Следвайте "Буднаера" в Телеграм

"Kill the Wanderer" влиза в световния дебат за престъпленията на комунизма - Видео: Премиерата на "Kill the Wanderer"

Написано от Христо Христов

„Kill the Wanderer” („Убийте Скитник”) на журналиста Христо Христов е най-подробното документално изследване на убийството на писателя Георги Марков през 1978 г. в Лондон, което вече излезе и на английски език.

В книгата, базирана на недостъпни доскоро архиви, се изясняват причините за ликвидирането на Марков от Държавна сигурност с помощта на КГБ, както и българската и британската държавна политика по случая преди и след краха на комунистическия режим в България.


Сайтът ви представя видео от премиерата на „Kill the Wanderer”,английско преводно издание на книгата „Убийте Скитник” на разследващия журналист и основател на desebg.com Христо Христов. Премиерата се състоя на 27 септември 2013 г. в София.


Download

Видео от премиерата на „Kill the Wanderer” .

"Kill the Wanderer" влиза в световния дебат за престъпленията на комунизма

Написано от Държавна сигурност.com

alt

Историкът Момчил Методиев (вляво) говори за значението на излизането на книгата "Убийте Скитник" на английски | Фотограф: Ирина Христова.

С английското издание на „Убийте Скитник” България влиза в световния дебат за престъпленията на комунизма. Това заяви историкът Момчил Методиев по време на премиерата на книгата „Kill the Wanderer”снощи в София.

Преводното издание за убийството на Георги Марков, чийто автор е разследващият журналист и основателна сайта desebg.com Христо Христов, беше официално представено в книжарница „Хеликон” на бул. „Цар Освободител”. То е едно от малкото изследвания за комунистическия режим в България и неговите престъпления, които са преведени и отпечатани на английски. С излизането на „Kill the Wanderer” много факти от българския комунизъм и специално за убийството на писателя Георги Марков стават лесно достъпни до чуждестранните изследователи, журналисти и западно общество.

По думите на историка Момчил Методиев още с излизането на българското издание през 2005 г. книгата е разрушила митовете, че в архивите на ДС всичко е унищожено и няма смисъл от проучването им. Той допълни, че разследването е изиграло и роля за приемането на закона за досиетата през 2006 г. Не на последно място историкът отбеляза и отличния превод на текста, осъществен от британския преводач Дейвид Мосъп. 

alt

Актьорът Руси Чанев зареди с емоция публиката на премиерата, прочитайки страници от книгата за убийството на Георги Марков | Фотограф: Ирина Христова.

 

Момчил Методиев изрази тезата, че през последните години България се справя не по-зле от другите страни от бившия източен блок в изследването на комунистическото минало и отварянето на досиетата. Проблемът според него е в това, че извън страната много малко се знае за тези факти. Според него издаването на „Убийте Скитник” на английски ще помогне тези процеси да станат достояние и извън България.

Той изрази и мнение, че е необходимо творчеството на Георги Марков да влезе в учебниците по литературата, защото чрез неговите „Задочни репортажи за България” младите поколения много по-лесно ще разберат характера на тоталитарния комунистически режим отколкото от сухите уроци по история.

„Решихме да подкрепим издаването на „Kill the Wanderer”, защото тя показва  една тъмна страница от българската история”, каза в обръщението си към д-р Ерик Де Сена, директор на Американски научен център в София. Заедно с центъра издаването на книгата е подкрепено от фондация „Америка за България” и е реализирано от издателство „Гутенберг”. 

alt

Авторът Христо Христов, Джена Славова от издателство „Гутенберг” и д-р Ерик Де Сена, директор на Американски научен център в София по време на премиерата | Фотограф: Ирина Христова.

 

Преводачът Дейвид Мосъп заяви, че се гордее, че работи с журналиста Христо Христов и с фамилията на Георги Марков. „Бях на 17 години, когато в Лондон стана убийството на Георги Марков и всеки англичанин от моето поколение знае за него. За съжаление писателят е запомнен с убийството, а не с великолепното си творчество”, допълни Дейвид Мосъп. 

alt

Преводачът на „Kill the Wanderer” Дейвид Мосъп | Фотограф: Ирина Христова.

 

Андрей Ковачев, евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ, изпрати поздравителен адрес до автора на „Kill the Wanderer” (поради ангажименти в Брюксел той не можа да присъства лично на премиерата). В него се посочва:

„Сърдечно ви поздравявам по повод излизането от печат на английското издание на книгата ви „Убийте Скитник”.

В българската историография и учебници, а и в съвременната литература има огромен дефицит на обективна и надеждна информация относно случвалото се по време на комунистическия режим в страната ни и неговото наследство. Още по-голяма е липсата на преводна литература, която показва на международната аудитория практиките на управление и жестоката разправа с опозицията и инакомислещите в комунистическа България.

След началото на прехода към демокрация бе направен добре организиран опит да се забравят комунистическите престъпления и да се митологизира тоталитарната диктатура, като се мотивира носталгията по нея. Ето защо аз подкрепям и винаги ще подкрепям разсекретяването и детайлното изследване на истината за близкото ни минало, което трябва да присъства в учебниците по история.

Незнанието поражда рецидиви. За да не повтаряме грешките от миналото, трябва да го познаваме добре. Благодаря на Вашия принос към тази кауза.”

