Следвайте "Буднаера" в Телеграм

kafene.net

Агенти на ДС отново шефове на държавни медии

Съд обяви за противоконституционни текстовете от Закона за радиото и телевизията, които забраняват бивши сътрудници на тайната комунистическа полиция Държавна сигурност (ДС) да участват в ръководството на държавните БНТ, БНР и СЕМ.

Седем членове на българския Конституционен съд са решили, че текстовете са дискриминационни, като са се позовали на стари решения.

Промените в Закона за радиото и телевизията бяха въведени при управлението на ГЕРБ.

През януари депутати от БСП сезираха Конституционния съд с аргумента, че промените, ограничаващи кадрите на ДС, са дискриминационни и са в разрез с човешките права.

Искането им е подписано от депутати от БСП и ДПС. Под номер едно в документа е подписан бившият вече заместник-председател на парламента Любен Корнезов.

Вторият парафирал позицията е лидерът на БСП Сергей Станишев.

Под номер 28 е името на премиера Пламен Орешарски. От ДПС присъстват имената на Четин Казак, Христо Бисеров и др.

В повечето бивши социалистически страни от Източна Европа беше проведена лустрация, която забранява на бивши високопоставени служители на комунистическите партии и агенти на тайните служби да заемат ръководни постове.

България е единствената страна-член на ЕС и НАТО от Източна Европа, в която не беше проведена лустрация на агентите на тайните комунистически служби и на ръководители на бившата БКП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!