Следвайте "Буднаера" в Телеграм

24chasa.bg

Как да ползваме черния бъз?

Как да се възползваме най-пълноценно от плода на черния бъз? "24 часа" предоставя мнението на популярни специалисти.

Но, разбира се, препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение - за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

Гл. асистент д-р Мария Николова

Бъзът се причислява към групата на суперплодовете. Плодовете на черния бъз (Sambuscus nigra) се използват за медицински цели от стотици години в Европа, Африка и Азия. През последните 60 г. са проведени над 800 лабараторни и клинични изследвания по отношение ефектите на бъза. Предварителните резултати сочат ползи от употребата на черния бъз за контрол на телесното тегло заради силния му диуретичен ефект, както и вероятни ползи за имунната система - имуностимулираща и имуномодулираща, противовирусно въздействие, антиракова активност и подкрепа на сърдечносъдовата система.

Бъзът е използван от индианците от векове и е наричан природна аптека заради многото биологично активни вещества в тъмнолилавата обвивка, сърцевина или семена на тъмно оцветените плодове с характерен остър кисело-стипчив вкус - фитохимикали, полифеноли, разтворими фибри, минерали, витамини - големи количества витамин С, витамини от група В.

Суперплодовете са забележителни с хранителните си качества, разнообразието и високото съдържание на есенциални, биологично активни нутриенти.

Кои са специфичните хранителни вещества, които превръщат един плод в суперплод? Високо съдържание на хранителни пребиотични разтворими фибри - макронутриенти, нужадата за деня от тях е 20 г. Витамини с антиоксидантна активност - витамин А (от провитамин А каротеноидите), витамин С и витамин Е: А-С-Е хранителни антиоксиданти. Каротеноиди - група биологично активни фитохимикали, оранжево-жълти пигменти, част от които се трансформират в организма до витамин А, без точно определени ежедневни потребности. Полифеноли - група биологично активни фитохимикали, червено-кафяви, синьо-виолетови-черни пигменти, без точно определени ежедневни потребности. В допълнение са източници на фитостероли и фитостаноли - растителните стероиди; омега-3 полиненаситени мастни киселини - основно като алфа-линоленова мастна киселина (АЛА); витамини от грипа В; минерали.

Обичайно плодовете на бъза - поради малките си размери, стипчив вкус, трудно съхранение, не се консумират в суров вид, а като преработени храни: конфитюри, желета, дресинги, сокове, сладко вино и дори бира, или са включени в състава на различни десерти. Предлага се и под формата на различни екстракти и хранителни добавки (таблетки, сиропи), както и в състава на лосиони и шампоани заради изключително високото си съдържание на полифеноли - антоцианини и антоцианидини.

Разбира се, най-добре е да се консумират пресни, добре узрели плодове от черен бъз или в замразен вид - метод за съхранение, който запазва в най-голяма степен съдържащите се биологично активни вещества.

Д-р Татяна Мороховец

Черният бъз освен широко разпространено в България растение, е и безценно. На въпрос за полезните качества на цветовете отговаряхме в периода на брането им. Сега на дневен ред са плодовете. Сушат се в проветриво помещение на сянка. Бъдете внимателни - неузрелите плодове са отровни! Употребявайте ги само добре узрели - пресни, след термична обработка или изсушени.

Още от древността плодовете са приемани за дълголетие, повишаване на тонуса, за пречистване на кръвта и хормонален баланс. Също така древните са ползвали плода за оцветяване на тъкани в черен цвят, правели мастило, а жените боядисвали веждите си.

Плодовете съдържат аскорбинова киселина - витамин С, каротин, глюкоза, фруктоза , аминокиселини, тирозин, багрилни вещества, йод, минерални соли, органически киселини. Благодарение на този състав пресните плодове се използват в профилактиката и лечението на хепатит и язвена болест, при невралгии, ревматизъм. Сокът е полезен при захарен диабет, невралгии, бъбречни заболявания.

Бъзови плодчета в мед са прекрасно имуностимулиращо средство!

Счита се, че полезните им свойства са толкова значими, че се използват като допълващи при лечение на тумори на стомаха и кожата. При рак на стомаха на болния се предлага сладко, приготвено от плодовете на бъз, а при рак на кожата от сок от плодовете се приготвя екстракт с вино. Настойка от сушени плодове действа жлъчегонно, пикочогонно, има и разхлабващ ефект.

Практически съвети:

Отвара от плодовете на бъз - 30 г от плода се заливат с гореща вода и се варят 5-10 минути на бавен огън, след което престоява 45 мин и се процежда. Използвайте при захарен диабет и злокачествени заболявания.

Сок - 1 кг плодове се измиват и се бланшират за около 5 мин, изстисква се сокът и се добавят 400 г захар. Вари се до кипване, налива се в стъклени бутилки и се затваря. Полезен при ревматизъм и невралгични болки, в частности при ишиас и възпаление на лицевия нерв. Сок се пие от 30 мл до 1 чаена чаша с 1 супена лъжица мед 3 пъти дневно.

Пюре -1 кг плодове се измиват, бланшират се 3-5 мин и се смачкват през цедка. Добавя се захар на вкус и се вари до кипване. Сипва се в стъклени бурканчета и се стерилизират.

Сладко - в кипящ захарен сироп от 800 г захар и 200 мл вода се слагат 1 кг плодове и се варят.

