Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лъснаха имената на бившите агенти на ДС, които станаха кредитни милионери! Вижте списъка!

agenti na ds kreditni milioneri 174001 300x168 Лъснаха имената на бившите агенти на ДС, които станаха кредитни милионери! Вижте списъка!
Много бивши агенти на ДС са станали кредитни милионери

В списъка е и един от най-близките приятели на покойния Иван Славков-Батето

Комисията по досиетата най-накрая разкри един дълго очакван списък. Лъснаха имената на бившите сътрудници на Държавна сигурност, които са се възползвали от първите години на прехода и са станали кредитни милионери. Въпросните лица са получили кредити от ОББ в размер над 1 милион недоминирани лева, които обаче са “пропуснали” да върнат.

От Комисията обявиха официално 47 лица, които са забогатели неправомерно по описания начин. Сред тях има доста познати имена като Юри Аройо – син на един от най-известните идеолози на комунистическата икономика – Жак Аройо. През 1977 година Аройо-младши е вербуван за агент на ДС с псевдонима Златков. След промените обаче Юри се е възползвал максимално от ситуацията в страната и се е облагодетелствал благодарение на изтегления от него кредит, който е “забравил” да върне.

Друг кредитен милионер е небезизвестният бизнесмен Пламен Тимев-Ганди. Той е известен като един от най-близките приятели на покойния Иван Славков-Батето. Двамата дори учредиха заедно партия “Напред, България”. Малко известен факт обаче е, че Ганди е вербуван за агент на ДС през 1985 година под псевдонима Димов. След промените Ганди тегли огромен кредит, с който започва бизнеса си. Задължението му към ОББ обаче си остава неизплатено.

Банкерът Атанас Тилев също е сред агентите кредитни милионери. Той е вербуван през 1969 година под псевдонима Зингер. Пълният списък с кредитните милионери, които са били агенти на ДС, можете да видите ТУК.

/razkritia.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!