Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

Хиперактивността при децата предизвикана от пестициди?

IQ, флуор, ADHD, ADD, деца, училище
beforeitsnews.com

Учени от САЩ и Канада са намерили връзка между консумацията на продукти, замърсени с пестициди и развитието на хиперактивност при децата, съобщава MSNBC.

Доклад за изследването от международен екип начело с Марис Бушард (Maryse Е. Bouchard) от Университета на Монреал е публикуван в списание Pediatrics.

В хода на научната работа изследователите измервали нивата на метаболитни продукти от органофосфорни пестициди в уринни проби на 1 139 деца на възраст 8-15 години.

Синдромът на дефицит на внимание и хиперактивно разстройство (англ. attention deficit hyperactivity disorder, ADHD) е диагностициран при 119 участници в изследванията. Проучването е установило, че десетократното увеличение в урината на метаболитни пестициди, повишава риска от ADHD при деца.

В този случай рискът от развитие на синдрома е почти два пъти по-висок сред тези деца, в чиято урина е повишена концентрацията на най-често срещания продукт от полуразпада на органофосфорните съединения (dimetiltiofosfat). Изследователите отбелязват, че основният източник на пестициди са плодовете и зеленчуците.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!