30dumi.eu

Как без усилия да удължите живота си и да сте здрави

zdrawe
Снимка: 30dumi.eu

Въпреки че човешките гени ни "гарантират" 120 години живот, всъщност той е много по-кратък.

Според dljavseh, японците средно живеят 79 години, австралийци, гърци, канадци и шведи – до 78, германци и американци – до 76.

За бългaрите нишката на Ариадна е много по-къса: след около 72 години. Нигерийците и сомалийците умират още по-рано – на около 47 години. Международен екип от лекари, психолози и специалисти по хранене са разработили "Десет заповеди ", които ако спазваме, ще сме в състояние да удължим не малко живота си.

Първа заповед: Не преяждай! Вместо обичайните 2500 калории, опитайте с 1,500. По този начин Вие ще организирате разтоварване на клетките си и ще поддържате дейността им. Клетките бързо се обновяват и тялото става по-малко податливо на болести. Яжте балансирано: не много, но не и твърде малка.

Втора заповед : Менюто трябва да съответства на възрастта ви. У 30 -годишните жени първите бръчки се появяват по-късно, ако те се хранят редовно с черен дроб и ядки. За хората над четиридесет е полезен бета-каротин. След 50 години калцият поддържа във форма костите, а магнезий – сърцето. На мъже над четиридесет им трябва селен, съдържащи се в сиренето и бъбреците. Селенът помага за разреждане на стреса. След петдесет, ако се храните с риба, защитавате сърцето и кръвоносните съдове.

Трета заповед: Опитайте се да си намерите правилната работа! Работата (харесваната) е младост. Този, който не работи, изглежда с пет години по-стар. Някои професии, според социолозите, спомагат за запазването на младостта. Те са: професионален диригент, философ, художник и свещеник.

Четвърта заповед: Намерете своята половинка в живота си ! Любовта и обичта са най-доброто средство срещу стареенето. Два пъти седмично секс и човек изглежда с 14 години по-млад. По време на полов акт организмът произвежда ендорфини, които също така се наричат хормони на щастието. Те помагат за укрепване на имунната система.

Пета заповед: Имайте винаги лична гледна точка. Съзнателно живеещият човек е много по-малко вероятно да се депресира и да бъде депресиран, отколкото този, който се носи по течението.

Шестата заповед: Движете се! Дори и осем минути упражнения на ден удължават живота. По време на движението се освобождават хормони на растежа, чиято изработка намалява след тридесетата година.

Седма заповед: Спете в хладно помещение! Доказано!: който спи на 17-18 градуса, по-дълго остава млад. Причината е, че метаболизмът и проявата на възрастовите особености зависят и от температурата.

Осма заповед: От време на време се поглезете! Понякога, въпреки всички препоръки за здравословен начин на живот, си позволете парче торта . Ако си харесате нова рокля или чанта, не бива веднага да се сещате за икономии.

Деветата заповед: Не винаги потискай гнева в себе си! Тези, които постоянно упрекват само себе си, вместо да кажат, че това или онова ги огорчава и дори да поспорят по-твърдо, обменяйки мнения с другите, са по-податливи на всякакви болести, включително злокачествени тумори. Според международно изследване 64 процента от анкетираните с рак, винаги потискат гнева в себе си.

Десета заповед: Обучавайте мозъка си! – От време на време решавайте кръстословици, играйте колективни игри, които изискват умствена дейност, изучавайте чужди езици. Смятайте на ум, а не само с калкулатор. Заставяйки мозъка да работи, ние забавяме процесите, свързани с възрастовите влошавания на умствените способности, като в същото време се активизира работата на сърцето, кръвоносната система и обмяната на веществата.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!