24chasa.bg

12 начина да свалим кръвното без лекарства

лекарства
gaia-health.com

Ако апаратът показва, че налягането ви пълзи нагоре или е стигнало плашещи стойности, опитайте тези методи:

Ускорете пулса

Ден, в който се разхождате, бягате, правите аеробика или други упражнения, е ден с по-ниско кръвно налягане. Това се отнася за всички, но е най-важно за хората с високи стойности. Отделете поне 30 минути през повечето дни за упражнения, които ускоряват пулса и дишането.

Отслабнете

Намаляването на теглото повдига духа и може да помогне сами да си контролирате кръвното, вместо да прибягвате до лекарства. Ако свалите само 4 кг, кръвното ще падне с 4,5 пункта, сочат изследвания.

Вземете вана с английска сол

Добавете 2 чаши английска сол (магнезиев сулфат) към ваната и кръвоносните ви съдове ще се отпуснат, тъй като ще поемете минерала през кожата.

Дишайте бавно

Бавното дишане може да свали кръвното. Уредът Resperate ще ви научи да вдишвате от 5 до 10 пъти в минута. Когато се използва по 15 минути дневно, устройството сваля кръвното с около 4 пункта повече в сравнение с други релаксиращи техники като успокояваща музика.

Натоварвайте се

Тренировки за сила с вдигане на тежести, машини или ластици може да свалят кръвното с няколко пункта. Опитайте два пъти седмично да правите 3 серии с по 10 повторения.

Затегнете захвата

Доказано е, че ако стискате дръжки или топка 4 пъти по 2 минути, с минута почивка между тях, 3 пъти седмично, ще свалите с 13 пункта горната граница и с 8 пункта долната. (Ако кръвното ви е високо, посъветвайте се първо с лекар.)

Постелете килимчето

Правете пози от йога два или три пъти седмично. Това сваля средната горна граница от 133 на 130, показва ново проучване на Университета в Пенсилвания. Тъй като това пак е височко, комбинирайте йога с други методи.

Наблегнете на калий

Този минерал отпуска кръвоносните съдове, намалява кръвното и противодейства на свиващото действие на натрия. Идеалното количество е 4700 мг/ден, но и само 750 до 1000 мг над обичайния ви прием може да свали кръвното с 2-3 пункта. Това са 2 банана или 1 картоф, или 1 чаша варен спанак.

Яжте кисело мляко? [Млякото - смъртоносната отрова]

Изследване е показало, че онези, които поемат над 2% от своите калории под формата на кисело мляко (т.е. повече от 1 кофичка на всеки 3 дни), имат 31% по-малко вероятност да развият високо кръвно от тези, които ядат по-малко или не близват. Други млечни продукти също може да помогнат.

Изцеждайте сок

Проучване показва, че ако всеки ден се пие чаша сок от цвекло, горната граница се понижава с 10 точки при хора с високо кръвно налягане. Не е вашата чаша сок? Заредете тогава листни зеленчуци и други кореноплодни, които имат повече нитрати.

Напълнете хладилника

Кардиолози препоръчват диетата DASH като ключ към природоестествените подходи за нормално кръвно. Основното в нея са: много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни плюс протеини, обезмаслени или бедни на мазнини млечни продукти и ограничаване на мазнини, сол и захар.

Медитирайте

Може да си почивате, като гледате любимия си сериал, но кръвното се покачва с броя на часовете, прекарани пред телевизора. Опитайте вместо това медитация. Тя понижава кръвното повече от техниките за мускулна релаксация.

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!