Кисел - 75 г сушени плодове се заливат с 500 мл гореща вода. Вари се 15 мин и се прецежда. Останалите на дъното плодове се стриват и се добавят още 500 мл вода, след което се вари още 15 мин. Двете части се обединяват, добавят се 120 г захар, лимонена киселина на вкус и се вари.

Напитка за столетници -1 с.л. сушени плодове се заливат с 500 мл вода и се варят до кипване. Прецежда се отварата и се добавят 2 с.л. мед. Пие се по малко няколко пъти дневно.

Сироп - плодчетата се измиват и се нареждат на пластове в голям буркан, като всеки слой се ръси със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля и се налива в тъмни шишета, или ако са прозрачни - да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по 1 с.л. преди ядене, а за деца - по 1 ч.л. Дозата се удвоява при грипна епидемия!

Конфитюр- 1 кг свежи плодове се смилат, прибавят се 1 кг захар и 2 ч.ч. вода и се варят до исканата гъстота.

При възможност е добре сладкото и киселът да приготвя без захар,а с мед.

Д-р Рени Стоянова

С есента започва събирането на плодовете на едно широко разпространено у нас растение - черния бъз. Възрастните хора го наричат свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и лесно се отделя. В народната медицина е намерил широко приложение. Всички части на растението са лечебни и това е причината днешната нутрициология да го нарежда на челно място в класациите за суперхрани.

Три са основните видове бъз - тревист (бъзак), дървовиден (бъз) и червен бъз. Тревистият бъз вирее в цяла Европа и Азия и предлага богата палитра от целебни свойства. Цъфти през юли-август с гъсти снежнобели цветчета, събрани на кичести снопчета. Малките черни плодове узряват в края на лятото около септември. Дървовидният бъз има жълто-бели дребни цветчета и едри черни плодчета - лъскави и топчести, с по 3 кафяви семена. Плодчетата на двата вида бъз се берат без дръжките и преди употреба задължително трябва да преминат през топлинна обработка. Това е необходимо, за да може да се разградят вредните глюкозиди самбунигрин и самбуцин.

Употребяват се само добре узрелите плодчета,които съдържат още каротин, витамин C, желязо, витамини от групата B, аминокиселини, ябълчена и винена киселина и др. През зимните дни извлекът действа общоукрепващо на организма, подкрепяйки имунната и кръвотворната система. Много добро действие оказва при простуда, хрема, ангина, кашлица, невралгии, влияе благотворно на отделителната система. Богатството на антоцианинови съединения, пектин и целулоза обуславя силния антиоксидантен ефект на черния бъз и ролята му в извличането на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Чудодейните черни “топчета” в свежо състояние сега или сушени през зимата са едно от най-добрите природни средства при лечение на анемии. А народният лечител Петър Димков смята бъза за най-силната българска билка. В бележките си пише, че когато тръгват на юг, лястовиците се запасяват с енергия за пътя, като кълват плодчета бъз.

Имам пациент с чернодробен тумор и критични лабораторни показатели, който, противно на очакванията, се чувства превъзходно и споделя, че редовно приема сироп от плодчетата на черния бъз. Друга жена с токсично увреждане на черния дроб от повишен прием на лекарства подобри показателите се в кръвта за чернодробна функция за месец и половина, а обикновено това отнема от 6-12 месеца. Пациент с начална форма на злокачествено образувание на панкреасната глава с лоша прогноза е добре повече от година и го отдава на това, че редовно приема бъз. Дълго не можехме да помогнем на млада жена с постоянно повишена температура и синдром на хронична умора, докато не я посъветвах да опита черен бъз. За седмица очакваната промяна настъпи.

Как да се приема бъзът? Според предпочитанията може да се подслади или да се желира. Сокът от черните плодчета е традиционно средство срещу настинка, а приготвянето му е изключително просто. Ето и моята любима рецепта: Измийте плодовете, сварете ги с малко вода, отпенете, прецедете и напълнете в чисти бутилки. Затворените бутилки кипнете за 10 минути. Сиропът засилва защитните сили на организма, повишава хемоглобина и регулира обмяната на веществата. Целебното суперплодче може да се приема и по друг начин - от вечерта накиснете 15-20 зрънца с малко вода, а на следващата сутрин прецедете и изпийте този вълшебен коктейл на гладно. Ефектът е същият, ако се поглъща малко сушен плод сутрин на гладно заедно с чаша вода. Друг начин е накисването в 1 л вода на 300 г сушен плод заедно с 1 кг захар и канела (по желание). След това сместа може да се разрежда с вода и да се пие.

И едно предупреждение: черният бъз да не се приема вътрешно от бременни жени и кърмачки заради риска от глюкозидната токсичност.

Д-р Енджи Касабие

Черният бъз е от растенията, които имат широк спектър на действие върху човешкия организъм. Цветът му се използва при високо кръвно налягане, възпаление на бъбреците, пикочния мехур, простатата, при подагра, хемороиди. За външно приложение се препоръчва при ревматизъм, възпаление на очите, кожни инфекции и изгаряния.

Цялото растение с плодовете се употребява за регулиране на обмяната на веществата, при затлъстяване, а се прилага също и при простудни заболявания - кашлица, бронхит, пневмонии от различен произход, туберколоза.

Трябва обаче да сте внимателни с количествата на приеманите дози. Желателна е употребата му само по лекарско предписание.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!