Следвайте "Буднаера" в Телеграм

30dumi.eu

Чесънът е сериозно средство за профилактика срещу онкологични заболявания

чесън
Снимка: rasper-bg.com

Експеримент, проведен в Китай показа, че възрастните хора, за които пресният чесън е част от редовното хранене, с 44 процента по-рядко развиват рак.

Дори когато изследователите включили в експеримента непушачи (пушенето сме смята за най- честата причина за рак на белия дроб), те установили, че използването на чесън в този случай намалява риска с 30 процента.

Само в Англия и Уелс всяка година от рак на белия дроб се диагностицират четиридесет хиляди души.

Смята се, че поне в осемдесет процента от случаите, причината за това заболяване е пушенето, и по-малко от един на всеки десет пациенти е все още жив пет години след поставяне на диагнозата.

Предишни изследвания са показали, че чесънът може да предпази белите дробове от различни странични ефекти, както и да предотврати образуването на някои видове рак, като рак на дебелото черво.

Проучвания в Университета на Южна Австралия са показали, че чесънът може да намали риска от рак на дебелото черво с почти една трета.

В последното проучване , изследователи от Центъра за контрол на заболяванията и превенция в град Цзянсу сравнили 1424 пациенти с рак на белия дроб с 4500 здрави възрастни хора.

Всеки участник бил интервюиран за неговия начин на живот и хранене, както и това колко често консумира чесън и дали пуши.

Публикуваните в онлайн-списанието Cancer Prevention Research резултати показват, че хората, които консумират чесън най-малко два пъти седмично са по-малко изложени на риск от рак на белите дробове, дори ако те са пушили.

В отчета за резултатите от проучването, изследователите пишат: Потенциално чесънът може да служи като превантивна мярка за да се предотврати развитието на рак на белия дроб". При това става дума само за консумация на чесън, при която той се дъвче, а не е слаган като подправка в храната.

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2385438/Raw-garlic-halves-risk-lung-cancer-claims-new-study.html

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!