Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Прополисът стимулира имунната система

/КРОСС/ Прополисът е лепкава, кафеникава маса, която пчелите произвеждат чрез слюнката си и смолите от дървесни кори, които събират, за да "ремонтират" повреди по кошера си или да изолират негови части от вредители.

Прополисът се използва от векове в народната медицина, но едва последните няколко десетилетия науката му обръща подобаващо внимание.

Изследване, публикувано през 2008 г. в изданието European Journal of Pharmacology, демонстрира, че прополисът съдържа компонент наречен Artipilin C, който проявява значителни противовъзпалителни свойства, когато се прилага кожно и помага за ускореното и правилно зарастване на рани.

Кремове с екстракт от прополис се използват от години за облекчение на кожни възпаления и раздразнения.

Според друго изследване от август 2010 г., публикувано в Phytotherapy Research, прополисът съдържа вещества, които регулират имунната система и засилват нейния отговор срещу бактериални и вирусни агенти. Ефектът се постига чрез активиране на Тол-подобни рецептори TLR-2 и TLR-4 - мембранни белтъци и рецептори по повърхността на някои клетки, които разпознават чужди за тялото частици и предават правилните сигнали за тяхното местонахождение и структура към имунната система. Това предизвиква синтезирането на провъзпалителните цитокини като интерлевкин 1 - IL-1. Тяхната функция е да ускорят диапедезата - преминаването на бели кръвни клетки като макрофагите или "стражите на кръвта" през стените на кръвоносните съдове към тъканите, където има налична инвазия на чужди тела, започнала инфекция или тъкнна повреда.

Макар тази каскадна реакция да протича като част от нормалния имунен отговор, тя може да се окаже твърде бавна срещу някои вируси и да не успее да ги спре навреме, което води до развитието на вирусни заболявания като грип. Приемът на прополис би ускорил времето за реакция на имунната система, давайки и шанс да защити организма преди вируса да е взел надмощие.

Освен това прополисът е богат на витамини и минерали - съдържа над 60 минерални съединения. Те включват вариращи концентрации на калций, цинк, магнезий, желязо, калий, фосфор, мед, кобалт, както и 16 аминокиселини, с които подпомага енергийните нива на организма. Съдържа още витамините А, В1, В2 и В3. Тези факти го превръщат в отлична алтернатива на мултивитаминните добавки, които могат и да съдържат същите вещества, но в синтетична, изкуствена форма.

Непотвърдени от достоверни научни изследвания, но масово разпространени в народната медицина на много народи са убежденията, че прополисът предпазва зъбите от развала и силно облекчава симптомите на бронхит и туберколоза, пише puls.bg.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!