Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Уникален надпис на над 8000 години пази село Ситово

Снимка: Община "Родопи' / trud.bg

Уникален природен феномен пази село Ситово, което е част от община „Родопи". Надпис на над 8000 години е запазен до наши дни. Това съобщиха от община „Родопи".

Той се намира на гладка скала и е с размери 240 на 30 сантиметра. Цялата скала се крепи на 5 камъка - единият е с образ на Богинята майка от Неолита, а друг камък прилича на пясъчен часовник. Надписът е направен на такова място, където няма ерозия и затова е запазен до днес, разказва кметският наместник на Ситово Димитър Насков.

Предполага се, че може надписът да е издялан от хората, които са оцелели след потопа, предизвикан от вулкана Санторини през 628 година преди Христа.

Тези скални цивилизации, които са живели на високите места в планините, са оцелели и може би те са оставили послание за поколенията. Говори се, че надписът е открит 1928 години от родопски кравари.

Единият от преводите му гласи: „Душата сътворена между Сатурн и Земята, трябва да се завърне обратно към светлината на своята звезда, както е наредил Хронос и Хавес - създателят на всичко живо".

Има и нов разчет на надписа от войни на Тангра.

„Той е отишъл на небето, оплакан от синовете си, тук на Земята."

Проф. Чиликов го разчита като: „Нека всемирният Бог затвори това зло и никога повече не го отприщва."

Според професора, в района на Ситово траки са живеели 6000 години преди Христа и надписът е възможно да са го написали те. Траките са населявали нашите земи преди 8000 години. Те са обединение от местното балканско население и единствените спасени от Атлантида - княжеството Ману (=мъдрост).

Ситовският надпис и светилището до него са от дълбока древност. Надписът е записан като археологически паметник в държавен вестник. Кметът на „Родопи" инж. Пламен Спасов е на мнение, че обектът трябва да се развива като туристическа дестинация.

„За мен това е послание от хората, за поколенията и след като си изпълни предназначението, ще падне скалата, която го крепи.", твърди кметският наместник в Ситово.

Със собствени средства жителите на Ситово са подменили табелата, която води до „ситовския надпис". Тя е изработена от Иван Куманов. Направили са и ремонт на стълбите към скалите. Сега има нужда от поставянето на парапет, защото терена е стръмен. Желанието на хората е туристическата забележителност да бъде пригодена за посещение и от хора с увреждания и се надяват да спечелят проект, който да финансира начинанието. /trud.bg/

Коментар на историка Константин Каменов от Изследователско звено “Корени” във връзка със Ситовския надпис:

Не мога да не се зарадвам, когато се обръща внимание на Ситовския надпис, независимо, че би трябвало винаги да се разглежда целият митичен комплекс като обект. Същевременно обаче има малко неточности в материала, поради което се наложи и този кратък коментар.

ПЪРВО: Би трябвало да се спомена, че той е бил познат на местното население, а за науката информацията е предоставена не от кравар, овчар или някакъв друг скотовъдец, а от Александър Пеев, през отбелязаната година.

ВТОРО: Необходимо е да се спомене, че това е само дясната половина на надписа, а лявата, която е първична за цялото древно писание, е изписана по невероятен начин, зад скала, където днес, със съвременните ни технологии, е трудно да се направи подобен надпис.

ТРЕТО: Има действително няколко предложени възможни превода, но най-стойностно обосновава и защитава своя превод представителя на Интелектуално звено “Корени” инж. Димитър Чиликов. Ако представения превод от професор, носещ неговото име, се предлага като превод на представителя на звеното, то това не е вярно. Освен това Димитър Чиликов от “Корени” не е професор. Неговият превод гласи: “Нека Душата, рожба на Небето и Земята, възстанови своя път, съграден от Хадес – Кронос, повелителят на всичко живо.”

По същото време, в Германия, пастор Валтер Папст разчита същия надпис в идентичен дух на изразяване, както и с напълно еднаква семантика. Двамата учени не се познават, но използват, разработения вече предантичен шрифт на Еберт. Базирайки се на логиката в културата на (прото-) траките, живели в този район през споменатия период на сътворението на надписа, то от Интелектуално звено “Корени” предложихме и най-възможния вероятен текст на първата, останала зад скалата, част от надписа (след него отново ще поставя превода на видимата част, за да се получи цялостна представа за смисъла на написаното): “Когато Духът се завърне в светлината на своя дом, пулсиращ според словото на Аполон… Нека Душата, рожба на Небето и Земята, възстанови своя път, съграден от Хадес – Кронос, повелителят на всичко живо.” /eurochicago.com/

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!