Гергана Жулева, изпълнителен директор на фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ), посочи, че журналистът Христо Христов е първият, който е предприел съдебни битки за достъп до документи от архивите на Държавна сигурност, които неправителствената организация е подкрепила. Тя подчерта, че именно заради упоритата и последователна работа ПДИ е отличила книгата „Убийте Скитник” с наградата си „Златен ключ” за цялостен принос към достъпа до информация в България. „Ние ще изпратим английското издание на нашите партньори в Европа и САЩ, за да могат да се запознаят с фактите и разкритията, направени в него”, допълни тя. 

alt

Изпълнителният директор на фондация „Програма достъп до информация” Гергана Жулева и юристът Александър Кашъмов правят своите изказвания при представянето на книгата | Фотограф: Ирина Христова.

 

Юристът Александър Кашъмов също подчерта значението на появата на „Убийте Скитник” през 2005 г. за убеждението на обществото от необходимостта от отваряне и изследване на архивите на Държавна сигурност. Той също се присъедини към мнението на Момчил Методиев, че България е направила няколко много важни крачки в процеса на преосмислянето на комунистическото минало. По думите му първата е приемането на закона за досиетата през 2006 г., с който архивите на ДС са станали общодостъпни за граждани и изследователи. Втората е решението на Конституционния съд от 2012 г., с което 12-те съдии единодушно отхвърлиха опитите за ревизия на закона за досиетата. И третата стъпка е излизането на английски език на книгата за убийството на Георги Марков.

Журналистът Христо Христов благодари за подкрепата на Американския научен център в София и на фондация „Америка за България”. „С тази подкрепа не само е подпомогнато изданието на една от книгите ми, а е подпомогната каузата за истината за Георги Марков”.

Авторът изрази признателността си към проф. Евелина Келбечева, която много убедително е разпространявала посланията и значението на „Убийте Скитник” и благодарение на нея книгата е стигнала до Американския научен център в София.
Той благодаря и на Нора Димитрова, вицепрезидент на Американския научен център в София, един от неговите създатели и член на Съвета на настоятелите му.

Благодарности бяха поднесени към преводача Дейвид Мосъп за прекрасния превод, както и към екипа от издателство „Гутенберг” за професионалното издание, осъществено по западни стандарти. 

alt

Премиерата беше уважена от граждани, университетски преподаватели, общественици и журналисти | Фотограф: Ирина Христова.

 

Журналистът припомни за подкрепата, която е получил в началото на своето изследване от фондация „Програма достъп до информация” и подчерта, че без юридическата и моралната подкрепа на адвокатите Александър Кашъмов и Кирил Терзийски не би могъл да спечели съдебните битки срещу МВР и Националната разузнавателна служба за достъп до най-важните документи по случая.

Журналистът не пропусна да отдаде значимото на семейството на Георги Марков и неговите близки в България. Той благодари за това, че Анабел Маркова не е забравила България и за възможността да работи с фамилния архив на писателя.

Христо Христов подчерта, че не бих могъл да напише тази книга, ако не са били няколко честни и доблестни мъже, които не само са му помогнаха по време на общуването му с тях като журналист, но и благодарение на които днес обществото знае това, което се е случило с Георги Марков.

Той посочи, че тези хора са следователи по делото Богдан Карайотов и ген. Коста Богацевски от първия екип, разследвал престъплението. Магистрати, които не са изменили на принципите и професионалните си заключения по това дело за разлика от други.

След тях той нареди Румен Данов, съветник по национална сигурност на президента Желев за не по-малко принципната му позиция по този случай и за съдействието, което съм получил от негова страна.  

Христов благодаря на още един магистрат, който за съжаление не е сред живите – ген. Николай Чирипов, зам.-председател на Върховния съд, който му дава достъп до делото срещу генералите от Държавна сигурност Стоян Савов и Владимир Тодоров за унищожаване на досиетата на Георги Марков в ДС. Този достъп се оказва ключов за разбирането на цялата технология и механизми за замитането на следите на това престъпление веднага след промените.

Журналистът благодаря и на директора на дирекция „Информация и архив” Серафим Стойков в периода 1999-2001 г. Той е човекът, който дава на Христов не само първоначална представа какво представлява архива на ДС и как трябва да се работи с него, но и през 2000 г. открива два уникален документи на Държавна сигурност, в които беше написано признанието на ДС, че Георги Марков наистина е убит. 

alt

Операторът Йордан Йорданов (вляво) получава автограф от автора на книгата | Фотограф: Ирина Христова.

 

Към имената на тези доблестни мъже, Христо Христов прибави и това на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов, който още в началото на първия мандат през 2007 г. съдейства да бъде изпълнено съдебното решение на Върховния административен съд, с което директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров  е задължен да предаде над 100 тома архиви на Първо главно управление на ДС. Става въпрос за документи, разкриващи партийно-държавната политика на БКП срещу българската емиграция, прилагана от ДС срещу най-изявените критици на режима, сред които и писателя Георги Марков. А също така и тясното взаимодействие между ПГУ и КГБ по този случай. Сред тези томове беше и досието на единствения и до днес заподозрян по случая агентът на ПГУ „ПИКАДИЛИ” – Франческо Гулино.

„Г-н Костадинов не само съдейства за получаването на тези документи, които бяха първите излизащи от архива на НРС 17 години след промените, но и осигури достъпа ми до тях въпреки опитите на следствието през 2007 г. да блокира ползването им от мен на основата на съдебното решение”.

Благодарение на изследването на с тази документация през 2008 г. той издава продължението на „Убийте Скитник” – „Двойният живот на агент ПИКАДИЛИ”, която Дейвид Мосъп също я е превел вече на английски. Журналистът се надява, че след излизането на „Kill the Wanderer” и към нея ще бъде проявен интерес от страна на издатели.

Книгата „Kill the Wanderer” може да бъде намерена в книжарница „Хеликон”, а скоро ще бъде пусната за продажба и в Amazon.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!