Следвайте "Буднаера" в Телеграм

trud.bg

Можем сами да произвеждаме ток с минимум разходи

Иновативна технология на проф. Димитър Митев, който е с над 30 години стаж на преподавател във ВХТИ "Асен Златаров" в Бургас, разкрива как сами можем да си произвеждаме ток.

Целта е да заменим всички електросилови системи, ползващи гориво, които произвеждат електрическа енергия, в това число и механична, с машини, работещи без гориво, казва той пред Флагман.

Засега му е отказвано финансиране за откритието, като обяснява причините с мнението на българските учени.

Технологията

За нея може да се използва хладилна уредба или климатична инсталация. Необходимо е да се създаде симбиоза между тях и цикъла „БК" на Ренкин.

Притежателят на хладилна уредба, която работи с тази технология, получава от 1 до 5-6 пъти мощността на двигателя на хладилната уредба, като енергията може да се използва за собствени нужди и да се подава в електрическата система. 

Притежателят на симбиоза от климатик и „БК" на Ренкин ще може да получава електроенергия в зависимост от мощността на климатика и приложения способ, от 3 до 10 и повече киловата, необходими за удовлетворяване на домашни нужди.

"Може да се произвежда ток вкъщи от 5 до 10 киловата. Договорихме се да започнат да произвеждат генератори от 5 до 10 киловата в Троян, в Пловдив вече пуснахме подобна инсталация. Ще вземем готовите елементи от климатиците и само ще трябва да ги окомплектоваме и да сложим турбината с генератора. Ще работи непрекъснато, ще се подаде в нашата мрежа, ще се отопляваме, осветяваме и т. н.", обясни още проф. Митев.

Връзки

Към получената енергия може да се включи друг климатик, който да ни отоплява, а нея да вкараме в електрическата система, добави той. 50 киловата ще получаваме на ден. Всичко това става и за промишлеността, например за сушене на зърнени продукти като пшеница.

Технологията е проста. Към хладилната инсталация се добавят топлообменник и турбина. Цялата система ще бъде голяма колкото един климатик.

Цена

Няма да се заплаща нищо допълнително, освен нейната стойност - около 2000 лв.

Ще се произвежда прав ток и чрез преобразувател ще се прави променлив ток.

"Едно домакинство може спокойно да се поддържа с тази енергия, тъй като на ден ще произвежда по 120 киловата. Когато трябва повече енергия, вземаме от мрежата. Можем да намалим консумацията на електроенергия от мрежата и да добавяме енергия в нея, когато на нас не ни трябва. Така ще се намалят и разходите", обясни проф. Митев.

Няма да замърсяваме околната среда, ще намалим консумацията от мрежата, технологията може да бъде използвана и в промишлеността, добави той.

Той подчерта, че три пъти е подавал проект до ЕС за отпускане на финансиране, западните специалисти са отчели, че е добро предложението - събрал по 80 от 100 точки, а в България - 30 точки от 100.

Предлагаха ми пари за лиценза, останалото било тяхна работа. Казах им, че нямат толкова колкото струва. Аз искам официално признание на технологията, каза проф. Митев. Факт е, че енергийната мафия ще бъде сериозно ощетена, ако тази технология заработи, смята той.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!