Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Duoyu Zhong, Epoch Times

Фестивалът на Луната - семейна традиция и поетично вдъхновение в Китай

Фестивалът на Луната, или фестивалът "Средата на есента" - най-лиричният в Китай
Фестивалът на Луната, или фестивалът "Средата на есента" -
най-лиричният в Китай (Cindy Cheng, Epoch Times)

Фестивалът "Средата на есента" (中秋节 Zhōngqiū Jie), известен още като Фестивал на Луната, или Фестивал на Лунния кейк, се пада на 15-ия ден от осмия месец на всяка китайска Лунна година, което е обикновено през втората половина на м. септември в Западния календар...

Заедно с китайската Нова година, той е един от двата най-важни традиционни празници в Китай, датиращ от преди 3000 години, когато изразът "Средата на есента" се използва за първи път в "Писанията на Джоу", сборник от ритуали на династията Джоу (1045-221 г. пр.н.е.).

Традицията произхожда от легенда

Фестивалът води началото си от красива и тъжна история за Чанг И. Според легендата някога са пламтяли десет слънца в небето и са изсушили всички култури, довеждайки хората до крайна бедност. Герой на име Хоу И успял да свали девет от тях, за което Небесната императрица Уангму го възнаградила с еликсира на безсмъртието.

Съпругата на Хау И, Чанг И, била известна със своята красота и доброта. Обичайки силно съпругата си, той я помолил да се грижи за еликсира, така че да го погълнат заедно. Но зъл човек на име Пенг Менг чул през прозореца уговорката на семейството.

Три дни по-късно, когато Хоу И заминал на лов, злодеят дошъл въоръжен с меч и заплашил Чанг И да му даде еликсира. За да не му позволи да го вземе, тя решила да скрие еликсира в устата си, но неусетно го глътнала. Мигновено тялото й се понесло над земята, плъзнало се през прозореца и полетяло към Луната.

Чанг E лети към Луната
Чанг E лети към Луната (Wendy Huang, Epoch Times)

Когато Хоу И се завърнал привечер, научил от слугините какво се е случило. Погледнал през сълзи нагоре в нощното небе и извикал името на любимата си.  В този момент Луната станала особено ярка. На нея Хоу видял силуета на съпругата си, гледаща скръбно към него.

Ченг И гледаща към Земята скърбящо от Лунния дворец
Ченг И гледаща към Земята скърбящо от Лунния дворец
(Amy Chang, Epoch Times)

Хоу И запалил тамян на масата в задната градина и сложил на масата любимите сладкиши и пресни плодове на Чанг И. Било 15-ия ден от осмия месец на Лунната година.

Новината, че Чанг И се е превърнала в небесно същество и живее на Луната, се разпространила бързо. Много хора запалили тамян под лунната светлина и се помолили на Чанг И да се грижи за тях.

От този момент нататък този обичай на поклонение пред Луната на този ден всяка година се спазва от хората.

Лунен кейк - символ на фестивала

Във връзка с този празник има много обичаи в различните части на Китай, като например палене на тамян, засаждане на есенни дръвчета, поставяне на фенери на високи кули и танцуване с "Огнен дракон". Но един от най-важните символи на фестивала са различните видове Лунни кейкове.

Типичните Лунни кейкове са кръгли или правоъгълни, с размери около 10 см в диаметър и 4-5 см дебели. Имат плънка от лотосови семена и цял жълтък в средата, за балансиране на сладкия със солен вкус. Когато кексчето се разреже на половина, жълтъкът му прилича на кръгла луна.

Жълтъкът в Лунното кексче е символ на Луната
(Jason Wang, Epoch Times)

Лунният кейк обикновено е печен. Много регионални варианти са се развили с течение на времето, в зависимост от наличните продукти и вкусовите предпочитания. Най-популярни са тези с крем от лотосови семена, червен боб, или фурми.

През последните години нови съставки като кафе, шоколад, ядки, плодове, зеленчуци и месо се добавят в тях, за да се придаде по-модерен привкус на традиционните рецепти.

Обикновено върху горната част на всеки Лунен кейк има нещо като печат. Той може да е червен пръстен (символизиращ дълголетието и хармонията), или Луната, обазът на Чанг И, заек и т.н.

Семеен празник

Пълната, ярка Луна символизира завършекът, така че този фестивал е ден, в който членовете на семейството се събират заедно.

По традиция, членовете на семейството се събират след вечеря, за да съзерцават ярката Луна, да ядат Лунен кейк и да пият жасминов чай.

Семейна среща в деня на Лунния фестивал
Семейна среща в деня на Лунния фестивал (SM Yang, Epoch Times)

Носталгията е друг важен елемент, който се асоциира с Фестивала на Луната, когато някой не може да бъде заедно със своите близки.

Липсата на близки хора се усеща още повече на този празничен ден
Липсата на близки хора се усеща още повече на този празничен ден (кредит; Zhiching Chen, Epoch Times)

Радвайки се на ярката луна

Близките и семейството сядат на двора, или в близост до прозорец, за да се наслаждават на красивата Луна, което също е традиция на този празник.

В китайската история Фестивалът на Луната винаги е била популярна тема за поети и писатели, изразяващи своите чувства и описващи идилични сцени, свързани с празника.

Писането на поезия за Луната е изкуство, както и философска и духовна дисциплина, която е била широко разпространена сред учени, служители и императори от различни династии. Вдъхновени от ярката Луна, много от тях са написали безброй стихове за това изживяване - традиция, която все още продължава в Китай днес.

Съзерцаване на Луната по време на Лунния фестивал.
(Jane Ку, Epoch Times)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!