Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Какви чудовища САЩ развъждат в Грузия?

Съществуването в Грузия на американска военна биолаборатория остава пречка за развитието на икономическите връзки с Русия. А отдавнашните партньори на Грузия – Армения, Азербайджан и Иран бяха крайно учудени, че не получиха покана от властите на републиката да започнат в лабораторията съвместна работа.

Наричат изследователския център "Лугар" най-затворената организация в Грузия. Построен в републиката за 5 години с пари на САЩ, той веднага след появата си обрасна с легенди. Местните жители гадаеха: защо й е на Америка да отделя 270 милиона долара за откриване на лаборатория в друга страна?

Едно от най-разпространените предположения е, че в Грузия американците може да произвеждат биологическо и химическо оръжие. Например за откриването на центъра беше пристигнал американският заместник-министър на отбраната по въпросите на противоатомната, химическата и биологическата отбрана, а половината от персонала са военни специалисти. Като цяло толкова голямо внимание от страна на САЩ не може да не вълнува грузинското население, казва бившият министър на националната сигурност на Грузия Валерий Хабурдзания:

- Това е предизвиква доверие, защото американците не проявяваха никакъв интерес към грузинската икономика и изведнъж се заинтересуваха от някакви биологически експерименти на територията на страната. И не е ясно, защо на цивилен обект работят военни?

Разпространяването на птичи грип през 2011 г., епидемията на шарка в края на 2012 г., свинският грип през 2013 г. – всичко това жителите на Грузия свързват с лабораторията. В някои медии дори се появи информация, че американците извършват изпитания на едни или други вируси върху грузинското население. На официалната версия, че изследователският център няма никакво отношение към това и че изобщо САЩ са построили центъра в Грузия, само за да следят епидемиологичната обстановка в републиката, днес почти никой не вярва, казва грузинският политолог Арчил Чкоидзе:

- Ежегодно на селското население загиват стотици свине. Причината за това е вирус, който, както казват от правителството, не е бил регистриран в Грузия няколко години. Необходимо е да се изследва произходът на този вирус. Като е желателно това да стане съвместно с руски специалисти. Ние трябва да знаем откъде се е появил вирусът.

Грузинската лаборатория е още едно звено от цяла верига подобни учреждения, построени от американците в редица страни в Европа, Тайланд, Египет и Кения, за разпространяване на влиянието си в геополитически важни региони в света. И ръководейки се от собствени интереси, САЩ малко се вълнува от това, доколко на местното население му трябват подозрителни биолаборатории.

Ксения Мелникова
Цялото: http://bulgarian.ruvr.ru/2013_10_06/Kakvi-chudovishha-SASHH-razvzhdat-v-Gruzija-6138/

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!