на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНБ (военното разузнаване) в следните банки:

Информациите за всички тях може да намерите в секцията COMDOS, рубрика „Решения” на сайта.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!